Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pristanak na zahtjev

Pristanak na zahtjev: Građani BiH s osobnom u RH i nakon 1. srpnja

'pusic_lagumdzija'
T. Krasnec/VLM/Bruxelles
15.02.2013.
u 21:27

Europska komisija nije pristala na prijedlog Sarajeva da se pravila EU ne odnose na BiH pri korištenju luke Ploče

Hrvatska pristaje na zahtjev Sarajeva da državljani BiH i nakon ulaska Hrvatske u EU imaju mogućnost prelaska granice samo uz predočenje osobne iskaznice, ali odluku o tome donijet će Vijeće EU odnosno svih 28 zemalja EU. To je jedno od dogovorenih pitanja s trilateralnog sastanka održanog u Bruxellesu u petak na kojem su razgovarali ministri vanjskih poslova dviju zemalja, Vesna Pusić i Zlatko Lagumdžija, te europski povjerenik za proširenje Štefan Füle.

– Hrvatska ne odlučuje o tome, ali može iznijeti prijedlog – rekla je ministrica Vesna Pusić, podsjetivši da su i Slovenija i Mađarska kao članice EU omogućile Hrvatima da prelaze granicu samo s osobnom iskaznicom.

Na sastanku je postignut dogovor i o tome kako će BiH nakon ulaska Hrvatske u EU koristiti luku Ploče. Europska komisija predlaže poseban tranzitni režim za BiH od granice do Ploča. – Zahvaljujući tom režimu, velika većina poljoprivrednih proizvoda životinjskog porijekla moći će se uvoziti i izvoziti iz BiH kao i prije ulaska Hrvatske u EU – rekao je povjerenik Füle. Izraz “velika većina” znači da BiH neće moći uvoziti i izvoziti sve, odnosno da Komisija nije pristala na prijedlog BiH dan se pravila EU ne odnose na BiH pri korištenju luke Ploče.

Ministar Lagumdžija zadovoljan je tim dogovorom. – Kad je riječ o robi životinjskog porijekla, preko Ploča će ulaziti samo ona roba koja je u skladu s europskim standardima, ali to je na neki način dobra vijest za potrošače u BiH – rekao je Lagumdžija. Roba industrijskog porijekla moći će bez ograničenja ulaziti u BiH preko Ploča.

>>BiH: Tražimo izuzeće od pravila EU Europska unija: To ne može proći

Komentara 48

Avatar puky
puky
07:03 16.02.2013.

"Kad je riječ o robi životinjskog porijekla" ... pade mi na pamet kako će sa srbijom biti riješen građana i roba ?!?! ... strava ...

OB
-obrisani-
23:37 16.02.2013.

Sva je prilika da ce to da bude vas kraj ako Arape dovedete. Kada vide kakava ste gamad, vjerovatno ce brzo protiv vas da se okrenu jer jednostavno nece moci da zive u lazi. lol

Avatar Aristarh
Aristarh
23:39 15.02.2013.

Dok je Slovenija bila van EU Hrvati su mogli u Italiju i Austriju sa osobnom. Kad je Slovenija ušla u EU (šengen) maltretirala je Hrvate sa kartončićima. Naravno da Hrvatska neće maltretirati BiH građane kao što je Slovenija maltretirala njih. Maltretiranje je odraz frustriranih i iskompleksiranih ili "lošeg djetinjstva".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije