Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovo je presuda tamnoj strani, Bošnjaci i Hrvati trebaju dobre odnose

Izetbegović je odgovarajući na novinarsko pitanje otklonio mogućnost podnošenja bilo kakve tužbe protiv Hrvatske temeljem presude Prliću i ostalima pojašnjavajući kako je tužba moguća jedino u slučaju počinjenja genocida.
29. studenoga 2017. u 18:13 121 komentara 8289 prikaza
Bakir Izetbegović
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je u srijedu u Sarajevu kako je presuda Haaškog suda šestorici političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne važna jer je utvrdila činjenice o karakteru rata u BiH, ali je istaknuo kako taj sudski pravorijek neće utjecati na odnose Hrvata i Bošnjaka u toj zemlji, kao ni na odnose Hrvatske i BiH koji moraju biti dobri.

hrvatska zastava NAKON PRESUDE Documenta izrazila žaljenje, ali upozorila da u RH postoje otpori u suočavanju s prošlošću

Na konferenciji za novinstvo sazvanoj u povodu izricanja osuđujuće presude za ratne zločine šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Izetbegović je kazao kako je ovime Haaški sud još jednom dokazao svoju važnost i vrijednost i kako je svojim radom žrtvama omogućio barem djelomičnu satisfakciju za sve što su pretrpjele.

"Presude tribunala treba promatrati u ovom kontekstu, iskreno ih prihvatiti i provesti", kazao je Izetbegović.

Istaknuo je kako je ICTY nedvojbeno potvrdio da su Prlić i ostali "sudjelovanjem u udruženom zločinačkom pothvatu zajedno s nekadašnjim čelnicima Hrvatske i predsjednikom Tuđmanom nastojali uspostaviti etnički hrvatski entitet u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i stvoriti pretpostavke za njegovo pripajanje Hrvatskoj".

"Vijeće (ICTY-a) je utvrdilo kako je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije i stvarne vlasti Hrvatske u pojedinim općinama BiH", kazao je Izetbegović pred novinarima dodajući kako se sve to činilo napadima na Bošnjake, etničkim čišćenjima, masovnim ubojstvima i silovanjima.

"Nikada nećemo zaboraviti ni žrtve ni zločince", kazao je bošnjački politički lider.

Njegovo je stajalište kako je presudom ICTY-a stavljen "pečat na tamni dio istine" o razlozima stvaranja HZ HB ali "i o ulozi tadašnjeg rukovodstva Hrvatske".

"Namjerno sam kazao dio istine. Hrvatska politika i ona koja se kreirala u Zagrebu i ona koja se kreirala u BiH je lutala, imala dvije dimenzije i dva lica. Jedno je lice neuspjeli udruženi zločinački pothvat koji je nanio strahovite patnje žrtvama a drugo svijetlo lice hrvatske politike je ono koje se izborilo za prestanak sukoba, brinulo se i u ratu o protjeranim Bošnjacima i omogućilo postizanje Washingtonskog sporazuma i zajedničku borbu do kraja rata", kazao je Izetbegović.

Pojasnio je kako je cilj bošnjačke politike surađivati sa "svijetlom, civiliziranom stranom hrvatske politike i u Hrvatskoj i u BiH" uz uvjerenje kako su dva naroda u obje države u stanju izgraditi prijateljske i obostrano korisne odnose.

Izetbegović je odgovarajući na novinarsko pitanje otklonio mogućnost podnošenja bilo kakve tužbe protiv Hrvatske temeljem presude Prliću i ostalima pojašnjavajući kako je tužba moguća jedino u slučaju počinjenja genocida. 

"Bilo je što je bilo", kazao je Izetbegović dodajući kako su Bošnjaci spremni pojačati svijetlu stranu odnosa s Hrvatskom i Hrvatima u BiH i izgraditi bolje odnose.

Bakir Izetbegović
1 / 16
Presuda šestorci

Zamjerio je ipak svom kolegi u Predsjedništvu BiH Draganu Čoviću jer nije izrijekom podupro haašku presudu dodajući kako se Čović ranije sastajao i a Darijem Kordićem, osuđenim zbog ratnih zločina u Lašvanskoj dolini.

"Ova će presuda djelovati kao antibiotik za takve političare", drži Izetbegović.

Komentirajući samoubojstvo Slobodana Praljka Izetbegović je kazao kako je bivši zapovjednik HVO-a jedan od onih koje je upropastio projekt udruženog zločinačkog pothvata.

"Mislim da ga je UZP doveo do ovoga do čega je došlo", kazao je čelnik SDA.

I druga najveća bošnjačka stranka u BiH, Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, u srijedu je pozdravila izricanje presude Prliću i ostalima pozvavši na njeno poštivanje ističući je pri tom kao još jedan dokaz da su Bošnjaci ti koji su bili najveće žrtve rata u BiH.

"Ukupno 111 godina zatvora za Jadranka Prlića i ostale predstavlja snažnu osudu zločina počinjenih protiv Bošnjaka Hercegovine i srednje Bosne, ali i konačnu potvrdu karaktera rata u BiH. Ovom presudom je potvrđeno da je naša zemlja bila žrtva agresije, da je djelovanje paradržavnih tvorevina predstavljalo pobunu protiv legalnih i legitimnih organa Republike BiH, te da su u ostvarivanju takvih ciljeva počinjeni brojni i gnusni zločini protiv civilnog stanovništva, mahom Bošnjaka", stoji u priopćenju Radončičeve stranke koja je dio vladajuće većine u BiH.

U predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića Prizivno vijeće ICTY-a u srijedu ih je pravomoćnom presudom proglasilo krivim za sudjelovanje u ratnim zločinima počinjenim protiv Bošnjaka na području BiH osudivši ih na dugogodišnje zatvorske kazne.

Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković osuđeni su na po 20 godina, Ćorić na 16 a Pušiću je izrečena kazna od deset godina zatvora.

praljak DAVOR IVANKOVIĆ Zločin bi bio da Praljkov harakiri za Hrvatsku bude uzaludan Slobodan Praljak potvrđene sve kazne Slobodan Praljak je preminuo. Pokrenuta istraga nizozemskih vlasti! Slobodan Praljak Mišljenje stručnjaka 'Bočica je očito bila iz same prostorije u zatvoru gdje se nalazi'
Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
PREVENCIJA
Vlada održala telefonsku sjednicu: Zatvaraju se ovi granični prijelazi
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica