Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar - Kitarović

Ne mogu spekulirati o tome ima li Vlada većinu. Ne želim vršiti pritisak

Kolinda Grabar-Kitarović
Anto Magzan/Pixsell
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.06.2017.
u 14:06

Predsjednica je nakon lokalnih izbora izjavila da će vrlo pozorno pratiti razvoj situacije u parlamentu te reagirati u skladu s ustavnim ovlastima...

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nije htjela spekulirati hoće li doći do novih prijevremenih parlamentarnih izbora ili će premijer Andrej Plenković uspjeti presložiti parlamentarnu većinu te je uputila apel parlamentarnim strankama i zastupnicima na "savjest i dogovornost prema državi, hrvatskom gospodarstvu i građanima", dodavši da će, ako bude potrebno, održati još jedan krug razgovora na Pantovčaku.

"U ovom trenutku doista ne mogu spekulirati, to je hipotetsko pitanje", odgovorila je hrvatska predsjednica na pitanje novinara jesu li izgledniji izvanredni parlamentarni izbori ili će Plenković uspjeti "presložiti" novu saborsku većinu.

Ne želim vršiti pritisak

Kazala je to nakon dodjele diploma polaznicima XVII. generacije Diplomatske akademije te dodala da će pozorno pratiti što će se idućih dana događati u Saboru i u odnosima među strankama. "Međutim, naravno, na njima je da donesu svoje odluke. Ja apsolutno ne želim raditi nikakve pritiske ni na koga. Neka svi odluče po svojoj savjesti i naravno, pozivam i prizivam na tu savjest i odgovornost prema državi, hrvatskom gospodarstvu i svim građanima", dodala je.

Ponovila je da će premijeru Plenkoviću dati "jedno razumno vrijeme" da dokaže da ima tu parlamentarnu većinu.

"Kao što sam rekla, doista ću pratiti vrlo pozorno što se događa. A u ovom trenutku ne mogu reći kakvo će biti vremensko ograničenje, s obzirom na to kako se budu kretale stvari. Ali, ako ne bude bilo te većine za potvrđivanje četiri ministra u Saboru, pretpostavljam da će same stranke, odnosno Sabor i premijer Plenković, donijeti određene odluke koje će onda ići u pravcu prijevremenih izbora ili ne", kazala je.

Ona će se, dodala je, u svakom slučaju ponašati u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima. "I dalje (ću) čuvati stabilnost države, a ako bude potrebno, održat ćemo i sljedeći krug razgovora, ne konzultacija, nego razgovora s političkim strankama", zaključila je predsjednica Republike.

U drugom krugu lokalnih izbora, ocijenila je, nije bilo posebnih iznenađenja, a građani su, kaže, odlučili tko će biti njihovi izravni predstavnici kao načelnici, gradonačelnici i župani  sljedeće četiri godine. "To su ljudi koji će raditi za njih".

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE.

 

Komentara 13

Avatar Bruno
Bruno
21:42 05.06.2017.

Vlada ce imati vecinu i bez HNSa, bit ce podrske i od nekih mostovaca.

PO
pointmaker
22:06 05.06.2017.

Čitaj : "Ne želim vršiti svoje ustavme dužnosti" .Kad je tamo bio Milanović drugačije je govorila! Ta ima jedan ispad tjedno, gora je od jace. Slikanje ispred ograde bijele kuće, čokoladica, poruka da gladni jedu iz kontejnera(pred izbore), hnk ik i balet !!!!.... za sada dosta prešokantno je, ostalo drugi put ima materijala.

PU
Pukovnik
18:11 06.06.2017.

Lako je tebi laprdati kad ti Jakov doma radi pasta sutu. P.S. Malo manje njope i nadi Styling savjrtnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije