Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko otkriće

Pronašli japansku podmornicu, najveću u 2. svjetskom ratu

podmornica
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
03.12.2013.
u 10:30

Istraživači u priobalju Havaja otkrili podmornicu klase I-400, jednu od tri uopće sagrađene, koje su do 60-ih godina bile i najveće podmornice na svijetu. Amerikanci su ovaj primjerak potopili 1946., ne želeći da Sovjeti doznaju išta o japanskoj po(d)morskoj tehnologiji. Poslije su lagali da o podmornicama ništa ne znaju

Tek danas sveučilište Hawaii u Manoi otkrilo je da je na dnu Tihog oceana, uz havajsku obalu, pronađena japanska podmornica klase I-400, iz Drugoga svjetskog rata. Foxnews piše da je otkriće plod istraživanja stručnog tima i da predstavlja višedesetljetnu misteriju mjesta potapanja ove grdosije carskog Japana.

– I-400 bio je na našoj listi predmeta koje moramo naći, a pronašli smo je gdje nismo očekivali, mislili smo da je negdje dalje u moru – kaže vođa ekspedicije Terry Kerby, sretan što je baš njegova ekipa locirala jedan od tri sagrađena primjerka I-400.
– Kad nam se divovska podmornica ukazala iz tame, to je bilo uzbudljivo – reći će Kerby.

Američka ratna mornarica zarobila je taj I-400 i još četiri japanske podmornice na kraju rata i odvela ih na pregled u Pearl Harbor, luku koju su Japanci uništili 1941., što je Amerikancima i bio okidač za ulazak u veliki svjetski boj.

Već 1946. Sovjeti su se raspitivali i htjeli pristup japanskim podmornicama, pozivajući se na tadašnji sporazum. No, Amerikanci su, već u hladnoratovskoj paranoji, podmornice jednostavno potopili (vidi video) te poslije tvrdili da nemaju pojma gdje se nalaze. Odonda ih je nađeno četiri, sve osim ove goleme.

Komentara 2

DU
Deleted user
11:56 03.12.2013.

"vidi video"? a link? haloooooo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije