Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez odgovora

Povrat boca: Umjesto novca, neki uvjetuju novu kupnju

'za varazdin 16.03.2006....varazdin.... ambalaza......trgovine..... presnimio marko jurinec'
Marko Jurinec/PIXSELL
11.03.2013.
u 07:47

Fond za zaštitu okoliša: Znamo za praksu nekih prodavatelja, ali ne možemo ih kazniti

Zagrepčanka S. Č. javila nam se, nezadovoljna postupkom u trgovini Plodine u istočnom dijelu grada.

– Vratila sam im četrdesetak boca koje mi se vremenom nakupljaju u špajzi. Nisam planirala ništa kupovati, nego samo uzeti tih 20 kuna, međutim, novac mi nisu htjeli dati, već tvrde kako taj iznos mogu iskoristiti isključivo za novu kupnju. Imaju li na to pravo? – pita S. Č.

Pravilnik o ambalaži

Takva praksa nije baš u skladu s Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu, gdje u članku 11. stavku 4. stoji da je “prodavatelj dužan isplatiti naknadu potrošačima za vraćenu otpadnu ambalažu iz članka 25. stavka 5. ovoga Pravilnika na prodajnim mjestima po jedinici prodajne ambalaže za piće (PET boca, staklena boca za jednokratnu upotrebu ili Al-Fe limenke)”. U članku pak 25. piše da “kupac ima pravo na naknadu u iznosu 0,5 kuna po boci za svaku u trgovini vraćenu bocu od pića i napitaka, za koju je proizvođač obvezan platiti 0,5 kn/boci na ime povratne naknade”.

– Fond se uvijek zalagao da trgovine potrošačima povratnu naknadu za vraćenu ambalažu isplaćuju u novcu, a ne da je kompenziraju s računima za druge kupljene proizvode. Upoznati smo s praksom pojedinih prodavatelja da rade na način kako to opisujete, no s obzirom na to da važeći Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu decidirano ne govori o načinu isplate i organiziranja preuzimanja ambalaže od građana, ne postoje neke odredbe po kojima bi Fond mogao, a i nije u našoj nadležnosti, sankcionirati takvo postupanje – objasnila nam je Lidija Tošić, glasnogovornica FZOEU.

Tražili smo od mjerodavnih u Plodinama da se očituju, što su učinili donekle neodređeno.

Isplata odmah

– Kompanija Plodine d.d. u cijelosti postupa u skladu sa zakonskim propisima te Uputom za postupanje u vezi s preuzimanjem ambalažnog otpada od potrošača uz isplatu naknade, koju je izdao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – stoji u njihovom odgovoru.

Uvjetovane kupnje nema ni u Konzumu, Mercatoru, Getrou, Billi, Lidlu...

>> Poljake zanima tvornica za preradu PET-ambalaže BBS

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar million
million
21:37 11.03.2013.

Moraju vam isplatiti u novcu ako to zelite i tocka, na bocama pise "POVRATNA NAKNADA 50 LIPA" a ne 0,5 kg rajcice zvakacih guma ili necega drugog !!!

CR
crocro
08:30 11.03.2013.

Već toliko dugo vremena funkcionira sustav naplate ambalaže koji je točno propisan i po njemu se već toliko dugo vremena provodi skupljanje ambalažnog otpada i vrši isplata u gotovini. I sada nakon toliko dugog vremena javljaju se neki prodavatelji koji bi na skupljačima htjeli nešto mukte ušućariti. Toliko dugo je sve funkcioniralo dok nečije glave opet nisu noću spavale već su izmišljale kako naći neku rupu u zakonu i izigrati propise i napakostiti kupcima. Pa iz aviona je vidljivo da neki prodavatelji nisu odmorni i naspavani od silnog noćnog razmišljanja kako pojačati svoju korist i spojiti ugodno s korisnim. I sada čitam da su potrošači bez pravog odgovora mjerodavnih. Ma makvih mjerodavnih, za što mjerodavnih, tko će se ududiti krivo rumačiti jasan propis koji se toliko dugo primjenjuje, da bi sada ovi nenaspavani i umorni od nesanice imali nekakvu korist. Sve je jasno kao dan i čisto kao suza. Samo mi je žao što se sakupljači ne ujedine i podnesu tužbe nadležnom sudu zbog izigravanja propisa. Dok ne bude tužbi i presuda u korist građana sakupljača neće biti mira. Pa će im onda propisi postati jasniji.

CR
crocro
07:59 11.03.2013.

Piše da Pravilnik o ambalažnom otpadu decidirano ne govori kako će se i na koji način izvršiti isplata novca za vraćenu ambalažu. Pa na svakoj boci piše: "POVRATNA NAKNADA 50 LIPA". Da li to treba nekome nacrtati. To znači da predate boce, dobijete cedulju ili potvrdu da ste predali i odlazite u trgovinu na blagajnu ili na mjestu predaje izravno prihvaćate na svoje ruke tu povratnu naknadu za određeni broj boca. I što tu ne piše decidirano? A da li decidirano piše da se primljeni novac mora zamijeniti za druge proizvode u trgovini. Ništa ne piše osim povrata čistog novca. I to je za građane važno, jer ako ništa drugo decidirano ne piše na boci osim da se povraća novac, to je najvažniji zakon za građane i za primatelje ambalaže. A trgovine bi sada nešto tumačile po svojem. Toga nema na svijetu koliko smo sposobni izigrati pravilo. Po pitanju plastične ambalaže je sve jasno kao sunce, nema nikakvih nejasnoća koje hoće izmisliti oni kojima je u interesu naštetiti građanima. Građanin nosi ambalažu i hoće keš ili čisti novac za ono što je predao po Zakonu. Zato su svi to dužni poštovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije