Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE OBJAVLJUJU PODATKE OD SVIBNJA

Predsjednik Tanzanije šokirao svijet: 'Ne treba nam cjepivo, to je svjetska urota'

Tanzania's re-elected President John Pombe Magufuli addresses delegates and supporters after he was sworn-in for the second term at the Jamhuri stadium in Dodoma
Foto: Tanzania State House Press/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
28.01.2021.
u 16:38

Pozvao je Tanzanijce da se, umjesto toga, pouzdaju u Boga i koriste alternativne lijekove poput udisanja pare

Neke afričke države počele su s cijepljenjem protiv covida-19, rekli su u četvrtak regionalni zdravstveni dužnosnici, dok WHO poziva predsjednika Tanzanije - koji je protivnik cijepljenja jer se pouzdaje u alternativne lijekove i Boga - da vjeruje znanosti.

John Nkengasong, direktor tijela za kontrolu i prevenciju bolesti bloka Afričke unije (AU), rekao je da je nekoliko zemalja počelo cijepiti: Maroko, Egipat, Sejšeli i Gvineja.

"Gvineja vrlo ograničeno, obavljeno je samo 50 do 60 cijepljenja. Ali ove su druge zemlje uglavnom počele s cjepivom iz Kine", rekao je na internetskom brifingu.

Uz prethodno osiguranih 270 milijuna doza, AU je s indijskim Institutom za serum potpisao sporazum o 400 milijuna doza cjepiva Oxford/AstraZeneca.

"Zapamtite, ovo se širi na ovu i na sljedeću godinu", dodao je Nkengasong, čiji afrički Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) još nisu dali detalje o raspodjeli. Zdravstvena tijela nadaju se da će ove godine cijepiti oko 30-35 posto Afrikanaca.

Zdravstveni djelatnici ogorčeni su zbog tanzanijskog predsjednika Johna Magufulija koji obeshrabruje nošenje maski i fizičko distanciranje, upozorava da su cjepiva opasna i ne objavljuje podatke o koronavirusu od sredine 2020. godine.

U srijedu je Magufuli bez dokaza rekao da su cjepiva strana urota za širenje bolesti i krađu afričkoga bogatstva. Pozvao je Tanzanijce da se, umjesto toga, pouzdaju u Boga i koriste alternativne lijekove poput udisanja pare. 

"Mi u Tanzaniji uspjeli smo ostati godinu dana bez korone. Čak ni ovdje nitko nije stavio masku. Naš Bog je iznad Sotone i Sotona nikad neće uspjeti koristeći se različitim bolestima", rekao je u govoru u srijedu u svom zapadnom matičnom području.

Tanzanijska vlada nije objavljivala podatke širom zemlje od 8. svibnja, kada je imala 509 slučajeva i 21 smrtni slučaj.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Afriku Matshidiso Moeti pozvao je Tanzaniju da provede nošenje maski i druge mjere, pripremi cijepljenje i podijeli podatke.

"Afrika je na razmeđi i svi Afrikanci moraju udvostručiti preventivne mjere", rekao je na online konferenciji za novinare, rekavši da su dužnosnici WHO-a bili u kontaktu s tanzanijskim dužnosnicima. "Znanost pokazuje da cjepiva djeluju", istaknuo je.

Iako COVID 19 nije pogodio Afriku tako teško kao druge regije, stručnjaci strahuju da bi nejednakost u bogatstvu, logističke teškoće i "nacionalizam cjepiva" razvijenih zemalja mogli dovesti siromašni kontinent u nepovoljan položaj.

Prema populaciji od 1,3 milijarde ljudi, Afrika je zabilježila 3,5 milijuna zaraženih i 88.000 smrtnih slučajeva, prema Reutersovu popisu. To je manje smrtnih slučajeva od pojedinih država, Sjedinjenih Država, Brazila, Indije, Meksika i Britanije.

VIDEO Novinar Večernjeg lista Haidar Diab: "Trump je umalo izazvao nuklearni rat."

Komentara 16

SO
Sir Oliver
19:58 28.01.2021.

Nije on sokirao svijet, vec je sokirao planere epidemije i farmaceutske kuce koje proizvode cjepiva, eto im neplaniranog gubitka.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
20:36 28.01.2021.

I, što je krivo rekao? Skoro 61 milijun ljudi. Samo 21 mrtav. Službene brojke. I?

ZC
zeljko.corak
09:35 29.01.2021.

prvi pametan i mudar covjek u zadnjih fodinu dana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije