Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važna odluka

Predsjednik Ustavnog suda: Šegota i Kožić, ako ispunjavaju uvjete, mogu udomiti dijete

Ivo Šegota i Mladen Kožić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
07.02.2020.
u 12:19

Dodao je i da je zagrebački Centar za socijalnu skrb već trebao poštovati odluku Upravnog suda

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović komentirao je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare odluku Ustavnog suda prema kojoj istospolni parovi mogu udomiti dijete. Ustavni sud zaključio je da nije potrebno ukidati trenutačni Zakon jer bi se tako napravila samo šteta korisnicima udomiteljstva, ali je naredio sudovima i drugim tijelima da u njegovoj primjeni "izravno primjenjuju Ustav, međunarodne ugovore, odluku Ustavnog suda te da u rješavanju pojedinačnih slučajeva ne smiju diskriminirati osobe istospolne orijentacije".

Odluka je, kaže, donesena s devet glasova za i četiri glasa protiv. Dva su suca smatrala da je Sabor trebao o tome odlučivati, a dva da nema diskriminacije.

– Ovom paru će se morati omogućiti da pod istim uvjetima sudjeluju u postupku udomiteljstva, što znači da ih se ne smije isključiti jer su istospolne orijentacije, a hoće li biti udomitelji ili neće, odlučit će upravno tijelo ovisno o tome ispunjavaju li uvjete kao i svi drugi građani – kaže Šeparović.

Dodao je i da je zagrebački Centar za socijalnu skrb već trebao poštovati odluku Upravnog suda.

VIDEO Ivo Šegota i Mladen Kožić o svojoj borbi za pravom na udomljavanje djece

Komentara 128

Avatar ljepša_po_noći
ljepša_po_noći
12:59 07.02.2020.

dečki opustite se i udomite mene... kosu sam skratila, a šminku promenila!

CE
cenzura
12:46 07.02.2020.

Da pojasnim odluku HDZSDP sudija. Djete je predmet koji nema nikakva prava dok homosexsualci imaju prava koja im po zakonima prirode nikako ne pripadaju!

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
12:54 07.02.2020.

To je HDZ-ova i SDP-ova Hrvatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije