Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE NA PRITISAK

Vrdoljak o Putinovu pismu: Hrvatska je najmanje ugrožena

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
11.04.2014.
u 16:12

Rusija očekuje i od drugih zemalja, posebno onih koje su izravno zainteresirane, određenu pomoć, suradnju i razgovor

Pismo ruskog predsjednika Vladimira Putina poslano na adrese europskih vlada, među kojima je i hrvatska, o mogućnosti prekida isporuke plina poziv je na zajedničko rješavanje problema i razgovor o financijskoj pomoći Ukrajini, komentirala je hrvatska ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić u Zagrebu.

– Predsjednik Ruske Federacije Putin uputio je pismo dijelu šefova zemalja Europske unije i nekim državama koje nisu članice Unije, u vezi sa situacijom u Ukrajini u kojem govori o alarmantnom gospodarskom stanju u toj zemlji i u prvom redu o problemu s opskrbom plina. Cijeli ton pisma ide u smjeru da Ruska Federacija ne može sama podnijeti teret teške ekonomske situacije u Ukrajini uključujući i dugove za energente. – Što se tiče te informacije, članice Europske unije svjesne su problema i već smo razgovarali kako ekonomski pomoći Ukrajini. Novost je da predsjednik Ruske Federacije Putin želi razgovarati sa šefovima država zemalja Europske unije o tome kako riješiti ekonomski problem u Ukrajini. Drugim riječima, želi komunikaciju. A kako će se odgovoriti na njegovo pismo? – Postoji inicijativa da se odgovori zajednički – rekla je ministrica Vesna Pusić.

– Stvaranje fonda za pomoć Ukrajini tema je o kojoj Europska unija razgovara od početka ukrajinske krize, a sada je Ruska Federacija spremna o tome razgovarati. U pismu se kaže da Ruska Federacija ne može sama snositi posljedice niže cijene plina, odnosno de facto, kreditiranje Ukrajine što se tiče plina – kazala je jučer Vesna Pusić.

Osvrnula se i na notornu činjenicu kako EU Putinu zapravo ne može ništa jer je Europa ovisna o ruskom plinu.

– Istina je da Rusija velikim dijelom Europu opskrbljuje plinom, ali isto tako je činjenica da Rusija ovisi o prodaji plina Europi. To je međusobna ovisnost. Postoji interes i s jedne i s druge strane da se to  nastavi. Ono što je šokantno je da su se odnosi Zapada, time i europskih država, s Rusijom od osamdesetih, pa čak i od kraja 60-ih uvijek popravljali. Ovo je prvi puta da su se odnosi između Rusije i Zapada postali lošiji. Aktualizirali su temu energetske neovisnosti i potrebu za diverzifikacijom dobavljača. Što se Hrvatske tiče, cijela situacija istaknula je značaj energetske politike, naših energetskih izvora, LNG terminala, ali i istraživanja i eksploatacije u Jadranu i Jadransko-jonski plinovod – rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, odgovarajući na pitanje koliko je Hrvatska ovisna o ruskom plinu i koji bi bio najcrnji scenarij, ustvrdio je kako je Hrvatska od svih zemalja u regiji najmanje ugrožena. – Naša industrija i stanovništvo su sigurni što se opskrbe plinom tiče – tvrdi Vrdoljak.

Ministar gospodarstva rekao je kako već nekoliko mjeseci uvjeravamo partnere iz Europske komisije u važnost projekta izgradnje LNG terminala. – Do kraja godine očekujemo odgovor koliki bi dio projekta mogao biti sufinanciran europskim novcem i na koji način – rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji se vratio iz SAD-a gdje je bio na velikom energetskom sajmu u Houstonu.

– Hrvatska je bila apsolutni hit na tom sajmu.Bilo je šezdesetak zemalja koje su prezentirale svoje energetske potencijale i Hrvatska je imala lidersku poziciju, za nas je vladao najveći interes. Sve najveće američke naftne kompanije zainteresirane su za istraživanje nafte i plina u Jadranu. "Data room" (podaci o seizmičkom snimanju hrvatskog podmorja) je bukiran do kraja svibnja i sve to govori da radimo dobar posao – rekao je Vrdoljak koji smatra kako će Hrvatska postati važan igrač u regiji i u budućnosti biti izvoznik nafte i plina.

>> Putin prijeti Europi: Ako Ukrajinci ne plate plin, nećete ga dobiti ni vi!

Ključne riječi

Komentara 83

Avatar anticenzura
anticenzura
16:10 11.04.2014.

Sve najveće američke naftne kompanije su zainteresirane za istraživanje nafte i plina u Jadranu. "Data room" (podaci o seizmičkom snimanju hrvatskog podmorja) je bukiran do kraja svibnja i sve to govori da radimo dobar posao – rekao je Vrdoljak koji smatra kako će Hrvatska postati važan igrač u regiji i u budućnosti biti izvoznik nafte i plina. ------------ Vidi ovih, ovako im je Tudjman obecavao brda i doline gradjanima dok nisu opljackali drzavu. Gradjani trebaju pod hitno izici na Referendum i zakonom zabraniti bilo kakvo petljanje strane i domace mafije u nacionalna bogatstva gradjana. Posebno Yankeema i HDZ-ovcima. Imamo mi iskustva sa Sanaderom i svjetskim lopinama

Avatar Lt Rinas
Lt Rinas
17:35 11.04.2014.

A ja bih to protumacio kao poziv Rusije da se Europa okrene samoj sebi i da odbaci američki diktat, a Njemačka, da se završi prisustvo okupacionih snaga USA.

Avatar žič
žič
16:50 11.04.2014.

ma,kaj nama mogu rusi,pa mi smo norveška kaj se tiće plina i nafte,sam bok kaj nije zima,sad se vrdoljak može kurč....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije