Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Predsjednički izbori

VIDEO Milanoviću treba 'fajt' na ljevici želi li biti siguran u drugi krug

Predsjednica mora istaknuti svoje uspjehe na vanjskopolitičkom planu, rekao je Skoko
12. prosinca 2019. u 21:11 97 komentara 25883 prikaza
Skoko i Macan
Pogledajte galeriju 1/5

Politički analitičari Večernjeg lista Krešimir Macan i Božo Skoko danas su u našem TV studiju ocijenili da su sve opcije na ovim predsjedničkim izborima otvorene, pa i ta da u drugi krug prvi put uđe dvoje desnih kandidata. Upozorili su da su se birači ljevice, točnije Zorana Milanovića, uspavali misleći da je njegov ulazak u drugi krug siguran, napomenuli da je Milanoviću potreban “fajt” s lijevim kandidatima te da aktualna predsjednica i njezin izborni tim nedovoljno naglašavaju njezine uspjehe u vanjskoj politici.

Predsjednički izbori: Anto Đapić u studiju Večernjeg TV Anto Đapić: VIDEO 'Škoro je destilat HDZ-a. Obraća se napaćenom narodu, a vozi se u Mercedesu'

– Realno je da Milanović ne uđe u drugi krug ako ne odradi kampanju. On se odlučio obraćati samo svojim biračima i odabrao je taktiku da se za njega opredjeljuje u drugom krugu. Lakše mu je nego Kolindi Grabar-Kitarović i Škori jer on mora nadomjestiti nekoliko posto, a Škoro i predsjednica dijele isto biračko tijelo i treba im više glasova za prolazak, ali i tih nekoliko postotnih bodova Milanović mora zaslužiti – smatra Macan. Božo Skoko istaknuo je da bi Milanoviću odgovaralo političko, predizborno nadmetanje s lijevim kandidatima jer se njegovo biračko tijelo uspavalo.

– Milanović je manje-više sam na ljevici, ostali kandidati dobivaju oko jedan posto, i to je demotivirajuće za njegove birače koji bi tog hladnog nedjeljnog jutra, na dan izbora, mogli ostati kod kuće – upozorio je Skoko. Macan je nastavio da su se uspavali i HDZ-ovi birači te da nijedan kandidat nema televizijski spot. On smatra da se samo putem medija može doprijeti do dva milijuna birača i da se to nikako ne može učiniti samo obilaženjem terena.

Skoko smatra da predsjedničkim kandidatima nije problem nedostatak novca za predizborne spotove, nego nedostatak ideje i kreativnosti. Ponudio je primjer spota Borisa Johnsona, britanskog premijera, koji bagerom ruši improvizirani zid kako bi simbolički označio Brexit. Na opasku da bi domaći kandidati, kad bi se odlučili biti kreativni, vrlo vjerojatno bili ismijani, Macan je odgovorio da je kampanja rat i da trebaju biti odvažni.

 

– Ljudi moji, apsolutno je svaka kampanja rat! Imaš pripremu, obavještajce... Nije problem ove kampanje samo nedostatak kreativnosti nego i nedostatak strategije. Netko je rekao da prolaze Grabar-Kitarović i Milanović, onda su se dogodile dvije ankete i Miroslav Škoro! Sad će morati odraditi ono na što nisu računali, ali neka pobijedi onaj koji dobije politički “fajt” – rekao je Macan.

Skoko je rekao da je u teoriji političkog marketinga u prednosti onaj koji nametne ključne teme kampanje, ali da nitko od kandidata u ovoj kampanji ne dominira u nametanju tema.

Sučeljavanje Ivan Anušić, Mate Mijić i Dražan Dizdar Šefovi stožera VIDEO Anušić: Škoro je trebao biti ovdje '91. Mijić: Je li i Dražen Petrović trebao?

– Zato se mediji bave gafovima – rekao je Skoko i istaknuo da je tema vanjskih poslova par excellence predsjednička tema, odnosno ovlast.

– U vanjskim poslovima predsjednica je u prednosti u odnosu na Milanovića koji nas je posvadio sa svima – rekao je Skoko. Na to se nadovezao Macan i rekao da je K. Grabar-Kitarović na međunarodnoj sceni zvijezda. Skoko smatra da bi birači HDZ-a trebali odvojiti izbore za predsjednika/predsjednicu od stanja u HDZ-u, odnosno eventualnog rušenja Andreja Plenkovića, s čijom politikom dio HDZ-ovaca nije zadovoljan.

– To su promašene teze da se preko predsjednice ruši predsjednika HDZ-a. Ako nisu zadovoljni Plenkovićem, onda ga mogu rušiti na izborima u HDZ-u. Tu je situaciju Škoro zgodno iskoristio. Dio desnog biračkog tijela traži novog mesiju i vidi ga u Škori – smatra Skoko. Macan ističe da se Škorin slogan “Sad il’ nikada” isključivo odnosi na rasturanje HDZ-a. – Škoro želi povratak u 2015., da Mate Radeljić bude savjetnik na Pantovčaku, a da Bujanec uređuje HRT – rekao je Macan.

Video – Predsjednički kandidati

 

Može li predsjednica kapitalizirati tu potporu i utjecaj Crkve na birače.

– U nekoj mjeri može. No dobar dio građana ne voli da se docira. Crkva je naglasila nacionalne interese, a zazvonio mi je citat iz Bozanićeve propovijedi: "Hrvatska je članica EU, ali nalazi se na rubu i treba nam stabilnost." Svi strahuju od izjava poput onih "kad dođem na Pantovčak, raspustit ću vladu, a vojsku postaviti na granicu..." iako je to nemoguće zbog predsjedničkih ovlasti – kaže Skoko i dodaje: – Što se tiče profila kandidata, Crkvi su bliski Grabar-Kitarović i Škoro. Jedino što s predsjednicom znamo na čemu smo, no kod Škore postoje nepoznanice.

Logotip IZBORI 2019 | Autor : https://www.vecernji.hr/predsjednicki-izbori

Ključne investicije
Sedam projekata od 60 milijardi kuna koji će promijeniti Hrvatsku
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • markofilipocic:

  Muku muče da ga spriječe, spriječiti ga nikad neće! ŠKORO2020

 • Avatar doog_kool
  doog_kool:

  Udje li Škoro u drugi krug,uzima pobjedu la-ga-no.

 • zagabria2:

  Prema odslušanom govoru Škore u Lisinskom šiša ih za dva koplja. Govor točno po mjeri, prava pitanja i odgovori. Škoro je za mene ugodno iznenađenje. Uz njega sadašnja predsjednica ispada smiješna, a Milanović inteligentni kvartovski frajer koji se samo dobro zabavlja