Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ekstremne mjere'

Putin prijeti Europi: Ako Ukrajinci ne plate plin, nećete ga dobiti ni vi!

Vladimir Putin
Foto: Julian Stratenschulte/DPA/Pixsell
11.04.2014.
u 09:29

Ovo je prvi put da je Putin od izbijanja krize na Krimu zaprijetio Europi. Ruski čelnik tvrdi da mu EU, koju drži odgovornom za produbljivanje ukrajinske krize, ne ostavlja prostora za ''alternativu''

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je pismo na adrese 18 europskih čelnika kojima je zaprijetio ''ekstremnim mjerama'', odnosno obustavom dostave plina Ukrajini ako ga ona ne plati unaprijed. Time bi se, ističe Telegraph, ozbiljno ugrozila distribucija plina zemljama Europske unije koja trećinu svoga plina kupuje iz Rusije, a on se većinom distribuira kroz ukrajinske plinovode.

Nema ''alternative''

Ovo je prvi put da je Putin od izbijanja krize na Krimu zaprijetio Europi. Ruski čelnik tvrdi da mu EU, koju drži odgovornom za produbljivanje ukrajinske krize, ne ostavlja prostora za ''alternativu''. Podsjetio je da je Rusija zadnjih nekoliko godina opraštanjem kazni za neplaćanje računa i zadržavanjem niskih cijena plina subvencionirala ukrajinsko gospodarstvo sa 35,4 milijardi dolara. Zauzvrat je, ističe Putin, Ukrajina u kolovozu prošle godine prestala plaćati isporuke plina. Taj se dug sada popeo na 2,2 milijarde američkih dolara pa je ruski energetski div Gazprom pristao na potpuno ili djelomično isključenje plina u slučaju da plaćanje i dalje izostane. Sada će se ono morati izvršiti mjesec dana unaprijed.

– Ovo je ekstremna mjera i svjesni smo da bi ona mogla ozbiljno ugroziti opskrbu plinom građana EU kao i da Ukrajina teško može akumulirati potrebnu količinu plina za zimski period – kazao je Putin. Iako je odlučan u namjeri da ugrozi Europu, stručnjaci upozoravaju da je takav scenarij ''netegnut'' jer države EU kao najveći kupac ruskog plina Kremlju plaćaju milijarde dolara.

Merkel i Obama o daljnjim sankcijama protiv Rusije

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel jučer su telefonski razgovarali o mogućim daljnjim sankcijama protiv Rusije. Pozvali su Kremlj da povuče vojne trupe iz pograničnog područja s Ukrajinom, javlja Radio Free Europe.

Nakon razgovora dvaju čelnika, Bijela kuća priopćila je da su proruski separatisti, očito uz potporu Moskve, destabilizirali Ukrajinu orkestriranom kampanjom sabotaža. SAD je optužio Rusiju da koristi prijetnje uskrate energenata kako bi ''terorizirala'' Ukrajinu.

Komentara 109

KA
karambita
17:03 11.04.2014.

Ma da puknes od smijeha....kao Amerima stalo do ukrajinskog naroda..haha....pa ti bjelosvjetski kriminalci svugdje protezu svoje papke gdje im je interes u prvom planu. Putin i Rusija su u pravu, pa to zna svatko posten na ovoj jebenoj zemaljskoj kugli. Dosta vise tog americkog imperijalizma i okupiranja drzava koje imaju bogatstva..gdje se Amer uvali, tu je sranje do grla

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
12:06 11.04.2014.

Amerika bi sad mogla platiti plin da se Evropa ne smrzava iduce zime. Debilnijih politicara od evropskih nema nigdje u svijetu.

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
12:25 11.04.2014.

Ukraina ima simpatije evropskih NATO politicara, ali polako raste mrznja evropskih naroda prema toj zemlji. Procitajte malo komentare evropskih novina. Dok se radi o politici, narodu je svejedno, ali kad dodje do dzepa i novaca sve se promjeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije