Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVAMO DETALJE

Transakcija vrijedna 660 milijuna eura: Fortenova se rješava sankcioniranog ruskog kapitala

Prodaje se Fortenova grupa
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
29.11.2023.
u 15:25

Kako će točno izgledati nova vlasnička struktura ovisit će o interesu sadašnjih nesankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda za dodatnom investicijom u suvlasništvo

Na proljeće iduće godine Fortenova grupa vjerojatno će imati novu vlasničku strukturu u kojoj neće biti sankcioniranih suvlasnika, ruskih banaka Sberbank i VTB. Dioničari Fortnenove, naime, dobili su jučer poziv na na prvu od dvije skupštine na kojima će se glasati o provedbi transakcije promijene vlasničke strukture. Okončanje glasanja očekuje se 19. prosinca ove godine, a ukoliko zaključci skupštine dobiju zeleno svijetlo nadležnih regulatornih institucija, transkacija će se zaključiti između prvog i drugog kvartala iduće godine.

O čemu se zapravo radi? Fortenova Group TopCo B.V., nizozemska holding kompanija koja je krovni vlasnik Fortenova grupe u Hrvatskoj i regiji, najavila je transakciju promjene vlasničke strukture koja bi trebala ojačati i osigurati buduće uspješno poslovanje te kompanije. Radi se o kompleksnoj transakciji prijenosa vlasništva na novu holding kompaniju u kojoj neće sudjelovati sankcionirane ruske banke, čije je prisustvo u vlasništvu Fortenove praktički onemogućavalo nesmetano financiranje na međunarodnom tržištu kapitala. - Nova vlasnička struktura spriječit će nanošenje daljnje financijske štete i stvaranja operativnih poteškoća u poslovanju, koje su do sada bile rezultat činjenice sudjelovanja sankcioniranih suvlasnika u vlasništvu kompanije, kažu u Fortenovi. 
 
Kako će transakcija izgledati? U suštini, krovna nizozemska holding kompanija objavila je da je postignut dogovor s tvrtkom Open Pass Ltd., najvećim nesankcioniranim dioničarom Fortenova grupe, koju kontrolira poduzetnik Pavao Vujnovac, o prodaji i prijenosu 100 posto udjela na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, koja se sastoji od nizozemske zaklade Iter STAK Stichting i nizozemskog društva Iter BidCo B.V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura. 

Od tog iznosa, pola milijarde eura kupci plaćaju bezuvjetno na zaključenju transakcije, a isplata preostalih do 160 milijuna eura je vezana uz postizanje ugovorom preciziranih financijskih ciljeva Fortenova grupe koje bi upravo ova transakcija trebala omogućiti. Financijski ciljevi s čijim ostvarivanjem je razmjerno povezana isplata preostalog iznosa su prije svega ugovaranje održivog refinanciranja u 2024. godini, pod uvjetima boljim od sadašnjih te dosezanje određenih omjera duga i dobiti iz operativnog poslovanja, koji su niži od sadašnjih. Ukoliko u sljedeće tri godine dođe do uvrštavanja Fortenove na tržište kapitala ili prodaje materijalne imovine kompanije, ugovor predviđa i moguće dodatne isplate sadašnjim dioničarima koji neće sudjelovati u novoj vlasničkoj strukturi. 

Podsjetimo, Fortenova grupa je u rujnu ove godine potpisala ugovor o izdavanju obveznica u iznosu od 1,2 milijarde eura kojim je kratkoročno refinanciran dug kompanije na rok do kraja studenoga 2024. godine te će sadašnji kreditori, fondovi kojima upravlja američki HPS Investment Partners, i dalje imati zalog na udjele u kompaniji MidCo. Sankcioniranim dioničarima će njihovi pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Europske unije, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine to dozvole.

POVEZANI ČLANCI:

Kako će točno izgledati nova vlasnička struktura ovisit će o interesu sadašnjih nesankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda za dodatnom investicijom u suvlasništvo. Kako bi, bez obzira na razinu interesa dioničara za dodatnom investicijom, osigurao sigurnu dostupnost sredstava potrebnih za zaključenje transakcije po dogovorenoj cijeni, Open Pass je pristao osigurati isplatu cijelog dogovorenog iznosa, ukoliko to bude potrebno.

Odobrenje za transakciju koje je neophodno za njeno zaključenje tražit će se od dioničara (imatelja depozitarnih potvrda Fortenova Group STAK-a) na skupštini, a zaključenje glasanja se očekuje 21. prosinca 2023. godine. Dogovor o kojem će glasati dioničari (imatelji depozitarnih potvrda) je takav da u novoj vlasničkoj strukturi, pod jednakim uvjetima kao i OpenPass, mogu sudjelovati svi kvalificirani dioničari, odnosno praktički svi nesankcionirani sadašnji imatelji depozitarnih potvrda kompanije, među kojima je i cijeli niz partnera i dobavljača Fortenova grupe. Sadašnji dioničari koji nisu pod sankcijama zbog ruske agresije na Ukrajinu će tako moći ili samo prenijeti svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju, ili uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije povećati svoj suvlasnički udjel, ili odabrati opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture. Sankcioniranim dioničarima će njihovi pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Europske unije, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine to dozvole.
Kako će točno izgledati nova vlasnička struktura ovisit će o interesu sadašnjih nesankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda za dodatnom investicijom u suvlasništvo. Kako bi, bez obzira na razinu interesa dioničara za dodatnom investicijom, osigurao sigurnu dostupnost sredstava potrebnih za zaključenje transakcije po dogovorenoj cijeni, Open Pass je pristao osigurati isplatu cijelog dogovorenog iznosa, ukoliko to bude potrebno.

Uprava Fortenova Group TopCo-a je jednoglasno odlučila odobriti ovu transakciju odnosno staviti ju na glasanje imateljima depozitarnih potvrda kao rezultat dugog procesa tijekom kojeg je TopCo tražio ponude za kupnju Fortenova grupe, odnosno za transakcije slične kupoprodaji, od različitih strana. Nakon toga su uslijedili opsežni pregovori s Open Passom, koji se pokazao jedinim sudionikom spremnim osigurati sva sredstva potrebna za akviziciju udjela u MidCo strukturi putem BidCo strukture, ukoliko to bude potrebno. Prilikom donošenja odluke, Uprava TopCo-a koja uz dosadašnje direktore uključuje i dva novoimenovana neovisna direktora, uzela je u obzir interese svih dionika te je posebnu pozornost posvetila pitanjima kao što su osiguravanje potrebnih sredstava i način upravljanja novom BidCo strukturom. Upravu TopCo-a su savjetovali vodeći globalni pravni i financijski stručnjaci uključujući odvjetnička društva Akin Gump LLP i Houthoff Coöperatief U.A. te investicijsku banku Lazard Frères & Co, a neovisna međunarodna investicijska banka Houlihan Lokey je dala svoje mišljenje o prikladnosti financijskih uvjeta ponude (fairness opinion).

Predložena transakcija također ima jednoglasnu preporuku izvršnih direktora Fortenova grupe d.d., kao i članova Upravnog odbora Fortenova grupe d.d. koji nisu u sukobu interesa zbog povezanosti s Open Passom ili zbog zakonskih ograničenja ne mogu sudjelovati u glasanju. Oni su odlučili podržati transakciju jer je u najboljem interesu Fortenova Grupe, njenog poslovanja i svih njenih dionika. 

Ovaj plan komentirao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenove:

- S početkom rata u Ukrajini našli smo se ne svojom krivnjom u situaciji da nas sankcionirano rusko suvlasništvo bitno ograničava u poslovanju i daljnjem razvoju, čineći dugoročno i održivo refinanciranje praktički nemogućim i ta će se situacija sada napokon promijeniti. Posebno mi je drago što će realizacija ovog dogovora omogućiti konačno plaćanje dobavljačima bivšeg Agrokora, većina kojih su i današnji partneri Fortenova grupe, duga koji je na nizozemskoj holding kompaniji Fortenova Group TopCo u iznosu od 82 milijuna eura. 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Valja podsjetiti da su ruske banke u vlasničkoj strukturi Fortenove završile su kao posljedica stečaja Agrokora, kada su neplaćeni dugovi Agrokora napravljeni za vrijeme bivšeg vlasnika Ivice Todorića morali biti pretvoreni u vlasničke udjele. Situacija se zakomplicirala kada su Rusi završili na sankcijskim listama EU, UK-a i SAD-a, a kulminacija zavrzlame bila je fiktivna prodaja kompanije SBK Art u vlasništvu Sberbanke, formalnog vlasnika dionica Fortenova grupe, navodnom investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zbog toga je SBK Art završio na listi sankcioniranih kompanija posljedica čega je nemogućnost glasanja na skupštini dioničara.

Stoga je za vjerovati da će na skupštini dioničara biti izglasana predložena transakcija. A ona podrazumijeva da u prodaji i prijenosu udjela mogu pod istim uvjetima kao i Open Pass sudjelovati i svi drugi nesankcionirani dioničari Fortenove, kojih je oko 600. Oni mogu ili prenijeti svoje udjele na novoosnovanu nizozemsku strukturu ili uz prijenos i povećati svoje vlasništvo uplatom dodatnih sredstava. Opcija je i da prihvate isplatu i izađu iz vlasničke strukture. Ruski sankcionirani suvlasnici će kroz ovaj proces prodaje i prijenosa udjela biti isplaćeni razmjerno svojim vlasničkim udjelima, a novac će biti uplaćen na posebne račune te će njime moći raspolagati u skladu sa sankcijskim pravilima.

Kako doznajemo, Vujnovčev Open Pass bio je jedini spreman osigurati sigurnu dostupnost predviđenih 660 milijuna eura za zaključenje transakcije po dogovorenoj cijeni. Koliko će ukupno na kraju Open Pass platiti, ovisit će o tome na koliko će se povećanje svojih vlasničkih udjela i uplate razmjerne tim povećanjima odlučiti drugi suvlasnici. S obzirom da Rusi formalno drže oko 50 posto Fortenove, suvlasnici koji pređu u novu vlasničku strukturu praktički će  poduplati svoje vlasništvo. Ako svih sadašnji dioničari uđu u transakciju, Vujnovčev Open Pass bi u konačnici imao preko 50 posto vlasništva. 

>> VIDEO Ministrica Vučković: Situacija je pod kontrolom, jučer nismo zabilježili ni jedan slučaj

Komentara 13

VE
Velaga
17:21 29.11.2023.

ako ostaje u rukama trgovaca ruskim plinom, kako se onda riješilo Rusa?

Avatar kastanjer2
kastanjer2
18:52 29.11.2023.

Znači sve ostaje isto. Rusi i Vujnovac su kontrolirali preko 50% prije ove malverzacije a sada ako netko hoće izaći iz vlasničke strukture omogućuje Rusima i Vojnovcu povećanje udjela.

Avatar istovari
istovari
16:50 29.11.2023.

Račun bez krčmara....😝

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije