Naslovnica Vijesti Hrvatska

Premijer o diplomatkinji: 'Ako je to točno i nije hakirano to je katastrofa'

Na pitanje zašto odmah nije dobila otkaz odgovara da postoji pravna procedura.
18. kolovoza 2019. u 16:35 106 komentara 8497 prikaza
Barban: Brojni političari na 44. Trci na prstenac
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju je u Barbanu, osvrčući se na aferu ksenofobnih komentara hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević, poručio da prvo treba provjeriti je li njezin profil na Facebooku na kojemu su se pojavile sporne izjave bio hakiran, jer ako nije to bi bila "katastrofa".

Elizabeta Mađarević i komentar Nova tvrdnja Diplomatkinja nakon spornih objava na Facebooku: Hakirana sam!

Premijer je posjetio Barban gdje će prisustvovati Trci na prstenac, a prethodno je s ministrom državne imovine Marijom Banožićem načelniku Daliboru Pausu uručio odluku o darovanju općini Barban zemljište na kojemu se odvija trka.

"Mislim da su ministar (Gordan Grlić Radman) i ministarstvo dobro reagirali, dakle povukli su ju nazad i ovih će dana provesti cijelu proceduru, ako se utvrdi da je došlo do težih povreda službene dužnosti, kako se meni čini, to bi upravo moglo biti to", kazao je premijer.

Dodao je da ako točno da nije hakirana, da je to "katastrofa" te da se ministarstvo jasno ogradilo.

MVEP, Elizabeta Mađarević kritična je i prema Angeli Merkel ZBOG SPORNIH STAVOVA Hrvatska diplomatkinja hitno pozvana u MVEP: 'Čista Europa, samo bijeli Europljani'

"Kada ste na dužnosti i još na mandatu u zemlji primateljici, takve stvari se ne rade", naglasio je Plenković, dodajući kako nije odmah dobila otkaz jer postoji pravna procedura.

Kako su ranije objavili hrvatski mediji, Mađarević, koja je od siječnja 2019. na diplomatskom mandatu u Berlinu, na svojem Facebook profilu širila je rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Europi” i o tome kako je samo takva Europa “čista”, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice. 

Novinari su premijera pitali i kada će izabrati novoga veleposlanika Hrvatske u Berlinu.

"Kada se dogovorimo, ministar, predsjednica i ja, i predložit ćemo novu osobu za veleposlanika", rekao je premijer.

Sličan odgovor premijer je imao i na pitanje kada će odrediti povjernika u Europskoj komisiji.

"Radimo i tijekom godišnjih odmora, što se povjerenika tiče to ćete sve čuti idući tjedan, jer je potrebna sjednica Vlade i Odbora za europske poslove. Sve će biti uređeno i riješeno u roku", kazao je Plenković.

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Ninja
  Ninja:

  Plenkoviću je briselska fotelja udarila u glavu, izgubio je doticaj sa stvarnošću.

 • @bserver:

  Premijeru, nije samo to katastrofa nego cjelokupna kadrovska politika cijeli niz godina. Ministri, veleposlanici i niz podkapacitiranih ljudi, godinama kotira po stranačkom ključu, često ne samo bez osnovnih znanja diplomacije, poštenja i kulture nego i s neskrivenim namjerama da radi ... prikaži još! protiv RH (primjer Crne Gore). Ali to je prvenstveno "katastrofa" Vlada i Premijera koji su odgovorni za rad i nadzor državnih tijela. Kako u inozemstvu tako i tuzemstvu.

 • Hrvat a nisam lopov:

  Katastrofa je ako zena kaze istinu, a nije katastrofa ako mu ministri ne prijave imovinu ili ako mu ministrica vozi bez vozacke dvije godine. I jos se odgovara na novinarska pitanja s priglupo potcjenjivačkim i samouvjerenim smješkom građanima koji su ... prikaži još! ga realno izabrali da im služi. Katastrofa je najveća da to građani toleriraju.