Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
subotica

Proslavljen blagdan hrvatske manjine u Srbiji i uručena priznanja

zastava
Foto: Ilustracija/Hrvoje Jelavić/PIXSELL
11.12.2015.
u 23:32

Hrvatska manjina u Srbiji proslavila je jedan od četiri svoja nacionalna blagdana i na svečanosti u Subotici poznatom vojvođanskom aktivistu Đorđu Subotiću dodijelila visoko priznanje za društveni i politički rad u hrvatskoj zajednici

Hrvatska manjina u Srbiji proslavila je jedan od četiri svoja nacionalna blagdana i na svečanosti u Subotici poznatom vojvođanskom aktivistu Đorđu Subotiću dodijelila visoko priznanje za društveni i politički rad u hrvatskoj zajednici.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Slaven Bačić je u ovome povodu istaknuo kako je ovo prvi puta da se priznanje hrvatske manjine „Ban Josip Jelačić“dodjeljuje osobi koja nije pripadnik te zajednice.

„Subotić je imao ključnu ulogu u ustrojstvu jedne od samo dvije profesionalne institucije hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji – Novinsko izdavačke ustanove 'Hrvatska riječ', kao i kod uvođenja hrvatskog jezika u službenu uporabu u Vojvodini“, naveo je Bačić.

Dodao je kako se on najistrajnije zalagao za rasvjetljivanje zločina i procesuiranje odgovornih za ubojstva srijemskih Hrvata tijekom ratnih devedesetih.

Subotić je odgovorio da kao čast doživljava priznanje hrvatske zajednice i javno ponovio svoj zahtjev da se u skupštini Srbije usvoji rezolucija o osudi zločina nad Hrvatima u Srijemu, te da se protjeranim pripadnicima ove zajednice uputi poziv da se vrate kućama.

Svečanosti u subotičkoj Gradskoj kući prisustvovao je i potpredsjednik vlade Vojvodine Miroslav Vasin koji je naveo da uvažava i poštuje hrvatsku manjinu, te da su oni most suradnje s Hrvatskom.

„Podržavajući ovu hrvatsku zajednicu mi podržavamo srpsku manjinu u Hrvatskoj“, dodao je među ostalim Vasin.

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja «Dr. Josip Andrić» za doprinos hrvatskoj kulturi, te «Pajo Kujundžić» za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku.

Gosti godišnje proslave blagdana hrvatske manjine, uz vijećnike HNV-a i čelnike hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini, bili su diplomatski predstavnici RH i gradski čelnici Subotice.

Petnaesti prosinac hrvatska manjina slavi kao jedan od svoja četiri nacionalna blagdana u Srbiji, kada je 2002. održana izbornička skupština prvog saziva Hrvatskog nacionalnoga vijeća.

HNV je predstavničko tijelo hrvatske manjine u Srbiji koje ima ingerencije u području obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe hrvatskog jezika. 

Komentara 14

MO
morpheus11
23:03 12.12.2015.

Istri je sve u pravu, a zna i kako su Talijani u Istri završili - u jamama. Hrvati su isti prema svim susedima.

Avatar Draža
Draža
23:56 13.12.2015.

Nadam se da ce narod poceti konacno mislit svojom glavom te da cemo svi pocet zivjet u miru. Cijeli civiliziran svijet zivi i uziva koliko se moze samo se mi i dalje globimo medj sobom isto kao prije 20 godina.

IS
istri
20:01 12.12.2015.

ko su pravi vojnici hrvati ili srbi? i jedne i druge blagoslove pre no sto se idu boriti----(ubijati)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije