Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bošnjaci slave

'Svi projekti usmjereni ka rastakanju BiH osuđeni su na propast'

Bakir Izetbegović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
29.11.2017.
u 19:45

Bilo je što je bilo, kazao je lider Bošnjaka Bakir Izetbegović i odbacio mogućnost podnošenja tužbe protiv Hrvatske

Bošnjačka politika pa i mediji ne kriju zadovoljstvo što je u drugostupanjskoj presudi bivšim političkim i vojnim dužnosnicima Herceg-Bosne potvrđena teza o udruženom zločinačkom pothvatu, kao i većina drugih osuđujućih navoda iz prvostupanjske presude.

Visoki dužnosnik SDA Šefik Džaferović izjavio je da je Haaški tribunal od velike pomoći za međunarodnu pravdu.

– On je utvrdio sve bitne činjenice o onome što se događalo u BiH od 1992. do 1995. godine. Umjesto o raspravama odluka Haaškog tribunala trebamo se okrenuti poštivanju tih odluka i izvlačenju pouka iz njih – kazao je Džaferović.

Iz najveće oporbene probošnjačke stranke, SDP-a, pozivaju sve u BiH da ne dozvole bilo kakvu ostrašćenost i podizanje tenzija.

– Ova presuda pokazuje da su svi projekti usmjereni ka negiranju i rastakanju države Bosne i Hercegovine osuđeni na propast. Sve politike koje su svoje djelovanje temeljile na zločinima i podjelama BiH doživjele su svoj sudski epilog. Vrijeme je da se one odbace i poraze – priopćeno je iz SDP-a.

U reakcijama srpskih političara i dužnosnika u BiH uglavnom se ističe nezadovoljstvo ukupnim radom Haaškog suda. Za bivšeg predsjednika SDS-a, Mladena Bosića, sud u Haagu nije poslužio pomirenju u BiH, dodajući da i ova presuda i sve druge nisu zadovoljile srpske žrtve koje, na žalost, nisu dobile pravdu za sebe, ističući da zatvaranjem Haaškog tribunala tu činjenicu nitko neće moći izmijeniti i to će ostati mrlja u cijeloj priči.

Njegova stranačka kolegica i šefica kluba zastupnika SDS-a u državnom parlamentu, Aleksandra Pandurević, kaže kako žali što Hrvatska nije osuđena za zločine “ondje gdje su se uistinu dogodili, a to je Krajina”. Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, inače dužnosnica Dodikova SNSD-a, izjavila je da incident u sudnici, kao i sve ono što se moglo vidjeti ranije, dovodi u veliku sumnju rad Haaškog tribunala.

– Postavlja se pitanje – kakav je to sud? Mnogi su suglasni da je taj sud radio pod pritiskom velikih međunarodnih sila te da ima zadan dnevni red, koji samo treba provesti – kazala je Cvijanović.

Komentara 20

DU
Deleted user
21:17 29.11.2017.

Balijo BiH je već rastočena i od nje kao jedinstvene države u bliskoj budućnosti neće biti ništa

BU
Budak
20:11 29.11.2017.

Ovo je plod mukotrpnog dugogodišnjeg rada Mesića, Josipovića, Pusićke i svih drugi petokolonaša. Nitko nema takve izdajice kao mi. Sa takvim političkim “elitama” mi vanjskog neprijatelja ne trebamo.

TA
tarzan
20:17 29.11.2017.

Da su balije imale moć u ratu oni bi bili najveći zločinci, inače gdje su god uspjeli nešto osvojiti pravili su zločine samo što za te zločine očito nitko nije nadležan. Spustit će se opet gusta magla moje balije ali onda će vam biti gadno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije