Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pusić o otvaranju poglavlja: Slučaj Mihailović kvari situaciju u Srbiji

- Stav Hrvatske je da je ključno ispunjavati uvjete. Za nas su naročito važna poglavlja 23. i 24., dakle pravosuđe i temeljna prava - rekla je ministrica Pusić
18. svibnja 2015. u 15:32 22 komentara 2111 prikaza
Ivica Dačić
Foto: DPA/PIXSELL

Srbija može očekivati da će prva poglavlja u pregovorima o članstvu u EU otvoriti u listopadu, neslužbeno se dalo naslutiti nakon današnjeg neformalnog sastanka koji je, pod imenom "prijatelji Srbije", održan na marginama Vijeća ministara vanjskih poslova EU.

Među "prijateljima Srbije" Hrvatsku je predstavljala ministrica Vesna Pusić, a neformalnom sastanku odazvalo se još 19 ministara vanjskih poslova, dok je 8 zemalja poslalo zamjenike ministara ili državne tajnike. 

- Učinili smo sve što smo mogli, a učinit ćemo još i više kako bismo postigli još rezultata. Tražili smo da se poglavlja otvore puno prije kraja godine - rekao je premijer Aleksandar Vučić, s kojim je na sastanku bio i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić (na slici).

Ministri iz EU nisu Srbiji ništa obećali u obliku zaključaka, no neslužbeno se doznaje da bi odluku o otvaranju prvih poglavlja mogli donijeti na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u rujnu, nakon čega bi se poglavlja mogla otvoriti u listopadu. Srbija je, inače, u siječnju 2014. otvorila pregovore no poglavlja se ne otvaraju jer su vezana uz njezino ispunjavanje kriterija vezanih uz tzv. Briselski sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom. 

- Stav Hrvatske je da je ključno ispunjavati uvjete. Za nas su naročito važna poglavlja 23. i 24., dakle pravosuđe i temeljna prava - rekla je ministrica Pusić, dodavši da je za odnose u regiji važno i da se srpske vlasti distanciraju "od pokušaja rehabilitacije nacističkih kolaboracionista kao što je Draža Mihailović". 

- To kvari situaciju u Srbiji i dobro je da su se vodeći ljudi, dakle premijer i ministar vanjskih poslova, distancirali. Ali to šalje i vrlo lošu poruku regiji jer antifašizam je jedan od temelja na kojima počiva Europa - dodala je Pusić.

>> Josipović Srbima: EU nije raj, već ozbiljna prilika

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Velebit1971:

  Neka ona njima otvara sve poglavlja...i neka se uskoro odseli tamo....i neka ne zaborivi brata....tamo im je mjesto...Komandant im tamo zivio....sram je bilo....

 • Avatar banovina
  banovina:

  Nizozemska ,Danska i Švedska nikada Srbiji neće ratificirati sporazum sa Srbijom nakon rehabilitacije četništva u Srbiji. "Prijatelji" su im samo dok Kosovo ne uđe u UN.

 • brojevi:

  Dovoljno je reči samo Vesna Pusić pa da se normalnom građaninu hrvatske sledi krv u žilama i pojača zabrinutost za Domovinu.