Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transakcijski plan

Prof. Tipurić: U pitanju je opstanak Fortenove, a on je ozbiljno upitan

Prodaje se Fortenova grupa
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
30.11.2023.
u 12:03

Objavljen je plan za transakciju kojom će ruski suvlasnici Fortenove biti istisnuti iz vlasničke strukture, a novac je osigurao Open Pass, tvrtka pod kontrolom Pavla Vujnovca

Opstanak Fortenove, ako se ne riješi problem vlasničke strukture na bilo koji način, je upitan. Ne radi se o potezima koji su dio preslagivanja u interesu koncentracije vlasništva, nego je u pitanju opstanak grupacije – komentira nam prof.dr.sc. Darko Tipurić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, analizirajući jučer objavljeni plan za transakciju kojom će ruski suvlasnici Fortenove biti istisnuti iz vlasničke strukture. Podsjetimo, novac za transakciju osigurao je Open Pass, tvrtka pod kontrolom domaćeg poduzetnika Pavla Vujnovca.

– Nažalost, Fortenova danas funkcionira kao kompanija koja ima razinu kratkoročnog zaduženja od 1,2 milijarde eura i to zaduženje ima cijenu koja je iznad 14 posto plus euribor, što je zapravo nevjerojatno visoka cijena financiranja. Razlog tome je postojanje tzv. sankcioniranih vlasnika u vlasničkoj strukturi. I nije to jedini problem, još je između 270 i 300 milijuna eura troškova koji su nastali upravo zbog problema koji su stvoreni takvom vlasničkom strukturom. Dakle, korporacija koja je jedna od temeljnih kompanija u Hrvatskoj, ne može izgraditi dugoročnu konkurentnost s takvim izvorom financiranja, s takvom cijenom kapitala. Nadalje, sigurno je problem što dospijeće za godinu dana tog kratkoročnog izvora financiranja može ugroziti egzistenciju, opstanak Fortenove, s obzirom da se pitanje refinanciranja javlja ako ostane vlasnička struktura s tzv. nesankcioniranim vlasnicima – pojašnjava profesor Tipurić.

Imate li problem s financiranjem, nastavlja on, ne možete biti konkurentni na tržištu, niti graditi kvalitetne razvojne programe, posebice akvizicije, "jer se sve to mora temeljiti na dobroj kombinaciji vlastitog i dugovnog kapitala".

VEZANI ČLANCI: 

– Ne možete s cijenom od gotovo 20 posto kredita bilo što raditi, osobito u biznisima u kojima je Fortenova. Dakle, nužno je refinancirati to na normalan način, a to je moguće jedino ako imate stabilnu vlasničku strukturu koja neće sama po sebi izazivati i stvarati uvjete gdje ne možete naći kvalitetne izvore financiranja. Druga stvar, ono što je važno, jest da ideja preuzimanja treba biti provedena maksimalno transparentno, uz jednaka prava svih onih koji su vlasnici depozitarnih potvrda, što znači da se mora voditi računa o dobroj praksi korporativnog upravljanja, pa i cijena koja je predviđena rezultat je, pretpostavljam, adekvatnih procjena vrhunskih procjeniteljskih kuća. Tko će ući u grupaciju i kako, stvar je tržišta i to ne bi trebalo komentirati na taj način, nego više u smislu opstanka kompanije – ističe naš sugovornik.

Fortenova mora, po njegovom mišljenju, izgraditi novi sustav vlasničke strukture, a onda i korporativnog upravljanja, kako bi dugoročno opstala. Postoje i "repovi" prema dobavljačima, a u procesu preslagivanja, kako se najavljuje, došlo bi do isplate tih dugova, "što je sigurno pozitivno".

– S te strane smatram kako fokus treba više staviti na iznuđenost takvog poteza i nužnost da se napravi vlasničko preslagivanje, s obzirom na situaciju, a tko će biti investitor, po meni je to irelevantno ako je u pitanju, naravno, kapital koji je prošao sve provjere. I drugo, trebamo vidjeti kako će reagirati agencije, raznovrsne zaštite tržišnog natjecanja, u smislu koncentracije i svega drugoga, a na to je teško moguće odgovoriti. No, mislim kako je u ovoj fazi puno važnije da se cijeli proces odradi transparentno i da se u idućih nekoliko mjeseci Fortenova oblikuje, u smislu vlasničke strukture, kao kompanija koja će se sutra moći zaduživati na svjetskom tržištu kapitala po cijenama koje su trenutačno normalne za kompaniju takve vrste. Danas to nije moguće – naglašava prof.dr.sc. Tipurić.

Trebamo stoga, dodaje, "napraviti odmak od senzacionalizma" i pozicionirati se na nužnost opstanka kompanije koji je, ostane li u ovakvom statusu, "vrlo upitan". A dolazimo tu onda do problema radnih mjesta u toj velikoj kompaniji, kao i radnih mjesta i poslovanja dobavljača.

– Imali smo već jedno urušavanje s Agrokorom, mislim da nije potrebno drugo s Foretenovom. A opasnost od potpunog urušavanja Foretnove za godinu dana postoji – zaključuje on.

Komentara 8

ZZ
Zvir Zvirek
12:26 30.11.2023.

Tipurič, to je on kaj je tržil ispite, i išče je na faksu? Gdo je njem dal delantnu dozvolu za Hr!? Nova hrvatska creme de la creme br(al)e bolan!

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
12:52 30.11.2023.

Ovo je zagrijavanje za makinacije sisanja državnog proračuna, a sve pod egidom ministarstava i budnim okom Plenkija.

CH
chemica
13:33 30.11.2023.

Ruskim novcima će isplatiti Ruse. Urnebesno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije