Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slobodan Praljak je preminuo. Pokrenuta istraga nizozemskih vlasti!

Tek 41 minutu kasnije vidjeli smo kako u zgradu ulaze djelatnici Hitne pomoći, a sudeći po opremi, bili su to stručnjaci za liječenje trovanja i protuotrove
29. studenoga 2017. u 19:35 503 komentara 212949 prikaza
Slobodan Praljak
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/21

Bio je to najšokantniji trenutak u povijesti sudnice u Haagu. S galerije sudnice, meni iza leđa, čuo se ženski krik: “Neeee!” Jasno sam ispred sebe u sudnici vidio bočicu iz koje Slobodan Praljak – nekoliko sekundi prije toga pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora – nešto izljeva u usta, sjeda i odmah se počinje grčiti od boli. Čulo se: “Popio sam otrov.” Sat-dva nakon toga bio je mrtav.

Slobodan Praljak ICTY Praljak popio otrov! Pogledajte trenutak zbog kojeg je prekinuto suđenje

Sve zatvorske kazne šestorici na suđenju za Herceg-Bosnu potvrđene su, kao što je bilo izrečeno u nepravomoćnoj presudi. Ali među živima više nisu bila šestorica, već samo petorica.

Nekoliko sekundi nakon što je pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata kojim su Hrvati, kako se tvrdi, željeli provesti etničko čišćenje i činili okrutne ratne zločine nad muslimanima u BiH, general Slobodan Praljak izgovorio je dvije rečenice te iz do tada skrivene bočice popio otrov.

Sat-dva nakon toga već je bio mrtav. Sve zatvorske kazne šestorici na suđenju za Herceg-Bosnu potvrđene su, kao u nepravomoćnoj presudi.

– Suci, Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu – izgovorio je Praljak prije no što je drhtavom rukom prinio bočicu i popio otrov.

Otvorena istraga

Njegovo lice počelo je odmah crvenjeti se i grčiti u bolovima. Jadranko Prlić i Bruno Stojić, koji su sjedili lijevo od Praljka i također su već čuli potvrdu svojih zatvorskih kazni (25 i 20 godina), nagnuli su se i pitali ga što je popio i je li dobro. Sudac Carmel Agius ubrzo je zatražio stanku. Spušten je zastor između galerije i sudnice.

Nitko od Praljkove obitelji nije bio na galeriji. On im je izričito zabranio da budu na izricanju pravomoćne presude, kao što im ni dosad tijekom suđenja nije dopuštao da ga dolaze gledati na sudu. Ali bilo je Praljkovih prijatelja:

– U subotu sam još s njim razgovarao. Kažem: Slobodane, hoće li doći tvoji? “Svima sam zabranio”… – prepričao nam je Čedo Paić, samouki slikar iz Šibenika koji živi u Nizozemskoj i koji se sprijateljio s mnogim Hrvatima u pritvoru u Scheveningenu.

Tek 41 minutu nakon događaja vidjeli smo kako u zgradu ulaze djelatnici Hitne pomoći. Ali Praljku nije bilo spasa. U jednom trenutku netko je iz Suda službeno obavijestio Praljkovu obitelj o smrti. Novinarima i publici u zgradi suda to još nije bilo preneseno, samo smo vidjeli da su na stražnji izlaz izišla kola Hitne pomoć uz policijsku pratnju.

Izricanje presude je nastavljeno, sada u manjoj sudnici jer je glavna bila mjesto očevida, a upravo dok je sudac Agius potvrđivao 20-godišnju kaznu zatvora za Milivoja Petkovića, pojavila se neslužbena informacija da izvori iz Praljkove obitelji kažu da je preminuo. Valentin Ćorić – 16 godina zatvora, a Večernji list u zgradi suda neslužbeno doznaje da je Praljak preminuo još prije no što je započeo ovaj nastavak u novoj sudnici. Berislav Pušić – 10 godina zatvora, a iz drugog izvora potvrđeno nam je da je vijest o Praljkovoj smrti istinita.

– Umro mi je klijent – čuli smo Praljkovu odvjetnicu Niku Pinter, duboko potresenu događajem u sudnici. Nije imala snage izaći pred novinare nakon što je sve završilo. Senka Nožica, odvjetnica Brune Stojića, jest, ali i ona s glasom koji je podrhtavao od šoka:

– Nemam komentara. Mogla bih komentirati presudu da je bilo tko od nas u sudnici u stanju sabrati misli nakon svega ovoga. To se ipak odigralo pred našim očima – rekla je Nožica i dodala: – To da pred sudom nema vozila Hitne pomoći, da su morali zvati i da se čekalo, to je za mene stvarno šokantno – rekla je Stojićeva odvjetnica.

Sudac Agius na kraju izricanja presude rekao je da je istraga već otvorena. Kako je Praljak mogao unijeti bočicu s otrovom u sudnicu u kojoj se strogo kontroliraju svi uvjeti? Tko će za to odgovarati? Pitanja su se sinoć gomilala.

Za predstavnike žrtava najvažnija pitanja jučer su dobila odgovor. U razgovoru za Večernji list izražavali su zadovoljstvo presudom.

– Bio sam 320 dana njima u rukama, u logoru na Helidromu. I 160 dana zatvoren u stanici. Presuda je odlična! Samo se s nekim točkama ne slažem – rekao je Mustafa Hadrović, bivši rezervni policajac u Mostaru i svjedok na ovom suđenju.

Potvrđene presude

To s čime se ne slaže jest odluka žalbenog vijeća koja kaže da rušenje Starog mosta u Mostaru nije zločin jer je taj most bio legitiman vojni cilj za HVO. Ni progon i teroriziranje civila u istočnom Mostaru nije postojalo i žalbeno vijeće oslobodilo je šestoricu te krivnje.

No, granatiranje i djelovanje snajperima po muslimanima u istočnom Mostaru jest zločin, kao i brojni drugi presuđeni u prvostupanjskoj i potvrđeni u pravomoćnoj presudi.

Vijest o Praljku udarna na BBC-u strani mediji Vijest o Praljku udarna na BBC-ju: 'Osumnjičeni za ratni zločin popio otrov' Mostar HAAŠKI SUD Rušenje Starog mosta u Mostaru bilo je vojno opravdano

Vesna Alaburić

Ova presuda je vrlo nepravedna, ne odražava što se zaista događalo na terenu i što je zaista bila politika Hrvata u Bosni i Hercegovini. Kad to kažem, ne želim zanemariti zločine koji su se dogodili, i to smo isticali tijekom suđenja. Ali nije postojao plan etničkog čišćenja Muslimana, rekla je Vesna Alaburić, odvjetnica Milivoja Petkovića, u prvom komentaru nakon izlaska iz Suda.

Tarik Filipović
SPORNA IZJAVA
Tarik Filipović: Prekinuo sam snimanje 'Generala' radi rečenice zbog koje bi me bilo sram u kinu
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
Izdvojeni događaji
 • 17.16 Važno
  Glasnogovornik suda rekao je kako su nizozemske vlasti zbog Praljkove smrti pokrenule nezavisnu istragu koja je u tijeku. - Medicinsko osoblje odmah mu je pružilo pomoć. Istovremeno su pozvana ambulantna kola. Praljak je prevezen u obližnju bolnicu da mu se pruži pomoć i tamo je preminuo - rekao je glasnogovornik, dodajući kako je sud izrazio sućut Praljkovoj obitelji.
 • 14.30 Važno
  Slobodan Praljak je preminuo.
 • 13.44 Važno
  Naš reporter Tomislav Krasnec javlja kako je potvrđeno iz tribunala da se izricanje presude nastavlja u 14:15. Praljak je još živ, ali ne žele potvrditi gdje je.
 • 13.03 Važno
  Naš reporter Tomislav Krasnec kaže kako je upravo čuo stražara kako govori da je "sve pod kontrolom", ali i da su liječnici još uz Praljka. Glasnogovorništvo suda prenijelo je (od stražara) da se sva medicinska njega pruža. - Molimo da ostanete mirni, dobit ćete daljnje informacije - rekli su.
 • 12.34 Važno
  Večernjakov reporter Tomislav Krasnec iz Haaga javlja da pauza još traje i da nema nikakvih novih informacija o Praljkovom stanju. Pripadnici Hitne pomoći koji su ušli izgledali su kao specijalci, vjerojatno stručnjaci za otrove i protuotrove.
 • 12.08 Važno
  Ovdje možete pogledati video incidenta:
 • 11.55 Važno
  .embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }
 • 11.38 Važno
  Praljkova odvjetnica rekla je da je njezin klijent popio otrov, nakon čega je prekinuta sjednica.
 • 11.23 Važno
  Prliću je potvrđena kazna od 25 godina.
 • 11.17 Važno
  Sada se čita cijeli operativni tekst dispozitiva presude Žalbenog vijeća. Žalbeno vijeće odbija Prlićevu žalbu u cijelosti.
 • 10.50 Važno
  Prelazi se na UZP. Prlić, Praljak i Pušić osporavaju zaključak da su u konačnici Tuđman i drugi lideri imali za cilj da se osnuje hrvatski entitet koji bi omogućio ujedinjenje Hrvata. Svih 6 žalitelja osporavaju zaključke sudskog vijeća da su zajednički zločinački cilj dijelili pripadnici UZP-a i da je cilj bio dominacija Hrvata putem etničkog čišćenja muslimanske populacije. Tvrde da su postojale greške u definiciji zajedničkog zločinačkog cilja. Nijedan od žalitelja nije pokazao nikakvu grešku u činjenicama ili primjeni prava u zaključcima sudskog vijeća u pitanju, kaže Agius.
 • 10.38 Važno
  U svjetlu zaključka da je postojao vojni interes, Žalbeno vijeće zaključuje da nijedan razumni presuditelj nije mogao zaključiti da su snage HVO-a imale namjeru diskriminirati ili terorizirati kada su uništile Stari most. Preinačuje se zaključak da je rušenje predstavljalo progon.
 • 10.18 Važno
  Žalbeno vijeće usvaja djelomično Ćorićevu žalbu, ukida osude u vezi s njegovom odgovornošću u svojstvu ministra vanjskih poslova.
Live
Od najnovijeg
 • Od najnovijeg
 • Od najstarijeg
 • 17.21

 • 17.16

  Glasnogovornik suda rekao je kako su nizozemske vlasti zbog Praljkove smrti pokrenule nezavisnu istragu koja je u tijeku.

  - Medicinsko osoblje odmah mu je pružilo pomoć. Istovremeno su pozvana ambulantna kola. Praljak je prevezen u obližnju bolnicu da mu se pruži pomoć i tamo je preminuo - rekao je glasnogovornik, dodajući kako je sud izrazio sućut Praljkovoj obitelji.

 • 15.40

 • 15.37

  Odvjetnica Vesna Alaburić rekla je da sud utvrđuje kaznenu odgovornost pojedinaca, a ne istinu, ali da svejedno svaka presuda ima šire političko i društveno značenje.

  - Tako je uspoređivanje ove presude neizbježno s uspoređivanjem presuda Srbima u BiH - rekla je Alaburić, dodajući da ova presuda ne odražava stvarne ciljeve politike bosanskih Hrvata i da je vrlo nepravična.

  Naglasila je da ne želi zanemariti zločine te da bošnjačke žrtve trebaju dobiti satisfakciju, ali da nije postojao plan etničkog čišćenja muslimanskog življa.

  - Ova presuda sigurno neće pridonijeti povjerenju - rekla je Alaburić.

  Dodala je da nema nikakve detaljnije informacije o generalu Praljku.

 • 15.22

 • 15.05

  Potvrđena je i kazna Berislavu Pušiću - 10 godina. 

  Time su za svu šestoricu potvrđene prvotno izrečene kazne. Ukupno je riječ o 111 godina zatvora.

 • 14.40

  Valentinu Ćoriću potvrđena je kazna od 16 godina.

 • 14.34

  I Petkoviću je potvrđena kazna od 20 godina.

 • 14.30

  Slobodan Praljak je preminuo.

 • 14.29

  Nastavljeno je izricanje presude. Izriče se presuda Milivoju Petkoviću.

 • 14.15

 • 14.13

  Ipak će biti javnosti na galeriji manje sudnice u kojoj se nastavlja izricanje presude, javlja naš reporter. Složena je "prioritetna lista" onih koji idu gore.

 • 13.59

 • 13.54

 • 13.44

  Naš reporter Tomislav Krasnec javlja kako je potvrđeno iz tribunala da se izricanje presude nastavlja u 14:15. Praljak je još živ, ali ne žele potvrditi gdje je.

 • 13.43

  - Zaista je ovo šokantan ishod, nadam se da će sve biti u redu i da će preživjeti. Teško je u ovom trenutku govoriti o svemu drugome - rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Prokomentirao je dio presude, rekao je da ona 'ne odgovara povijesnoj istini'. 

  - Ovdje dolazi do jednog izokretanja slijeda događanja i ignoriranja onoga što je Hrvatska učinila za BiH - rekao je Jandroković.

  - Čitav je niz stvari koje se za sada ne vide iz ove presude. Odbacujem takav način tumačenja povijesti - rekao je Jandroković.

  - Vidjet ćemo koje su nam pravne i političke radnje moguće - poručio je Jandroković. Rekao je i kako će premijer kazati svoje mišljenje. 

 • 13.30

 • 13.24

  Prlićev odvjetnik Karnavas kaže da se možda u 14 sati nastavlja izricanje presude.

 • 13.11

  Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović zbog događaja u Haagu prekida službeni posjet Islandu i vraća se u Hrvatsku.

 • 13.03

  Naš reporter Tomislav Krasnec kaže kako je upravo čuo stražara kako govori da je "sve pod kontrolom", ali i da su liječnici još uz Praljka.

  Glasnogovorništvo suda prenijelo je (od stražara) da se sva medicinska njega pruža.

  - Molimo da ostanete mirni, dobit ćete daljnje informacije - rekli su.

 • 13.01

  Vijest o Slobodanu Praljku koji je, kako se čini, na izricanju presude u Haagu popio otrov udarna je i na BBC-u pod naslovom 'Osumnjičeni za ratni zločin popio otrov'.

  Više čitajte ovdje.

  Što o presudi pišu srpski mediji možete pročitati ovdje.

 • 13.00

 • 12.47

  Nitko od Praljkove obitelji nije ovdje na izricanju presude, tako da ovo prate na daljinu. Praljak im je rekao da ne dolaze (kao i dosad).

 • 12.42

 • 12.34

  Večernjakov reporter Tomislav Krasnec iz Haaga javlja da pauza još traje i da nema nikakvih novih informacija o Praljkovom stanju. Pripadnici Hitne pomoći koji su ušli izgledali su kao specijalci, vjerojatno stručnjaci za otrove i protuotrove.

 • 12.29

 • 12.08

  Ovdje možete pogledati video incidenta:

  Slobodan Praljak | Autor : Screenshot epodravina Foto: Screenshot epodravina

 • 12.07

  Po bivšeg zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka, koji se možda otrovao u sudnici, upućen je helikopter, koji će sletjeti ispred zgrade Haaškog suda. 

  Svim novinarima ispred sudnice naloženo je da se zbog toga maknu. 

 • 11.55

 • 11.50

  Kako javlja naš reporter iz haaške sudnice Tomislav Krasnec, nakon što je čuo da je pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora, general Slobodan Praljak popio je nešto iz male bočice, sjeo na svoj stolac i odmah poprimio izgled lica kao da je u bolovima i mukama. Sumnja se na mogućnost da je popio otrov, ali to nije potvrđeno. Izricanje presude je prekinuto stankom. 

  Prije toga, čuvši presudu i izrečenu kaznu za sebe, Praljak je, i dalje stojećki, izjavio:

  - Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu.

  Dok je Praljak pio iz bočice, u toj sekundi na galeriji sudnice čuo se jedan glasni polukrik: “Neee”.

  Vidjelo smo Praljka kako crveni u licu i poprima grčeviti izraz kao da osjeća bolove.

  Jadranko Prlić i Bruno Stojić, kojima su prije Praljka čuli pravomoćno potvrđene svoje kazne zatvora od 25 i 20 godina, odmah su se okrenuli prema Praljku i stali ga ispitivati je li dobro. Ali iza neprobojnog stakla, koje dijeli sudnicu od galerije, nije se moglo jasno čuti što govore. No, Prlić je prvi apelirao da se Praljku priskoči u pomoć, očito strahujući da je u bočici bilo nešto od čega mu odmah nastupa fizička bol. 

 • 11.38

  Praljkova odvjetnica rekla je da je njezin klijent popio otrov, nakon čega je prekinuta sjednica.

 • 11.35

  I Praljku je potvrđena kazna od 20 godina zatvora.

  Praljak je nakon objave odluke zavikao da odbija presudu te nešto popio.

 • 11.29

  Potvrđuje se kazna od 20 godina zatvora Stojiću.

 • 11.23

  Prliću je potvrđena kazna od 25 godina.

 • 11.17

  Sada se čita cijeli operativni tekst dispozitiva presude Žalbenog vijeća.

  Žalbeno vijeće odbija Prlićevu žalbu u cijelosti.

 • 11.10

  Sada se prelazi na žalbu tužiteljstva.

  Žalbeno vijeće konstatira da je tužiteljstvo pokazalo da je uklonjena svaka razumna sumnja vezano uz krivnju Prlića i Petkovića po 3. kategoriji odgovornosti po UZP-u.

  Žalbeno vijeće odbija izreći osuđujuće presude u ovom pogledu u sudbenom postupku.

 • 11.07

 • 11.03

  Pušić nije pokazao grešku kod zaključka raspravnog vijeća da je značajno doprinio UZP-u i da je namjeravao zločine koji su bili dijelom UZP-a.

 • 11.01

  Ćorićeve žalbe se odbijaju.

 • 11.00

  Žalbeno vijeće usvaja Petkovićevu žalbu u pogledu njegove odgovornosti za razaranje dvije džamije do kojeg je došlo prije nego što je raspravno vijeće ustanovilo da uništavanje ili hotimično nanošenje štete na vjerskim objektima predstavlja dio zajedničkog cilja UZP-a. Petkovićeva žalba se u ostalim aspektima odbija.

 • 10.50

  Prelazi se na UZP.

  Prlić, Praljak i Pušić osporavaju zaključak da su u konačnici Tuđman i drugi lideri imali za cilj da se osnuje hrvatski entitet koji bi omogućio ujedinjenje Hrvata.

  Svih 6 žalitelja osporavaju zaključke sudskog vijeća da su zajednički zločinački cilj dijelili pripadnici UZP-a i da je cilj bio dominacija Hrvata putem etničkog čišćenja muslimanske populacije. Tvrde da su postojale greške u definiciji zajedničkog zločinačkog cilja.

  Nijedan od žalitelja nije pokazao nikakvu grešku u činjenicama ili primjeni prava u zaključcima sudskog vijeća u pitanju, kaže Agius.

 • 10.45

  Žalbeno vijeće poništava osuđujuće presude vezano za općinu Prozor jer ne spadaju u opseg UZP-a. Ovo poništenje ima učinak i na razumnost zaključaka sudskog vijeća da je Prlić mogao predvidjeti počinjenje i da je svjesno preuzeo rizik te poništava ovaj zaključak.

 • 10.42

  Sudsko vijeće je također zaključilo da je HVO gađao i uništio ili značajno oštetio deset džamija u istočnom Mostaru kao i imanja Muslimana u Prozoru. Međutim, ti incidenti ne predstavljaju ozbiljno kršenje Ženevske konvencije. Žalbeno vijeće odobrava žalbenu osnovu tužiteljstva u ovom pogledu, ali ne želi donositi nove osuđujuće presude na žalbi.

  Raspravno vijeće je zaključilo da je napad na Dušu bio neselektivan. Stojić i Praljak tvrde da je vijeće pogriješilo u zaključku da su granate neselektivne. Žalbeno vijeće poništava taj zaključak.

 • 10.38

  U svjetlu zaključka da je postojao vojni interes, Žalbeno vijeće zaključuje da nijedan razumni presuditelj nije mogao zaključiti da su snage HVO-a imale namjeru diskriminirati ili terorizirati kada su uništile Stari most. Preinačuje se zaključak da je rušenje predstavljalo progon.

 • 10.36

  8. 11. 1993. tenk HVO-a je cijeli dan gađao most u Mostaru, koji je na kraju dana bio na rubu rušenja, a učinak razaranja bio je nesrazmjeran za očekivani vojni dobitak, zaključilo je sudsko vijeće. Sudsko vijeće zaključilo je da je HVO odgovoran za bezobzirna razaranja neopravdana vojnom nužnošću. 

  Sudsko vijeće pravilno zaključuje da je primarni cilj bio uzrokovanje psihičke štete stanovništvu.

  Žalbeno vijeće zaključuje da nije dokazan element ovog kaznenog djela pa preinačuje zaključak u ovom slučaju da je to bilo bezobzirno razaranje ili razaranje neopravdano vojnom nužnošću.

 • 10.32

  Žalbeno vijeće podsjeća da se zatvaranje i protupravno zatočenje mogu dogoditi i kada se civili drže u kućama i bez stražara i imaju slobodu kretanja. Vojnici HVO-a i VP-a su uhićivali civile i vodili ih u kuće. Žalbeno vijeće smatra da nije greška u zaključku da su civili zatvarani i protupravno zatočeni. Zbog toga se Praljkova žalba odbacuje.

  Jedan mjesec nakon početka zatvaranja, HVO je nasilno izveo i premjestio muslimanske žene, djece i starce. Praljak tvrdi da je sudsko vijeće pogrešno zaključilo da su oni natjerani na odlazak umjesto da je utvrdilo da su možda otišli dobrovoljno i da je u svakom slučaju njihovo premještanje bilo nužno. 

  Praljak nije dokazao nikakvu grešku u zaključcima, kaže Agius.

  Žalbeno vijeće podsjeća da premještanje stanovništva ne može biti opravdano kad je uzrokovano humanitarnom krizom koja je rezultat protupravne aktivnosti samog optuženog. Praljak je dijelio odgovornost za okrutne uvjete zatvaranja, da se premještanje odvijalo kad nije bilo borbenih aktivnosti. Žalbeno vijeće odbacuje Praljkovu žalbu.

 • 10.27

  Petković tvrdi da je zatočenje bilo nužno zbog sigurnosti i da je bilo opravdano. Žalbeno vijeće primjećuje da takvo zatočenje traži individualiziranu procjenu. Raspravno vijeće zaključilo je da uhićivanja nisu bila opravdana. Petković nije pokazao da je raspravno vijeće pogriješilo.

 • 10.25

  Stojić, Praljak, Petković i Ćorić tvrde da ratne zločine ne mogu počiniti vojnici nad pripadnicima vlastite vojne sile. Žalbeno vijeće smatra da je raspravno vijeće ispravno uzelo u obzir lojalnost muslimana pripadnika HVO-a, a ne samo njihovo državljanstvo. Žalbeno vijeće nalazi da nije pokazano postojanje ikakve greške.

 • 10.23

  Žalbeno vijeće ukida osude žalitelja za razaranje i oduzimanje imovine velikih razmjera u vezi s jednim incidentom.

 • 10.22

  Žalbeno vijeće ukida zaključak Raspravnog vijeća da je sukob HVO-a i Armije BiH postojao samo tamo gdje su se aktivno vodile borbe. Žalbeno vijeće podsjeća da se vremenski i zemljopisni opseg sukoba proteže i dalje od konkretnog vremena i mjesta neprijateljstva. 

  Okupacija je činjenično pitanje koje treba smatrati od slučaja do slučaja, zaključilo je Žalbeno vijeće, rekao je Agius.

 • 10.18

  Žalbeno vijeće usvaja djelomično Ćorićevu žalbu, ukida osude u vezi s njegovom odgovornošću u svojstvu ministra vanjskih poslova.

 • 10.14

  Agius iznosi žalbe pojedinih optuženika kao i optužbe.

 • 10.13

  Svi žalitelji osim Pušića proglašeni su krivim i za pljačku i oduzimanje imovine velikih razmjera. Ćorić snosi odgovornost nadređenog za neka kaznena djela koja su se dogodila 1992., kaže Agius.

  Sva šestorica, kao i optužba, podnijeli su žalbe na prvostupanjsku presudu i sada se prelazi na žalbe.

 • 10.10

  Raspravno vijeće je ustanovilo da je kreiran cijeli sustav deportacije muslimansko stanovništva iz Herceg-Bosne, što se sastojalo od niza kaznenih djela: uklanjanje i zatočenje civila, ubojstva i razaranje imovine tijekom napada, zlostavljanje... Tisuće osoba bile su žrtve tih nasilnih djela i ona su počinjena od vojnih i političkih snaga HVO-a.

  Raspravno vijeće zaključilo je da su sva šestorica žalitelja bila sudionici u tom UZP-u. Osuđeni su za teška kršenja Ženevskih konvencija, zakona i običaja ratovanja i zločine protiv čovječnosti, rekao je Agius.

 • 10.03

  Pušić se odrekao prava da bude prisutan izricanju presude, rekao je predsjedavajući Carmel Agius.

 • 10.01

  Kreće izricanje presude.

 • 9.20

  Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju danas će izreći pravorijek šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata, odlučiti je li i Hrvatska sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu i time zaključiti svoje 24-godišnje postojanje.

  Žalbeno vijeće UN-ova suda u Den Haagu pod predsjedanjem Carmela Agiusa počet će u 10 sati čitati svoj konačni sud o odgovornosti političkih i vojnih vođa bosanskohercegovačkih Hrvata za teške zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu tijekom rata u BiH.

  Lideri najmalobrojnijeg naroda u BiH nepravomoćno su u svibnju 2013. osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog ubojstva, silovanja, deportacije, zatvaranja, uništavanja imovine širokih razmjera i drugih zločina.

  1 / 6
  Jadranko Prlić

  Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

  Suci su većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje predsjedavajućeg suca Jeana Claudea Antonettija, presudili kako im je cilj bio etnički očistiti Bošnjake iz većinski hrvatskog dijela BiH i u slučaju raspada države pripojiti ga Hrvatskoj, prema zločinačkom planu u kojem je sudjelovao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i uz njega ministar obrane Gojko Šušak i načelnik glavnog stožera Janko Bobetko.

Popularni
 • Popularni
 • Od najstarijeg
 • Od najnovijeg
Komentari 503
Osvježi
 • Marko1337:

  Danas se donosi presuda državi Hrvatskoj koja nije spriječila domaće izdajnike da sudjeluju u potkopavanju i rušenju Hrvatske, raznim mesićima, josipovićima i svim izzdajnicima i zlotvorima i što ih se nije procesuiralo i pritvorilo

  10 10:14 29. 11. 2017.
  • putnik83:

   Jedan suvisliji komentar s sarajevskog portala Klix.ba: "Bosnajci su svakako pobjediti nad hrvatima....hrvati se jesu obogatili u ratu na racun bosnjaka ali bosnjaci su ih protjerali i asimilirali...hrvata za deset godina nece biti vise od 5% i sam tim gube ... prikaži još! konstitutivnost i nece znaciti nista....u federaciji ce biti 3x vise arapa od hrvata....ti arapi ce sve vise da kupuju hrvatska imanja." Ovako razmisljaju Bosnjaci,ovako se provodi genocid!

   27 10:04 29. 11. 2017.
   • bokida 2:

    Ljudi, čemu se ćudimo. Pa mi smo imali vlast prije dvije godine čiji su članovi tj ministrica tvrdila da je Hrvatska okupator u BiH. Gdje je tu još Mesić koji je još i svjedočio u Hagu kao predsjednik države .

    6 12:00 29. 11. 2017.
    • Trava:

     Pa kada je Stjepan Mesic tada predsjednik Hrvatske sam isao svjedociti protiv Hrvatske onda ništa čudno da su nas osudili

     1 12:24 29. 11. 2017.
     • Abdalonim:

      Kriva je pretpostavka da će presuda utjecati na mišljenje ljudi. Ako smo prije presude poštivali domoljubne ideje i vojnike, poštivat ćemo ih i poslije nje. Ako se stidimo zločina, stidjet ćemo ih se i dalje bez obzira na presudu. Po ... prikaži još! medijima se stalno forsira stav da će tobože današnja presuda NAMA donijeti neku konačnu istinu, i to od bešćutne poremećene Europe. Gluposti! Po nekoj općoj ljudskosti i toleranciji već smo dugo toliko ispred Europe da je bespredmetno o tome pričati. Reći ćemo da mrzimo pedere i Arape, ali prije ćemo takvim ljudima priskočiti u pomoć na ulici nego neki ultraliberalni Šveđanin. Sto posto! Krivo je opet, s druge strane, što je misa u Mostaru služena samo za naše, a ne i za žrtve u Ahmićima. Ne razumijem gdje je tu kršćanstvo i ljubav prema bližnjemu. Znam za grozna naša stradavanja u Rami npr., ali žrtva je žrtva. Nema tu usporedbi i vaganja, bar ne u kršćanstvu kojim se kao dičimo. Tromjesečna beba je tromjesečna beba. Čovjek je čovjek. Dok to ne osvijestimo u potpunosti, neće biti dobro. Inače, nadam se da hrabri vojnici kao general Praljak neće nagrabusiti zbog spletkarenja onih koji provode mirnu starost pišući memoare i glumeći junačine, a sve su zakuhali i poticali, a ništa na svojoj koži osjetili, ništa riskirali.

      11:10 29. 11. 2017.
     • zebra11:

      Nikad mira sa muslimanima neće biti!

      12:05 29. 11. 2017.
     • zebra11:

      Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prezirom odbacujem vašu presudu! Nakon tih riječi Slobodan Praljak je popio otrov i ubrzo se srušio na pod sudnice u Haagu. To je bio jedini trenutak u više od dva desetljeća haškoga sudovanja kada ... prikaži još! je osuđeni bio nadmoćan sucima i tužiteljima. Zbunjenost i strah zamijenili su oholost na njihovim licima. S čuđenjem i nevjericom pokušavali su shvatiti što se to pred njihovim očima dogodilo. U vremenu kada su pojmovi istina, čast, dostojanstvo, ponos i pravda potisnuti i prestali biti osobine koje društvo cijeni teško je razumjeti svu dramatiku i smisao opisanog čina. Generacije odgojene na zgodama Harrya Pottera i „nijansama sive“ uglavnom ne mogu shvatiti Sokrata. Slobodan Praljak sokratovski je vjerovao kako je smisao zakona u ispunjenu pravde te da je vrlina iznad zakona. Otrpio je 13 i pol godina nepravednog, nelogičnog, nesuvislog i ponižavajućeg optuživanja i suđenja. Branio je politiku koju je slijedio, vojsku kojoj je pripadao i kojom je zapovijedao, svoja djela, svoja uvjerenja, dostojanstvo i ljudski integritet tvrdeći da će ukoliko mu se dokaže krivnja mirno prihvatiti presudu ne tražeći nikakvih olakotnih okolnosti. Suočen s posljednjom i konačnom nepravdom suda kojem će se jednoga dana također suditi, odlučio je prekinuti farsu pretvorivši je u tragediju. Danas je Slobodan Praljak otišao u legendu a suci haškoga suda u tijesne podrumske prostorije gdje bez nazočnosti javnosti izriču svoje posljednje presude.

      2 15:26 29. 11. 2017.
      • zebra11:

       Bolje i u smrt nego da te ponižava nekakav politički sud koji je zaštitio muslimanske koljače.

       6 12:10 29. 11. 2017.
       • Neonacionalist:

        Neka je vječna slava hrvatskom vitezu i junaku Slobodanu Praljku koji je živio i umro za svoju hrvatsku domovinu .

        14:55 29. 11. 2017.
       • CROLINDA:

        Hrvatsku ne vode guske nego purani koji se uzdrćuraju i kao eto šokiraju od kapi kiše a znali su da će nevrijeme i ništa nisu poduzeli - ova presuda je presuda Herceg Bosni i hrvatskom narodu I daje krila Srbima ... prikaži još!a a i muslimanima - bit će opet krvi i nereda - srbi smiju imati republiku muslimani entitet a Hrvati ne smiju ništa nego prolivati krv za Hrvatsku koju sada nimalo nije briga za njih

        1 12:19 29. 11. 2017.
        • zebra11:

         Odvratni politički sud.

         1 11:42 29. 11. 2017.
         • ribar110:

          Neka ti je laka Hrvatska zemlja ljudino nasa.

          14:43 29. 11. 2017.
         • bakulušić:

          Pravo je uvijek bilo instrument vladajućih a dobro znamo tko danas vlada svijetom. General Praljak je pokazao da ne prihvaća takvo pravo i da želi pravdu. Bosna je pala 1463. godine a ovo sada su završne operacije čišćenja džepova u ... prikaži još! kojima su preostali Hrvati. Ovom završnom čišćenju velik doprinos dala je u posljednjih dvadesetak godina i Srpska Hrvatska koja danas slavi svoj praznik i likuje zbog pobjede. Nadam se da se slavlje ne će prenijeti na ovaj portal.

          12:12 29. 11. 2017.
         • pp:

          Ovo je nepravda. Ovo je sramota. Ovo je skandal svjetskih razmjera. Hrvatska nije bila agresor u BiH. To jednostavno nije točno! A po ovom tragikomičnom nazovi sudu i po njegovoj političkoj presudi Hrvatska je jedini agresor u ratovima na bivšoj ... prikaži još! Jugoslaviji, a Srbija za ništa nije odgovorna. Pa jesmo mi ludi??? Ovakvu nepravdu nikad ne smijemo priznati.

          2 12:06 29. 11. 2017.
          • BuzzLightyear:

           Da nije bilo Hrvata, već je bilo dogovoreno odvajanje Slovenije na što je bAlija već bio pristao. Ovo je osveta tzv međunarodne zajednice baš na 29.11. Tzv Armija BiH je imala konc logore kroz koje je prošlo oko 10.000 Hrvata ... prikaži još! iz Bugojna, Fojnice i ostalih mjesta. To se nigdje ne spominje.

           1 12:07 29. 11. 2017.
           • nekakav:

            kad već mnogi nisu osuđeni za ratne zločine, bili oni hrvati, srbi, bošnjaci, albanci, zašto bi sad baš ovi zadnji morali biti osuđeni?! znamo da budu dobili kaznu, potvrđena im bude ona već odrezana. jer zadnja presuda mora biti ili ... prikaži još! teško osuđujuća, ili sumnjivo oslobađajuća. takav je to sud bio, s tom je namjerom i osnovan, ne da sudi pravedno, već da presuđuje narodima. on je, zapamtimo, politički sud. zločin i zločin, dokaz i dokaz, iako iste težine i sa istim argumentima, nije se jednako tretirao, niti presuđivao. ako je naser orić na slobodi, ako je gotovina na slobodi, a neki drugi nisu, a isto su radili, u istom su statusu bili, iste odgovornosti, onda sud nije sud, već politika. ovaj sud je napravio podjele koje će tek sad početi djelovati i bujati. bh će se raspasti, ionak ne funkcionira tamo ništa, osim kriminala. a on ionak nema državu.

            2 10:17 29. 11. 2017.
            • Deleted user:

             Bolje bi prošli da su napravili genocid?

             5 13:16 29. 11. 2017.
             • Bjesomar:

              Pa ovo nije normalno!! Srbi nam rasturiše pola države,pobili ljudi ko u priči..i nikome ništa!!?? A tko je držao Sarajevo u okruženju godinama i ubijao nevine civile!! Jeli to zločinačko udruženje majku vam j...m prokletu. A ovi naši đubretari što ... prikaži još! su trčali u Haag sa papirima, sudit će im povijest da su izdajice vlastitog naroda pljuc..

              4 12:45 29. 11. 2017.
              • enigma898:

               Ovi ljudi nisu učinili ništa loše; muslimani su bili zastupljeni u nekim postrojbama HVO-a i HOS-a i do 50%, onda su krenule igre domaćih izdajnika, Izetbegovića, Srba i britanske agenture, muslimanski narod okrenut je protiv Hrvata, mudžahedinske horde počele su ... prikaži još! klati i etnički čistiti određena područja, velikim dijelom akcije su vodili britanski agenti(u Ahmićima)... sve je rađeno za srpski račun... unatoč svemu Hrvati su pomagali Bošnjake, primili stotine tisuća izbjeglica, na kraju nož u leđa...

               7 10:32 29. 11. 2017.
               • Deleted user:

                Neka su PROKLETI Vesna Pusić, Mesić i cijela ta bagra...krv njegova na njih!

                2 15:12 29. 11. 2017.
                • Croman 95:

                 Za ovu besmislenu presudu, odgovorni su svihrvatski političari, nakon 2000 godine.Izdajnike treba procesuirati i osuditi hrvatski narod.

                 14:08 29. 11. 2017.
                • Maminho:

                 I to im je hvala za sve sta su cinili za Hrvatsku... Sta sad Zagreb ispada jedini krivac za rat u bosni ili? Jebemti pravdu i haški sud..

                 11:48 29. 11. 2017.
                • koraknaprijed:

                 Hrvatska mora tužiti Hag za ubojstvo z nehaja.

                 15:27 29. 11. 2017.
                • pendreck:

                 sada General postaje besmrtan , medunarodni novinari budu se posvetili slucaju, i dokazali besmislenost ove presude.

                 15:15 29. 11. 2017.
                • AG_Matoševac:

                 Balije imaju jasnu strategiju sličnu velikosrpskoj 90tih: kratkoročno očistiti Federaciju od Hrvata, a onda navaliti na RS. Očišćenja muslimanska džamahirija BiH kao krajnji cilj. Ova presude samo će osnažiti njihove zločinačke namjere. Kako god, ova presuda samo će pogoršati stanje u BiH.

                 1 12:37 29. 11. 2017.
                 • seko.lucia:

                  Sloboda našim braniteljima!

                  09:36 29. 11. 2017.
                 • kenshi:

                  Neka ova tkz. presuda bude lekcija za naivne Hrvate koji su prvo priznali nadležnost Haškog suda i koje kakve arbitraže, a onda se dobrovoljno predavali toj skupini lažljivaca, ljigavca, i lopova . Ova odluka psihološkog-političkog suda je dio pravog hibridnog ... prikaži još!og rata o kojemu svi pričaju u zadnje vrijeme. Gospodin General Praljak je pravi Samuraj i napravio jedino što mu je preostalo da obrani svoju čast i čast svoga naroda, neka mu bude viječna slava! Ali ne možemo svu krivnju baciti na nemoralne sudce nego moramo pogledati oko sebe i prestati tolerirati domaće izdajice i petokolonaše koji se nam svako dnevno guraju u lice kroz medije i politiku. Ovaj narod mora prestati prihvačati apsurde jer će se nama svima i dalje ovakve nepravde događati. Ovim sudcima Haškog tribunala predviđam još dug i teški život.

                  1 15:50 29. 11. 2017.
                  • XxHRVatica30xX:

                   Pogubna je činjenica da mu je presuđeno kao ratnom zločincu... General Praljak nije podnio da za čitavu povijest ostane isti kao mladić i šešelj! E moj haški sude.. sama činjenica da je Hrvatska dobila presudu za etničko čišćenje Bosne s ... prikaži još!s ciljem stvaranja Velike Banovine Hrvatske iz 1939. KATASTROFA! A sva je agresija JNA na Hrvatsku došla iz Bosne osim u Vukovar. I mi smo sad za to osuđeni! STIDI SE HAŠKI SUDE!

                   15:58 29. 11. 2017.
                  • KapetanMikulaMali:

                   Svaka počast žrtvama, ali zbog ovih muslimana što politički likuju, a nisu izravne žrtve, nedo bog da ih Srbi opet potjeraju u Hrvatsku. Zaboravite, više niste dobrodošli kao tada. Bejžite u Srbiju.

                   1 15:14 29. 11. 2017.
                   • Ovozemaljski:

                    Pocivaj u miru generale, neka ti bude laka hrvatska gruda, hvala ti na svemu sta si napravio za Hrvate i Hrvatsku!

                    14:47 29. 11. 2017.
                   • trolokva:

                    Boze budi nam u pomoci,zastiti svoj hrvatski narod.

                    12:04 29. 11. 2017.
                   • Barba1980:

                    Ključni svjedok optužbe njima ali i Kordiću i Blaškiću i osoba koja je selektivno davala Tužiteljima dokumente je notorni lažov i veleizdajnik Stipe Mesić !

                    1 12:53 29. 11. 2017.
                    • veliki_izdajnik:

                     Neka ovi zlocinci trunu u zatvoru. A sto se tice ove kukavice Praljaka nije imao hrbrosti da se suoci s time.

                     1 17:56 29. 11. 2017.
                     • Stanmil:

                      Ja sam Srbin iz Beograda. Ovom čoveku svaka čast i veliko poštovanje. Neka mu je laka zemlja.

                      1 17:21 29. 11. 2017.
                      • pp:

                       Opa. Jugoslaveni, Srbi i muslimani u užićkom kolu protiv Hrvatske i Hrvata. Razotkrivanje potpuno. No passaran drugovi, no passaran. Domaći izdajnici mogu samo tipkat, ali pobijediti nikad nećete.

                       12:16 29. 11. 2017.
                      • doktorica:

                       Hratska je pomagala BiH,čak i na uštrb domaće sirotinje,e sad je zaista dosta

                       16:38 29. 11. 2017.
                      • VitezRedaZmaja77:

                       I ako smo bili neprijatelji u ratu,duboki naklon i poštovanje za ovog čoveka...ovim činom je zabio glogov kolac u lešinu zvani "haški sud"..krajnje je vreme da se ujedine Srbi i Hrvati u Bosni..ipak su Isus i Hristos jedno...Krst je jedan..Republika ... prikaži još! Srpska uz Srbiji,Herceg-Bosna uz Hrvatsku...ovi treci u Mesopotamiju..tamo su im Amerikanci napravili mesta...Počivaj u miru hrabri i casni generale..pozdrav od Srbina

                       1 17:38 29. 11. 2017.
                       • Eddie:

                        Pocivaj u miru, generale

                        1 15:18 29. 11. 2017.
                        • Sirmen80:

                         Totalna prćija od suda tolko nisu dobili tri mladića za tri srebrenice

                         1 11:48 29. 11. 2017.
                         • pp:

                          BiH se može raspasti što se mene tiče.

                          3 12:27 29. 11. 2017.
                          • pp:

                           Politički sud izvodi gluposti. Ovo je sramota za međunarodno pravo. SRAMOTA. NEPRAVDA.

                           12:01 29. 11. 2017.
                          • dimitrije011:

                           Opustite se braćo hrvati sve je ovo smejurija... svi vaši osudjeni će za vas ostati heroji kao i nama naši generali. Zali Boze 30 milijardi dolara koliko je kostao od osnivanja ovaj projekat tzv. Haski Tribunal.

                           17:17 29. 11. 2017.
                          • ing-12345:

                           Praljkova krv ne na rukama Stjepana Mesić, Milanovića, Vesne Pusić, Sanadera i Jadranke Kosor

                           16:22 29. 11. 2017.
                          • Deleted user:

                           Tako završava samo netko tko se brani istinom i poštenjem. Na žalost, ni prvi ni zadnji put. General je podnio i zadnju žrtvu da se istina sazna i da ju nikakva presuda i manipulacija ne može skriti. Gvozdansko, Zrinski i ... prikaži još!i Frankopan, Praljak. Navik on živi, ki zgine pošteno. Počivao u miru!

                           15:54 29. 11. 2017.
                          • domxerex:

                           Nizomska, hahahahaha! To su oni isti koji su čuvali srebreničku enklavu pa izručili jdne ljude Mladiću a svojim vojnicima poslije podjelili ordenje za pretrpljeni strah. Jebeš i nizozemsku i njihovu istragu. To im je još jedna prilika za optužiti hrvatsku. ... prikaži još! Oni su protestanti, za njih 30-godišnji rat još nije završio. Oni još ratuju protiv katolika kao i naši jugoboljševici. Zato se i druže i podupiru.

                           18:49 29. 11. 2017.
                          • fefellerunt:

                           Častan čovjek, bio i ostao, vojnik, izuzetno intleigentan u biti jedan od najinteligentnijih u HV-u , problem mu je smao što se rodio među gomilom smeća , velikom većinom hrvata, , pa je završio kako je završio

                           3 13:34 29. 11. 2017.
                           • NV:

                            Nevjerojatno. Šta se ovo dogadja? Pa zar samo mi krivi i agresori???

                            2 12:04 29. 11. 2017.
                            • Balkanac iz po Evrope:

                             Eto Vam muslimani , Vase cvijece, pa Praljak se borio protiv istih onih ISIL-ovaca, protiv koji se sad kao bore svi....

                             13:13 29. 11. 2017.
                            • reference:

                             I vas Praljak muči .........." Turci nam poslali 40 sirijskih izbjeglica, živjet će u Hrvatskoj Izbjeglice će prvih četiri do šest tjedana biti smještene u Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini, a nakon toga će im biti osiguran trajniji individualni ... prikaži još! smještaj... U Hrvatsku je stiglo 40 sirijskih izbjeglica preseljenih iz Turske, čije zbrinjavanje Hrvatska provodi u sklopu europskog programa premještaja i preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite. Riječ je o sedam višečlanih sirijskih obitelji koje su već prošle kulturnu orijentaciju te će odmah započeti s procesom integracije u hrvatsko društvo, izvijestio je u srijedu MUP navodeći da su obitelji dobrovoljno odabrale Hrvatsku kao zemlju u kojoj žele živjeti i vide budućnost svoje djece. Izbjeglice će prvih četiri do šest tjedana biti smještene u Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini, a nakon toga će im biti osiguran trajniji individualni smještaj."

                             2 13:15 29. 11. 2017.
                             • Deleted user:

                              Uz sve navedeno, još će ga osuditi i za pokušaj samoubojstva.

                              14:20 29. 11. 2017.
                             • *ukoliko ste korisnika blokirali, njegovi komentari neće biti prikazani

                             Recite što mislite!

                             Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.