Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pristanak na zahtjev: Građani BiH s osobnom u RH i nakon 1. srpnja

Europska komisija nije pristala na prijedlog Sarajeva da se pravila EU ne odnose na BiH pri korištenju luke Ploče
15. veljače 2013. u 21:27 48 komentara 9 prikaza
'pusic_lagumdzija'
Foto: T. Krasnec/VLM/Bruxelles

Hrvatska pristaje na zahtjev Sarajeva da državljani BiH i nakon ulaska Hrvatske u EU imaju mogućnost prelaska granice samo uz predočenje osobne iskaznice, ali odluku o tome donijet će Vijeće EU odnosno svih 28 zemalja EU. To je jedno od dogovorenih pitanja s trilateralnog sastanka održanog u Bruxellesu u petak na kojem su razgovarali ministri vanjskih poslova dviju zemalja, Vesna Pusić i Zlatko Lagumdžija, te europski povjerenik za proširenje Štefan Füle.

– Hrvatska ne odlučuje o tome, ali može iznijeti prijedlog – rekla je ministrica Vesna Pusić, podsjetivši da su i Slovenija i Mađarska kao članice EU omogućile Hrvatima da prelaze granicu samo s osobnom iskaznicom.

Na sastanku je postignut dogovor i o tome kako će BiH nakon ulaska Hrvatske u EU koristiti luku Ploče. Europska komisija predlaže poseban tranzitni režim za BiH od granice do Ploča. – Zahvaljujući tom režimu, velika većina poljoprivrednih proizvoda životinjskog porijekla moći će se uvoziti i izvoziti iz BiH kao i prije ulaska Hrvatske u EU – rekao je povjerenik Füle. Izraz “velika većina” znači da BiH neće moći uvoziti i izvoziti sve, odnosno da Komisija nije pristala na prijedlog BiH dan se pravila EU ne odnose na BiH pri korištenju luke Ploče.

Ministar Lagumdžija zadovoljan je tim dogovorom. – Kad je riječ o robi životinjskog porijekla, preko Ploča će ulaziti samo ona roba koja je u skladu s europskim standardima, ali to je na neki način dobra vijest za potrošače u BiH – rekao je Lagumdžija. Roba industrijskog porijekla moći će bez ograničenja ulaziti u BiH preko Ploča.

>>BiH: Tražimo izuzeće od pravila EU Europska unija: To ne može proći

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar puky
  puky:

  "Kad je riječ o robi životinjskog porijekla" ... pade mi na pamet kako će sa srbijom biti riješen građana i roba ?!?! ... strava ...

 • -obrisani-:

  Sva je prilika da ce to da bude vas kraj ako Arape dovedete. Kada vide kakava ste gamad, vjerovatno ce brzo protiv vas da se okrenu jer jednostavno nece moci da zive u lazi. lol

 • Avatar Aristarh
  Aristarh:

  Dok je Slovenija bila van EU Hrvati su mogli u Italiju i Austriju sa osobnom. Kad je Slovenija ušla u EU (šengen) maltretirala je Hrvate sa kartončićima. Naravno da Hrvatska neće maltretirati BiH građane kao što je Slovenija maltretirala njih. ... prikaži još! Maltretiranje je odraz frustriranih i iskompleksiranih ili "lošeg djetinjstva".