Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAPIH POTVRDIO

Proveli analizu: Tlo nakon potresa sigurno je za obavljanje poljoprivredne proizvodnje

Osijek: Otvoren Laboratorij za fizikalno-kemijske analize vina i Laboratorij za senzorne analize vina
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
25.02.2021.
u 16:03

U ovom trenutku ustanovljena je šteta na gospodarskim objektima kod 1.934 PG-ova

Nakon što je Centar za tlo, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) , zaprimilo zahtjev Stožera civilne zaštite RH za izlazak na teren kako bi utvrdili kakvoću tla na mjestima pogođenim potresom, utvrđeno je kako vrijednosti koncentracija teških metala nisu značajne, što bi u prijevodu značilo kako će poljoprivredna proizvodnja moći neometano nastaviti odvijati.

- Ovim nalazima smo potvrdili naše pretpostavke da se poljoprivredna proizvodnja može nastaviti neometano odvijati, s obzirom za nosivost tla i ulazak mehanizacije i obrade, ali što je vrlo važno u ovom trenutku, i s obzirom na dobru sliku stanja tla vezano za nepostojanje značajne i opasne količine toksičnih tvari i teških metala. Lokalni stožeri su i dalje poljoprivrednicima na raspolaganju pri odlasku na njihova polja i oranice s obzirom na pojave vrtača, kao i djelatnici Ministarstva poljoprivrede u izmještenim uredima u Petrinji i Glini, ali i putem novoformiranih mobilnih timova koji posjećuju i informiraju poljoprivrednike, naglašava državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i član Stožera za otklanjanje posljedica uzrokovanih potresom Tugomir Majdak.

U ovom trenutku ustanovljena je šteta na gospodarskim objektima kod 1.934 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 218 PG-ova te na proizvodnim površinama kod 104 PG-ova. Djelatnici Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a kontaktirali su ukupno oko 4.575 PG-a, pri čemu je s njih više od 2.000 ostvaren i neposredni kontakt obilaskom gospodarstva na terenu.

Izmješteni su uredi Ministarstva poljoprivrede u Petrinji i Glini, u kojima djelatnici Uprave za stručnu podršku informacije i savjete lokalnim poljoprivrednicima daju u uredovnom vremenu te će biti na raspolaganju poljoprivrednicima na licu mjesta pri podnošenju zahtjeva na natječaj vrijedan 120 milijuna kuna, putem kojeg će moći sanirati poljoprivredno zemljište, izgraditi i/ili rekonstruirati objekt, popraviti i/ili nabaviti strojeve, mehanizaciju i opremu za poljoprivrednu proizvodnju, nabaviti domaće životinje i sadnice višegodišnjeg bilja, sve po ubrzanoj i pojednostavljenoj proceduri.

Alarmantni nalaz inspektorata: Čak svako drugo maslinovo ulje je lažno!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije