Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica odlikovala umirovljene generale Gotovinu i Markača

U čin brigadnoga generala promaknuti su brigadir Ante Tolić i brigadir Željko Šikić, a u čin komodora promaknut je kapetan bojnoga broda Milan Blažević.
03. kolovoza 2018. u 12:43 28 komentara 2051 prikaza
Gotovina i Markač
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH (OSRH) Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na vlastiti poticaj Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom umirovljene general-pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača, priopćio je Ured predsjednice.

Damir Krstičević i Ante Gotovina Uoči finala SP-a Ovu poruku podrške Ante Gotovina uputio je izborniku i Vatrenima

Predsjednica je odlikovala 14, promaknula 96 časnika, od kojih su (24 časnice) i pohvalila osam pripadnika OSRH.

Na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović donijela je odluke o odlikovanjima, promicanjima i pohvalama za pripadnice i pripadnike OSRH. Ukupno je odlikovano 14 pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Redom kneza Domagoja s ogrlicom odlikovan je brigadir Ivan Mihalina. Redom bana Jelačića odlikovan je brigadir Damir Terzić. Redom hrvatskog trolista odlikovani su brigadirka Senka Vučić, pukovnik Jurica Miškulin, pukovnik Tihomir Tomac i bojnik Goran Serenčeš. Redom hrvatskog pletera odlikovani su brigadir Igor Tabulov-Truta i stožerni narednik Miran Bušnja.

Spomenicom Domovinskog rata odlikovani su časnički namjesnik Dražen Klanjec i Stjepan Bušić. Medalja „Iznimni Pothvat“ dodijeljena je skupniku Agimu Herjavecu i vojnicima Goranu Kataleniću, Marinu Matijaku te Marku Marenjaku.

Ante Gotovina (u sredini) s asistentima i stažistima u uredu Ivane Maletić Iskustvo u europskim institucijama Sin Ante Gotovine stažira u uredu Ivane Maletić

U čin brigadnoga generala promaknuti su brigadir Ante Tolić i brigadir Željko Šikić, a u čin komodora promaknut je kapetan bojnoga broda Milan Blažević.

Deset pukovnika promaknuto je u čin brigadira: Mile Baričević, Dalibor Benko, Dražen Galović, Ivan Jenjić, Tomislav Kaštelan, Petar Matanović, Goran Poljančić, Mario Raguž, Bruno Špoljar i Mile Valentić.

Promaknuto je 13 bojnika u čin pukovnika, među kojima su dvije bojnice u čin pukovnice. Deset satnika promaknuto je u čin bojnika, jedan poručnik bojnog broda u čin kapetana korvete i tri satnika vojna specijalista u čin bojnika vojnog specijalista, među kojima su tri satnice u čin bojnice i tri satnice vojnih specijalista u čin bojnica vojnih specijalista.

Ante Gotovina 'Golem rizik' Gotovinin biznis s tunom cvjeta: Prihodi su mu se udvostručili

U čin viših časnika promaknuto je ukupno 37 časnika od kojih je osam žena. Promaknuta su 34 natporučnika u čin satnika i jedan poručnik fregate u čin poručnika bojnog broda, među kojima je 11 natporučnica u čin satnice.

Promaknut je 21 poručnik u čin natporučnika, od kojih je pet poručnica u čin natporučnice. U činove nižih časnika promaknuto je ukupno 56 časnika od kojih je 16 žena.

Krstičević i Gotovina ČESTITAO NA KUPNJI Gotovina: F-16 u okviru naših mogućnosti najbolja je opcija

Ukupno je pohvaljeno osam pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.  Pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljeni su: brigadiri Renato Zorić i Pavao Tokić, pukovnici Robert Poljak, Miljenko Kundid te bojnici Branko Cikojević i Ivan Vukelić, satnik Robert Budimir-Bekan i časnički namjesnik Tihomir Usanović.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • goran2hr:

  Kada su izdali generala Gotovinu i prigodom toga dočekali Carlu del Ponte, Kolindi nije silazio osmjeh sa usta. Da li se je sada ispričala generalu?

 • kajinx:

  Za ove negativce, mrzitelje Hrvatske: Uživate na grbači Hrvata i pokazivate svoje pravo lice. Bolje vam je da sa ovim Kunama kupite traktor.

 • Avatar leismann
  leismann:

  kad će mene netko promaknuti u biskupa??