Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stier milanoviću:

Prije puta u Bruxelles hrvatska stajališta Saboru

'02.08.2012., Zagreb - Izjave nakon odrzanog Predsjednistva stranke u sredisnjici HDZ-a na trgu Zrtava fasizma. Davor Stier.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
19.05.2013.
u 19:02

Stier traži da se premijeru uvede zakonska obveza da uoči summita EU važnog za Hrvatsku dođe pred saborski Odbor za europske poslove

HDZ-ov zastupnik Davor Stier amandmanom traži da premijer Zoran Milanović uoči svakog odlaska na sastanak Europskog vijeća pismeno izvijesti Sabor o hrvatskim stajalištima s kojima ide u Bruxelles te da se osobno pojavljuje pred saborskim Odborom za europske poslove kad je na dnevnom redu summita EU neka točka koja je posebno važna za Hrvatsku.

Stier je to zatražio u amandmanu koji je podnio na Prijedlog zakona o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima. Prijedlog tog zakona predviđa obvezu premijera da dvaput godišnje podnosi Saboru izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća te da iznimno, kad predsjednik Sabora to zatraži, premijer dođe u Sabor prije odlaska na Europsko vijeće i predstavi zastupnicima hrvatska stajališta s kojima ide na taj summit EU.

No, HDZ-ovac Stier smatra da to nije dovoljno jer premijerov dolazak u Sabor uoči sjednica Europskog vijeća ovisi o tome hoće li ga predsjednik Sabora pozvati. Stier želi da se uvede zakonska obveza premijeru da, makar pismeno, izvješćuje saborski Odbor za europske poslove, a da uoči summita na kojem se očekuju važne odluke za Hrvatsku dođe pred Odbor i osobno predstavi stajališta. Svaka zemlja EU ima zakon sličan ovome koji je sada u saborskoj proceduri i koji će biti prihvaćen do 1. srpnja. Njemačka kancelarka Angela Merkel, primjerice, uoči sjednica Europskog vijeća predstavlja nadležnom odboru Bundestaga stajališta s kojima Njemačka ide na summit. Prije je od Bundestaga dobivala obvezujući mandat, ali sada dobiva fleksibilna stajališta s kojima zatim ide na summite EU. Saborski odbori ovoga tjedna počinju raspravu o Prijedlogu ovog zakona koji će biti prihvaćen do 1. srpnja. 

>> Hrvatska je već zakasnila iskoristiti ulazak u EU za stvaranje imidža

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije