Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELE RIJEŠITI STATUS OTOKA

VIDEO Prosvjednici na Korzici palili zgrade i gađali policiju: Francuska spremna razgovarati o autonomiji

Prosvjedi na Korziki
Foto: ABACA/PIXSELL
16.03.2022.
u 09:44

Vlada je odlučna upustiti se u "raspravu bez presedana o institucionalnim pitanjima", rekao je francuski ministar Gerald Darmanin

Pariz je spreman olabaviti svoj stisak nad Korzikom u procesu koji bi mogao dovesti do autonomnog statusa otoka o kojem se tek treba odlučiti, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova, a prenijele su korzikanske novine prije posjeta u srijedu.

Komentari, objavljeni uoči dvodnevnog posjeta ministra unutarnjih poslova Korzici, uslijedili su nakon prosvjeda prošlog vikenda koji su oživjeli dugogodišnje napetosti između Korzike i Pariza manje od mjesec dana prije predsjedničkih izbora u drugom najvećem gospodarstvu eurozone.

 

Vlada je odlučna upustiti se u "raspravu bez presedana o institucionalnim pitanjima", rekao je Gerald Darmanin za Corse Matin.

"Napominjem da se mnogi predsjednički kandidati zalažu za institucionalnu evoluciju Korzike... Spremni smo ići do autonomije", rekao je Darmanin.

Potrebno je odlučiti što bi točno značio autonomni status, rekao je Darmanin. "Moramo razgovarati o ovome, trebat će vremena", citira ga list.

Prosvjednici u gradu Bastia na sjevernoj Korzici napali su javne zgrade i bacali projektile na policiju u nedjelju nakon što je na prosvjedima prošlog tjedna izražen bijes zbog napada na zatvorenog nacionalista u zatvoru u kontinentalnoj Francuskoj.

 

Daljnje demonstracije očekuju se u srijedu u glavnom gradu regije Ajacciju, gdje bi se Darmanin trebao sastati s lokalnim dužnosnicima.

"Ne nadamo se previše. Ne razumijemo kako ministar može doći ovdje danas i davati prijedloge, iako ne zna hoće li i dalje biti ministar za manje od mjesec dana", rekao je za televiziju RMC Luc Bernardini iz nacionalističke skupine Core in Fronte.

"Ako dolazi samo kako bi nama ili sebi učinio uslugu, naš će odgovor biti isti kao i prošlih dana na ulicama. Korzikanci će reći 'ne'", dodao je.

 

Godine 2003. tadašnji ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy, koji je kasnije postao francuski predsjednik, bio je prisiljen održati politički sastanak u lokalnoj zračnoj luci jer su prosvjednici blokirali njegov dolazak na otok.

Darmanin je rekao da će rješavanje statusa otoka biti prioritet tijekom potencijalnog drugog mandata predsjednika Emmanuela Macrona.

Trenutna istraživanja javnog mnijenja favoriziraju Macrona kao najizglednijeg pobjednika na predsjedničkim izborima sljedećeg mjeseca. 

Ključne riječi

Komentara 3

TA
Tackrla
10:35 16.03.2022.

Ocekujem navalu iz " komsiluka" na ovu objavu. Tipa: eto vam sad kad ste priznali Kosovo ? :)

DU
Deleted user
10:12 16.03.2022.

To pitanje odvajanja Korzike od Francuske uvijek tinja. Tko je bio na Korzici zna da ona ni počemu ne pripada Francuskoj.

Avatar southman
southman
10:42 16.03.2022.

To je ionako divlji otok. Važan samo strateški i ni po čemu drugome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije