Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova odgoda

Prava rješenja za klimatske promjene ostavljena su za 2019.

Michal Kurtyka
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL
16.12.2018.
u 22:20

Za teške pregovore prstom se upiralo u negativce kao što su SAD i Saudijska Arabija

Završila je konferencija o klimatskim promjenama COP24 u poljskim Katowicama nakon dva tjedna rada, no ostali su ozbiljni problemi nakon nje. “Vlade nisu odgovorile političkom voljom da se države hitno suoče s krizom vezanom za klimatske promjene na čije posljedice upozoravaju znanstvenici”, priopćila je organizacija Climate Action Network (CAN) koja okuplja 1300 nevladinih organizacija iz 120 zemalja. COP24 je propao, smatra i organizacija Greenpeace. Zapravo dogovor do kojeg se došlo u Katowicama ne sadrži jasne obveze za države.

Nova prilika dogodine

U završnom dokumentu usvojenom u Katowicama kaže se da treba primijeniti sporazum o klimi do kojeg se došlo u Parizu 2015. Iako se naizgled čini da je gotovo 200 država sudionica sastanka došlo do važnog suglasja, organizacije koje se bave praćenjem klimatskih promjena smatraju da to nije dovoljno.

Prema Pariškom sporazumu potrebno je ograničavanje globalnog zatopljenja na temperature “znatno ispod” 2°C, zatim ojačavanje kapaciteta država za borbu s posljedicama klimatske promjene, razvoj novih zelenih tehnologija i pomaganje slabijim, ekonomski manje razvijenim državama u ostvarenju planova o smanjenju emisija stakleničkih plinova. Sastanak UN-a o klimatskim promjenama koji će se održati 2019. bit će nova prilika da se vidi koliko su države voljne osnažiti svoje suočavanje s klimatskim promjenama do 2020.

Glavni tajnik UN-a António Guterres kaže da je “prihvaćanje programa rada na osnovi Pariškog sporazuma temelj za proces transformacije koji će zahtijevati pojačanu ambiciju međunarodne zajednice. Znanost je jasno pokazala da imamo potrebu za većom ambicijom u suzbijanju klimatskih promjena.”

Ignoriranje znanstvenika

I iz te izjave vidi se da nije dovoljno ono što je dogovoreno, te kako treba imati više hrabrosti u sučeljavanju s klimatskim promjenama. Guterres je kazao da će imati pet prioriteta i pet je puta ponovio istu riječ: ambicioznost! Potrebna je ambicioznost u financiranju, tehničkoj suradnji, stvaranju, tehnološkoj inovaciji i prilagođavanju. Ambicija će biti u središtu sastanka o klimi zakazanog za rujan 2019. godine.

Prstom se upire u “negativce” kao što su SAD i Saudijska Arabija koji smatraju da ne postoji opasnost od klimatskih promjena i forsiraju korištenje nafte i ugljena. Zapravo bi bogate države trebale pomagati siromašnijima.

– Godina u kojoj su klimatske promjene izazvale strahote i upozorenja klimatologa trebali su navesti političare na utjecajnije odluke – kazala je izvršna direktorica Greenpeace Internationala Jennifer Morgan i naglasila kako su vlade razočarale građane i ignorirale znanstvenike, a opasnosti, posebno za siromašne zemlje, sve su veće.

Pogledajte intervju s klimatologom Brankom Grisogonom o klimatskim promjenama:

Komentara 2

AA
aabbcc
15:35 17.12.2018.

Ovi vise brinu za polarne Medvjede nego za Poljake koji se mrznu u svojim domovima.

Avatar nekakav
nekakav
13:16 17.12.2018.

klima kao jedan proces nikad nema stalno stanje, već se radi o stalnoj mijeni, promjenama. klimatske promjene su jedan fake izraz, namjerno u jedna izraz spojene dvije riječi čije značenje jako jako iskrivljuje ovu pojavu, sasvim normalnu. mi danas nemamo niti jedan neoboriv znanstveni dokaz da su ljudske djelatnosti značajne za događaje koje neki vole nazivati klimatskim promjenama. klima se mijenja, nikad nije to neka konstanta, a to što vi, koji pamtite niti 50 godina, 'vidite' da je danas 'drugačije' nego nekad, je vaš problem što ste na svijetu jako jako kratko, i još si umišljate da nešto 'znate'. co2 u homosferi ima nekih 0,33%. i toj količini plina se pripisuju takva nadnaravna svojstva i utjecaj na okoliš, posebno na temperaturu planeta, da je sve ovo već otišlo predaleko, i nije uopće više razumno s ikim o tome raspravljati, jer svi 'znaju' da se more diže svake godine za koji centimetar, da je na antarktiku se otopilo pola vječnog leda po površini i pola po debljini, i da je to po (pazite sad ovo) znanstvenim mišljenjima 75% leda... pola površine, pola debljine... nikako ne uspijevam dobiti 75%... ne znamo kako vi, očito neku računsku operaciju treba koju ja još nisam učio... možda kružni integral, to mi je sad malo misterija... dal je vama jasno da je uređaj koji mjeri koncentraciju co2 izumljen 60-ih godina? i da unatoč svim silnim istraživanjima nema nikakvog nespornog dokaza da je koncentracija co2 u ledu istovjetna onoj koja je bila kad je led nastao?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije