Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrda struja

Putinovi jastrebovi: Bez Ivanova, Šojgua i Sečina ne donosi se nijedna odluka

Vladimir Putin
Foto: Julian Stratenschulte/DPA/Pixsell
22.09.2014.
u 17:20

Najbliži suradnici poznaju se još iz vremena kada su skupa bili u KGB-u

Tijekom četrnaest godina koliko je apsolutni vladar Kremlja, ruski predsjednik Vladimir Putin pomno je birao najbliže suradnike, ljude u koje može imati puno povjerenje i na čiju bezrezervnu podršku može računati. Oni koji godinama prate politički put Vladimira Putina tvrde da vladar Rusije nema puno prijatelja te da su mu najbliži suradnici ujedno i najbolji prijatelji. Njih se pak može podijeliti na dvije linije, onu žešću koju često nazivaju Putinovim jastrebovima i onu blažu koju zovu golubovima. Prema potezima koje Rusija vuče posljednjih mjeseci, posebno u politici prema događajima u susjednoj Ukrajini ali i postavljanju prema NATO savezu, prevladava mišljenje da jastrebovi u Kremlju trenutačno imaju dominantnu ulogu i da je predsjednik Putin skloniji njihovu mišljenju nego stavovima umjerenije struje. Tri su ključna igrača bez kojih Vladimir Putin ne donosi nijednu odluku, Sergej Ivanov, Igor Sečin i Sergej Šojgu. Ivanov je Putinov dugogodišnji suradnik još iz vremena KGB-a i trenutačno je na funkciji šefa predsjednikova ureda.

Igor Sečin također dolazi iz obavještajnog aparata, a na čelu je ruskog energetskog diva Rosnjefta, dok je Sergej Šojgu ruski ministar obrane od kraja 2012. godine, najpopularniji političar u Rusiji nakon Vladimira Putina. Njegova beskompromisnost u obračunu s Čečenima kao i odlučnost u akcijama u Ukrajini rezultirali su Putinovim povjerenjem.

- Oni trenutačno imaju najveći utjecaj na rusku vanjsku politiku. Geopolitički položaj važniji im je od gospodarstva koje zagovaraju golubovi, uglavnom predstavnici gospodarske elite, i njihov je utjecaj na vanjsku politiku trenutačno slabiji - kazao je za Deutche Welle analitičar Jevgenij Minčenko. Ipak, dodao je, i njihov stav Putin uvažava. Jer da se pitalo jastrebove, ruska vojska sada bi već bila u Kijevu.

>> Transkripti otkrivaju: Putin je angažirao vojnike u Ukrajini!

>> Putin: Da sam htio, moje su trupe mogle biti u Varšavi ili Vilniusu

Komentara 28

Avatar jigaboo
jigaboo
17:40 22.09.2014.

ahahaa, a jel to vama svaki dan komesar iz americke ambasade dijeli tekstove sto cete objaviti

TO
tomzag
18:25 22.09.2014.

Onom pijanici ali podobnom predsjedniku su tepali kako ima "superpredsjednički sistem". Naime Jeljcin je posjedovao veće ovlasti od Putina pa otuda i naziv ali je svejedno tad bilo sjajno; zapadne firme isisavale su lovu, a Ameri su dolazili na seks turizam. Zato je Putin diktator, a Jeljcin "superpredsjednik".

MA
max911
20:50 22.09.2014.

Toliko se pljuje Putin u najmanju ruku da je Lucifer. Ne moze narod vise da pusi takve price. Daleko od toga da je dobrica, ali ova zapadna banda daleko je gora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije