Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi u 28 meksičkih gradova

Bande pretvorile Meksiko u grobnicu za novinare

Foto: REUTERS
1/6
27.01.2022.
u 19:29

E U Meksiku je između 2000. i 2021. godine ubijemo čak 145 novinara. Tijekom ovoga mjeseca ubijeno je još troje meksičkih novinara

Meksički novinari pokrenuli su prosvjede diljem zemlje u 28 mjesta i gradova kako bi osudili nedavna ubojstva troje novinara i zatražili da se prestane s nekažnjenim ubijanjem njihovih kolega. Meksiko je jedna od najopasnijih država za novinare koji pišu o temama koje se prije svega ne sviđaju tamošnjim narkobandama koje opet važe za neke od najokrutnijih na svijetu.

Kritiziraju predsjednika

Prema podacima nevladine skupine "Članak 19.", u Meksiku je između 2000. i 2021. godine ubijeno čak 145 novinara. Tijekom ovoga mjeseca ubijeno je još troje meksičkih novinara među kojima je i Lourdes Maldonado koja je ubijena u nedjelju.

Foto: REUTERS/Ann Wang

Meksički novinari podsjećaju da je Maldonado ubijena u gradu Tijuana, na sjeveru zemlje u blizini granice. Radi se o novinarki koja je još prije tri godine postavila pitanje o ubojstvima novinara predsjedniku države Andrésu Manuelu Lópezu Obradoru. Tada je izjavila da i sama strahuje za svoj život što je poslije u više navrata i ponovila. Održavanje prosvjeda podržavaju i meksičke novinarske udruge odakle najavljuju kako će se skupovi širom države poklopiti i s internetskim prosvjednim kampanjama.

– Hitno je potrebno da država i savezne vlasti spriječe napade, zaštite novinare kada su oni žrtve i s dužnom pažnjom istraže zločin protiv medija – poručuju iz udruge "Članak 19."

Predsjednik Meksika López Obrador već se duže vrijeme nalazi na udaru brojnih kritika zbog toga što ne poduzima dovoljno kako bi zaštitio novinare. Poslije najnovijih ubojstava najavio je kako će vlada ispitati i raščistiti ove zločine da bi se spriječila daljnja ubojstva novinara.

Međutim, u isto vrijeme njegovi kritičari kontinuirano ga prozivaju da ne poduzima dovoljno u borbi protiv duboko ukorijenjenog organiziranog kriminala što je prije čvrsto obećao. Najavljivao je i kažnjavanje odgovornih, ali je i to u najvećoj mjeru izostalo. Govoreći na ovu temu, Obrador je priznao da su "kriminal i nasilje proizvodi kronične korupcije i nejednakosti koje vladaju u Meksiku".

Foto: REUTERS/Ann Wang

Zabrinuti i EU i UN

O ubojstvima novinara u Meksiku oglasila se i Europska unija koja je izrazila svoju zabrinutost izostankom rezultata pokrenutih istraga povezano s ubojstvima novinara te su poslije najnovijih ubojstava ponovno pozvali Meksiko da napravi sve što može kako bi učinkovito zaštitio novinare. Reagirao je i glavni tajnik UN-a António Guterres koji je poručio da UN "poziva meksičke vlasti da pojačaju zaštitu novinara".

Komentara 3

Avatar Apsalar
Apsalar
19:51 27.01.2022.

El viva Mehico!

PR
prokurator
00:35 28.01.2022.

uh pa to je više ubijenih novinara nego pod putinovom vlašću.

XA
xaron
05:20 28.01.2022.

To je Putin umiješao svoje prste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije