Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sin Ante Gotovine stažira u uredu Ivane Maletić

Ante Gotovina student je na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta. Maletić kaže da je kroz njezin ured prošlo više od stotinu studenata.
29. lipnja 2018. u 08:31 126 komentara 44026 prikaza
Ante Gotovina (u sredini) s asistentima i stažistima u uredu Ivane Maletić
Foto: Privatna arhiva

Među brojnim stažistima koji su ovih dana prošli kroz urede hrvatskih europarlamentaraca je i Ante Gotovina mlađi, sin generala Gotovine. Od 10. lipnja stažira u uredu HDZ-ove europarlamentarke Ivane Maletić, a ondje će ostati do 10. srpnja, jer je stažiranje u Bruxellesu ograničeno na mjesec dana.

Miro Cerar PRED SUDOM EU Cerar: Tužbu protiv Hrvatske podnijet ćemo kroz tjedan-dva

Mladi Gotovina student je na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, a u ured zastupnice Maletić došao je po proceduri po kojoj stažisti uobičajeno dolaze u Europski parlament.

Pokriveni troškovi života

– Ante je u moj ured došao na isti način na koji dolaze i drugi mladi. Javljaju se najčešće mailom u kojem pošalju svoju molbu i CV – objasnila nam je Maletić.

Ante Gotovina (u sredini) s asistentima i stažistima u uredu Ivane Maletić | Autor : zvonimir ferina Foto: zvonimir ferina Ante Gotovina (u sredini) s asistentima i stažistima u uredu Ivane Maletić

Napomenula je da njezin ured uobičajeno radi s mladima, održava različite radionice i predavanja na hrvatskim fakultetima.

Na tim radionicama uvijek pozivaju mlade da im se jave, pogotovo ako su zainteresirani za projekte Europske unije, ekonomsku politiku i proračun, budući da su to politike kojima se bave parlamentarni odbori u kojima je Maletić članica.

Mini Summit Puno govora o jedinstvu, no bez konkretnih rezultata na EU summitu o migracijama

Gotovina mlađi u ured je došao 10. lipnja, a uz njega su u uredu trenutačno još dvije stažistice.

– Sada u uredu uz Antu Gotovinu mlađeg imamo još dvije stažistice, Anju Ivić i Jelenu Galić. Mjesečno ih može biti najviše troje – kaže Maletić.

Kada svi oni u srpnju napuste Bruxelles, otvorit će se mjesto za nove studente, a Maletić kaže kako je na taj način kroz njezin ured do sada prošlo njih više od stotinu.

– Svi su oni naučili mnogo o radu europskih institucija, funkcioniranju EU i, posebno, o načinima donošenja odluka u Europskom parlamentu. To su vrijedna znanja koja im omogućuju lakše snalaženje tijekom studiranja i na poslovima koje preuzimaju u Hrvatskoj – kaže HDZ-ova eurozastupnica.

Za rad u Bruxellesu stažisti ne primaju naknadu. Pokriveni su im samo troškovi života, a oni koji su prošli takvo stažiranje ističu da ono nije nimalo lako. Od stažista se očekuje da pomažu u pripremi materijala koje će eurozastupnici iznijeti na sjednicama. Često zastupnike i prate na sjednicama parlamentarnih odbora, rade analize i sažetke rasprava, prate konferencije na teme koje su u užem interesu zastupnika kojima pomažu.

MIGRANTSKA KRIZA Plenković na EU summitu otkrio koji je hrvatski cilj

Na listama deseci mladih

Iako se radi o velikom poslu, koji nikomu od njih ne može jamčiti da će karijeru uspjeti ostvariti baš u Bruxellesu, interes za stažiranje u Europskom parlamentu je velik, a na listama pojedinih zastupnika svoju priliku čeka i po više desetaka mladih koji žele steći iskustvo u institucijama Europske unije.

Ante Gotovina (u sredini) s asistentima i stažistima u uredu Ivane Maletić
1 / 8
Dan OS
migranti u Maljevcu MIRKO GALIĆ Migranti će Hrvatskoj biti veći problem ako se izolira od Bruxellesa Kolinda Grabar Kitarović PORUČILA IZ BRUXELLESA Predsjednica: Želim dati svoj doprinos u kreiranju predsjedanja Vijećem EU

Zanimanje za Bruxelles uvijek je veće od broja mjesta

Zanimanje za stažiranje u Bruxellesu mladi iz Hrvatske pokazali su već prve godine nakon ulaska Hrvatske u EU. Iako im stažiranje nije plaćeno, za priliku da se upoznaju s radom europskih institucija na svakom se natječaju koji objave europarlamentarci javi višestruko više zainteresiranih od broja koji uredi primaju. HDZ-ova zastupnica Dubravka Šuica tako je već 2013. objavila da se na natječaj za sedam stažista u njezinu uredu javilo više od 450 mladih pa je umjesto planiranih sedam te godine angažirala dvostruko više stažista. Na neplaćenom stažu u Bruxellesu bili su i neki danas prepoznati političari, poput saborske zastupnice Marijane Balić.

IDENTITET JOŠ NEPOZNAT
Prodavačica na kiosku navodno prepoznala nestalu ženu: Svako ljeto dolazi na Krk, zna i hrvatski
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • narod1:

    Neka mu je sa srećom. Ovi zavidni i nezasovoljni neka učine nešto sa svojim životima. Uvijek će biti onih koji su bolji, bogatiji, uspješniji, uporniji ili na boljem položaju. Odrastite i primite se posla a ne cijele dane po kavama

  • Croman 95:

    Ovo što večernji radi i dozvoljava orjunašima i traktorašima koji pljuju i rigaju mržnju protiv hrvatskih branitelja, je nedopustivo i sramotno.I to u večernjem, od kada je u srpskom vlasništvu, rade planski.Kada će reagirati hrvatske institucije koje su zadužene za ... prikaži još! zaštitu državnog poretka.

  • zadar1:

    ma ne lazite narod....nazva te je caca i ti si rekla moze i to je to!!!