Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Jako sam zadovoljan kako smo prezentirali Hrvatsku

– Ovakvim tvrtkama razina poreza je važna, ali ne najvažnija. One traže i kompetentne radnike, pamet. Moramo djecu više usmjeravati prema inženjerskim studijima – sumirao je premijer Milanović svoju turneju
03. listopada 2014. u 20:11 33 komentara 1400 prikaza
Zoran Milanović

Premijer Hrvatske Zoran Milanović sastankom s čelnicima IBM-a u New Yorku završio je turneju po SAD-u čiji je cilj bio privući ulaganja najvećih svjetskih IT kompanija.

Posljednjeg dana turneje premijer je razgovarao s glavnim direktorom za javni sektor korporacije IBM Chuckom Proweom i s direktorom za javni sektor korporacije IBM za središnju i istočnu Europu Timothyjem Gunnellom. Održali su i radni sastanak s potpredsjednikom korporacije IBM Dionom Rudnickijem

– Vlada je prepoznala važnost ICT sektora. To su prepoznali, naravno, i drugi, svatko traži svoje mjesto. U Ameriku sam došao predstaviti Hrvatsku u razgovoru s liderima najvećih tehnoloških kompanija. Oni ulaže tamo gdje imaju interesa ulagati. Uvjeren sam da smo dobro prezentirali Hrvatsku i time sam jako zadovoljan. Ovakvim tvrtkama je razina poreza važna, ali ne najvažnija. One traže i kompetentne radnike, pamet. Moramo djecu više usmjeravati prema inženjerskim studijima – sumirao je premijer Milanović svoju turneju u razgovoru za HRT. 

Na kritike o tome da je put mogao biti i pripremljeniji te da je trebalo više tehnoloških tvrtki iz Hrvatske uključiti, Milanović je replicirao da se put pripremao dva mjeseca, a da je u delegaciji bilo i vlasnika i menadžera IT jakih tvrtki iz RH. 

– Ovo što radim moja je dužnost, može se postaviti pitanje zašto to moji prethodnici nisu radili. Ovaj put dugo smo pripremali i mislim da smo odradili korektno, a prigovora uvijek može biti. Što se tiče susreta s emigracijom, to je emigracija koja je već starija, njima pomoć ne treba, oni su uspješni. Čini vas ponosnim što ste hrvatskog porijekla. To su uglavnom ljudi s otoka  i priobalja koji su u Ameriku odlazili kao pustolovi, ali i uspijevali. Sretan sam što kao premijer mogu vidjeti takve stvari, tu nema politike, ne dolazimo po glasove ni po novac od njih, jedino u Hrvatskoj ima zlobe – poručio je premijer.

Tekuću političku situaciju u Hrvatskoj nije želio puno komentirati. 

– O tome ćemo u Hrvatskoj, ali ono što mogu reći jest da se državna potrošnja koja je loše raspoređena ne može promijeniti u samo godinu dana, trebat će malo dulje. Paradoksalno je reći da se država još više zakočila, da je tako, mi bismo se raspali. Ali ovako više ne može, moramo tražiti nove pravce. Izvor raste što uz pomoć Vlade, što spontano, treba i to pošteno reći – zaključio je Milanović.

>>VL INICIJATIVA: Može li Hrvatska postati nova IT meka?

>>Milanović iz Cisca održao konferenciju s Lalovcem u Zagrebu

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • TechnoCroat:

    Koja parodija. Isao navodno trazit investitore, a ameri im poslasli na pregovore sefove prodaje javnom sektoru. I to na svih 5 sastanaka. Zoki to ili ne shvaca ili misli da to mi ne shvacamo.

  • branko.borcic23:

    Ne zanima nas dali ste osobno zadovoljni kako ste prezentirali Hrvatsku jer ta ocjena može biti i subjektivna iz točke Vašeg gledišta već nas zanima ŠTO ste konkretno dogovorili s obzirom na gromoglasne optimistične najave prije tog Vašeg očigledno nepotrebnog ... prikaži još!g i skupog putovanja. Dakle ŠTO ste točno dogovorili s svakom od posjećenih tvrtki. Minimum pristojnosti bi bio da hrvatska javnost bude upoznata s rezultatima ovog turističkog putovanja.

  • stefj:

    Ajde da je i ta farsa završila. Još jedan besmislen izlet na račun poreznih obveznika. On zna zašto je premijer, da na državni trošak malo proputuje svijetom... A što se tiče IT sektora; zar je normalno da je kud i ... prikaži još! kamo jednostavnije i jeftinije otvoriti firmu u Vel. Britaniji i preko nje napraviti WEB shop, nego isto to napraviti ovdje (ako se bilo što misli prodavati nešto izvan HR)? Nevjerojatno...