Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fortenova

Vujnovac bi mogao isplatiti pola milijarde eura, Rusima ide 200 milijuna

Prodaje se Fortenova grupa
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
29.11.2023.
u 17:57

Plan koji bi, ako uspije, trebao Fortenovi osigurati mirnu budućnost, težak je ukupno 660 milijuna eura

Danas objavljen plan za transakciju kojom će ruski suvlasnici Fortenove biti istisnuti iz vlasničke strukture posljedica je nemogućnosti klasične prodaje zbog toga jer su polovični vlasnici Fortenove sankcionirane ruske banke Sberbank i VTB. Napori da se to ranije realizira propali su najprije zbog odustajanja mađarskog fonda Indotek, a onda i zbog blokade njemačkog Allianza da mirovinski fondovi otkupe Fortenovu. Kada je moratorij za legalnu prodaju ruskog suvlasništva u Fortenovi istekao, pojavio se – kako će se kasnije uspostaviti – fiktivni kupac iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čiju kupovinu nije priznalo ni jedno nadležno tijelo unutar EU. Udio od skoro 50 posto vlasništva tako je i dalje ostao pod sankcijama, a Fortenova u starim problemima nemogućnosti refinanciranja duga na međunarodnim tržištima. Plan koji bi, ako uspije, trebao Fortenovi osigurati mirnu budućnost, težak je ukupno 660 milijuna eura. Od toga će pola milijarde biti uplaćeno odmah, dok je preostalih 160 milijuna opcijski novac koji će biti plaćen ako se kasnije ispune zadani financijski i poslovni ciljevi.

Novac za transakciju osigurao je Open Pass, tvrtka pod kontrolom domaćeg poduzetnika Pavla Vujnovca. Kako će izgledati ta računica? Ako ostavimo po strani opcijskih 160 milijuna eura, Pavla Vujnovca taj bi posao mogao koštati pola milijarde eura, ali i znatno manje, ovisno o interesu ostalih nesankcioniranih suvlasnika da zadrže ili povećaju svoje udjele. Ukoliko svi nesankcionirani suvlasnici prihvate opciju da pređu u novu vlasničku strukturu i uz uplatu dodatnih sredstava praktički poduplaju svoje vlasništvo - jer je na raspolaganju za dodatno ulaganje praktički pola ukupnog vlasništva koje je sankcionirano - Open Pass bi također udvostručio svoj vlasnički udio te bi u konačnici imao nešto preko 50 posto vlasništva. Što je postotak onih koji se odluče prenijeti i uvećati svoje sadašnje vlasništvo manji, to će i vlasnički udio i financijske obveze Open Passa biti veći.

Koliko će za svoje udjele dobiti Rusi? Od ukupnog dogovorenog iznosa koji bezuvjetno iznosi 500 milijuna eura, prije plaćanja ruskih udjela i onih koji odluče izaći iz vlasničke strukture, moraju biti podmireni dugovi koji se nalaze na Fortenova Group TopCo kompaniji još iz vremena nagodbe vjerovnika Agrokora. To su oko 82 milijuna eura duga dobavljačima Agrokora te oko 17 milijuna eura duga Sberbanci, kao i troškovi nastavka poslovanja kompanije TopCo u sljedećem periodu. Preostali iznos bit će isplaćen razmjerno vlasničkim udjelima onih koji su se odlučili za izlazak i isplatu odnosno za isplatu sankcioniranih suvlasnika. S obzirom na činjenicu da sankcionirane ruske banke, Sberbank i VTB, formalno drže oko 50 posto udjela u Fortenovi, nakon provedbe ove transakcije mogu računati na otprilike 200 milijuna eura. Taj novac bit će uplaćen na njihove blokirane račune u EU, a njime će moći raspolagati u skladu sa sankcijskim pravilima.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Gužve za testiranje na hripavac ispred HZJZ-a: 'Ovako nešto nismo vidjeli 30 godina'

Komentara 26

MA
MarkoMarkoM
19:51 29.11.2023.

Ovo je k'o u Aalan Fordu. Pa, kako ce Vujnovac istisnuti Ruse kad ruski kapital stoji iza Vujnovca!? Pa, to svi znaju ali se prave glupi! Nevjerojatno je da drzava stvara novog Todorica, ali 100 puta mocnijeg i 100 putaa opasnijeg za nasu drzavu.

Avatar Asterix
Asterix
18:24 29.11.2023.

Američki san je noćna mora u odnosu na hrvatski san.

DA
darko122
18:41 29.11.2023.

Bate vrak, kako Rusi veslaju zapad, čuj, Vujanovac će istisnuti Ruse, bogme se bi i IQ od 30 strašno uvrijedil kad bi mu to rekli i mam bi dal ostavku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije