Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Marušić

Prometni stručnjak o monetizaciji: Taj novac i sami možemo zaraditi

Željko Marušić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
17.10.2014.
u 16:04

Autoceste nismo gradili zbog cestarina, to nije bio motiv, nego da oživimo gospodarstvo i turizam, pa ako će tome služiti niske cestarine, to ćemo i napraviti, kaže Željko Marušić

Onoliko koliko se planira dobiti od koncesionara, oko tri milijarde eura, možemo i sami vrlo brzo zaraditi, uz pametnije gospodarenje autocestama. Odnosno, uz bolju naplatu mogli bismo godišnje uprihoditi oko milijardu eura – mišljenje je profesora zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti Željka Marušića. Tako ističe model kojim bismo snizili cestarinu za turiste koji ostaju dulje u zemlji.

– Autoceste nismo gradili zbog cestarina, to nije bio motiv, nego da oživimo gospodarstvo i turizam, pa ako će tome služiti niske cestarine, to ćemo i napraviti.

Koncesionar će raditi suprotno jer će mu biti u interesu samo profit, a za moguću štetu na gušenje gospodarstva i turizma te gubitak ljudskih života neće ga biti briga – komentira Marušić. Kaže da bi monetizaciju sigurno pratilo i lošije održavanje jer će koncesionar preusmjeriti tegljače s autocesta na ostale prometnice.

>>Monetizacija je tema oko koje će se dogovoriti SDP i HNS

>>Hajdaš Dončić: Ili monetizacija ili Pelješki most

>>'Monetizacija nije prodaja autocesta. I dalje ćemo biti vlasnici istih autocesta'

Komentara 8

GO
golub
16:44 17.10.2014.

Za to ne treba biti stručnjak jer to i svaka kumica sa placa zna.

AP
apolon
16:37 17.10.2014.

Naravno da možemo...novac jedino ne znaju zaraditi u kuharskom kabinetu!

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
20:18 17.10.2014.

ovi na vlasti moraju si osigurati dugorocnije prihode jer kako stvari stoje nece skoro na vlast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije