Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruža tomašić

R. Tomašić: Da su svjedočili svi koji su trebali Cvik bi dobio veću kaznu

jakša cvitanović cvik
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/6
27.05.2010.
u 14:02

Jakša Cvitanović Cvik osuđen je na 8 godina i tri mjeseca, a oduzeto mu je 5,5 milijuna kuna. Iza rešetaka ostaje i Matusina.

Dilerska skupina Jakše Cvitanovića Cvika osuđena je nepravomoćno na 46 godina i 11 mjeseci zatvora zbog prodaje heroina na Korčuli od 2003. do 2006. Cviku je izrečena jedinstvena kazna od 8 godina i 3 mjeseca, pa bi u zatvoru trebao ostati do 2015. Proglašen je krivim zbog organiziranja zločinačke organizacije, dilanja, pranja novca i dva sprečavanja dokazivanja. Oduzeto mu je i oko 5,5 milijuna kuna nepripadajuće materijalne koristi.

>>Cvikove fatalne žene: R. Tomašić ga prokazala, bivša djevojka izdala

Brat na slobodi

Njegov brat Mirjan dobio je jedinstvenu kaznu od četiri godine. Tri i pol zbog dilanja heroina i godinu zbog pranja novca, a jučer je pušten na slobodu. Cvikovi suradnici Darko Cetinić, Nikola Petričević, Luka Bulić i Milan Trifković osuđeni su na tri i pol godine, a Stjepan Matusina, koji uz Cvika ostaje u pritvoru, dobio je četiri godine. Njegova djevojka Tea Cetinić osuđena je na 3 godine i 8 mjeseci. Tijekom postupka postavljalo se pitanje koji će se zakon primijeniti, a Vijeće se odlučilo za primjenu starog, blažeg Kaznenog zakona koji je bio na snazi do listopada 2006. Utvrdili su da se droga prodavala do rujna.

– Nakon Cvikova bijega s Korčule nema dokaza da je organizacija funkcionirala kao u početku. Želita Tomić je kazala da je zadnju veću količinu heroina preuzela prije otmice, ali nije se mogla sjetiti je li bila oteta u rujnu ili listopadu. Riječ je o specifičnom slučaju jer su gotovo svi optuženici ovisnici o heroinu. Bili su prisiljeni prodavati drogu kako bi imali dovoljno za sebe. Kazne smo nastojali prilagoditi količini kriminalne aktivnosti svakog optuženika – kazao je predsjednik sudskog vijeća Zoran Matulović u obrazloženju. Mirsad Agović dobio je dvije godine, a Ivan Padovan, Adrea i Ivan Andreis, Goran i Ivo Surjan te Kristina Dragojević po godinu i 10 mjeseci. Obrana svih pozivala se na nedostatak materijalnih dokaza i nevjerodostojnost iskaza svjedoka na čelu sa Želitom Tomić, no sudsko je vijeće njezin iskaz ipak ocijenilo vjerodostojnim.

Nije kriv za prijetnje

– Svi su osporavali Želitin iskaz, a nas je zanimalo u kakvom će se stanju ona pojaviti pred sudom posebno zbog njene odanosti heroinu. Kada je ušla u sudnicu ostavila je dojam osobe koja nikada nije imala s tim posla. Iskaz je iznosila vrlo decidirano, a u jednom je trenutku zaplakala. Kada smo je upitali zašto plače, samo je kazala da ostaje pri svom iskazu u potpunosti - kazao je sudac Matulović. Cvik je oslobođen optužbe da je nakon uhićenja 2007. preko mobitela svog branitelja Jadrana Franceschija prijetio Petri Gugić da će joj polomit noge, ruke i da će je nabiti na kolac bude li ako u istrazi govorila protiv njega. Franceschi je najavio da će se žaliti na presudu.

– Nisam zadovoljan. Očekivao sam oslobađajuću presudu. Kada dobijemo pisani otpravak vidjet ćemo koji su razlozi zbog kojih su iskazi svjedoka ocijenjeni vjerodostojnim, onda ćemo se žaliti – zaključio je Franceschi.

Komentara 29

Avatar mladen valentić
mladen valentić
14:19 27.05.2010.

Premala je to kazna, jer je prodajom droge Jakša Cvitanović, indirektno ubio velik broj ljudi. Minimalno bi za taj zločin trebao dobiti 20 godina bez prava na pomilovanje i sa mu se ne uračuna vrijeme provedeno u pritvoru, pogotovo što je prijetio Sutkinji i svjedocima, te novinarima koji su izvještavali o suđenju.

MA
MahnitiTapir
14:19 27.05.2010.

I šta? To je to?!

PR
Protivcenzure
14:14 27.05.2010.

8 godina opasnom dileru koji je dilao teške droge godinama i 2 godine majci i kćeri za šaku marihuane....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije