Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBRINJAVANJE OTPADA

Rat komunalnih poduzeća na sjeveru Hrvatske: Jedni PDV naplaćuju 13, a drugi 25%

pdv
15.01.2019.
u 06:30

Komunalna poduzeća na sjeveru Hrvatske u konfliktu su zbog zbrinjavanja otpada i načina obračuna.

Javna komunalna poduzeća na sjeveru Hrvatske “zaratila” su oko zbrinjavanja otpada, optužuju se za “bildanje” količina otpada, načina obračuna, prozivaju se preko društvenih mreža... Direktor Pre-koma iz Preloga Siniša Radiković tvrdi da je varaždinska tvrtka Čistoća preko odvjetničkog društva prijavila Pre-kom i ludbreški Lukom, te da je preko Ureda državne uprave Čistoća tražila zaštitu zakonitosti u vezi s odlukama o načinu pružanja javnih usluga u Ludbregu i Martijancu.

Među spornim točkama su i određivanje cijene minimalne javne usluge (MJU) po kućanstvu te naplata PDV-a koja se održava i na visinu računa za građane. Radiković ističe da cijenu MJU određuju jedinice lokalne uprave i samouprave. Više od 50 posto gradova i općina u državi cijenu određuje po volumenu spremnika, neki, poput Čistoće, po kućanstvu, neki po četvornom metru... I svi tvrde da je njihov način najpravičniji. Vezano uz naplatu PDV-a, Radiković je javno pozvao direktora Čistoće Davora Skrozu da primijeni mišljenje Porezne uprave iz svibnja prošle godine i korisnicima i na varijabilni dio cijene počne naplaćivati PDV od 13, kao što, kaže, čini više od 90 posto poduzeća, a ne 25 posto.

– Praktički sva društva čije sam cjenike pregledao naplaćuju PDV na cijelu javnu uslugu od 13 posto – napominje Radiković i dodaje da je o tome raspravljala i resorna grupacija u HGK. U Čistoći kažu da se cijena javne usluge sastoji od cijene obvezne minimalne javne usluge, što je fiksni dio za funkcioniranje sustava, i cijene za količinu predanog miješanog komunalnog otpada, varijabilnog dijela koji čini umnožak jedinične cijene zbrinjavanja tog otpada, zapremine posude i broja primopredaja tog otpada iz posude.

– Na cijenu obvezne MJU primjenjujemo stopu PDV-a od 13 posto jer se radi o javnoj usluzi, dok na cijenu za količinu predanog otpada primjenjujemo 25 posto jer zbrinjavanje miješanog otpada nije javna usluga – kažu u odgovoru Večernjem listu. Zanimljivo je i da se i Čistoća, kao i Pre-kom, poziva na mišljenje Porezne uprave i smatra da je u pravu.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije