Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka suda

Izručenja neće biti, Mamiću bi se moglo suditi u odsutnosti

Zdravko Mamić dolazi na Sud BiH, gdje će danas biti odlučeno da li će biti izručen u RH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/6
04.10.2019.
u 20:57

Potvrđena i treća optužnica koja bivšeg čelnika Dinama tereti da je s računa Dinama u Klagenfurtu podigao 2,2 milijuna eura

Potvrđena je i treća optužnica protiv odbjeglog Zdravka Mamića kojom ga se tereti da je s računa Dinama u Klagenfurtu podigao 2,2 milijuna eura i trošio ih za svoje potrebe. Odlučio je tako Županijski sud u Osijeku. No neće mu se za to suditi zasebno jer je taj predmet odmah danas spojen s drugom Mamićevom optužnicom, ranije potvrđenom, pa će se voditi jedinstven postupak. Dok je u trećoj optužnici sam Zdravko Mamić, u drugoj su, podsjetimo, i imena brata mu Zorana te sina Marija Mamića, zatim Damira Vrbanovića, Nikkyja Arthura Vuksana, Igora Krote i Sandra Stipančića. Tamo se, pak, ovu sedmoricu tereti za zločinačko udruženje u sklopu kojeg su iz Dinama izvukli najmanje 144 milijuna kuna.

Loše prognozirao

Kako se po trećoj optužnici i ne može tražiti izručenje iz BiH, a po drugoj je optužnici tamošnje pravosuđe nedavno odbilo predati Mamića u ruke Hrvatskoj, sudit će mu se, izgledno je, u odsutnosti.

– Potvrđena je optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Odbijen je prijedlog obrane da se iz spisa izdvoje dokazi prikupljeni tijekom istrage kao nezakoniti – izvijestio je Miroslav Rožac, glasnogovornik osječkog suda.

– Opet sam loše prognozirao, izgleda da mi na osječkom sudu baš i ne ide, ovdje se drukčije tumači pravo nego što ga tumačim ja i nego što to piše u zakonu – komentirao je pak Mamićev branitelj Veljko Miljević. On je stava da se za kazneno djelo iz treće optužnice i ne može suditi u Hrvatskoj jer je počinjeno, kako se tereti, u Austriji. Dva dana ranije pred istim je sudom, stoga, poručio kako će, ako se optužnica ipak potvrdi, otići u mirovinu.

– Ja o mirovini posljednjih 15 dana sve intenzivnije razmišljam – odgovorio nam je odvjetnik na pitanje ostaje li pri svojim riječima.

– U svim oblicima kad postoji mogućnost primjene kaznenog zakonodavstva RH, za razne varijacije djela, neće biti suđenja i nemoguće je protezati jurisdikciju, tj. pravo sudbenosti RH ako je počinitelj nedostupan pravosudnim tijelima naše zemlje – istaknuo je, nadalje, Miljević. Objasnio je i da potvrđivanje treće optužnice ne mijenja ništa u pogledu Mamićeva izručenja.

– Po drugoj optužnici ne može biti izručenja jer je situacija kao u prvoj, radi se o kaznenom djelu protiv gospodarstva, a za to djelo ni Hrvatska ni BiH ne izručuju svoje državljane. Po drugoj je optužnici pak mogao biti izručen, da su postojale dodatne pretpostavke za to, jer je tamo riječ o formiranju zločinačkog udruženja, što jest djelo iz Ugovora o pravnoj pomoći između RH i BiH – obrazložio je Miljević.

Privatni bankomat

No, bez obzira na to što je Mamićeva adresa trenutačno u Međugorju, novo suđenje ipak neće izbjeći.

– Kada formalno stigne odluka ministra i Vrhovnog suda BiH da ga neće izručiti, dakle da je tijelima pravosuđa u Hrvatskoj on nedostupan, uslijedit će, vjerojatno, i prijedlog da mu se sudi u odsutnosti – izjavio je sudac Miroslav Rožac.

Mamića se u trećoj optužnici tereti da je, ukratko, otvorio račun Dinama u Austriji, na koji je “sjedao” novac od prodaje igrača, pa tako i, primjerice, od prelaska Danijela Šarića u Panathinaikos. Taj mu je račun kasnije, slikovito rečeno, služio kao privatni bankomat – podigao je, tvrde tužitelji, 2,2 milijuna eura i koristio ih zatim za osobne potrebe.

U trećem sudskom postupku, pojasnimo, nije riječ o USKOK-ovu predmetu, za razliku od prethodna dva. Obrana je stoga tražila da se iz spisa uklone dokazi koje je skupio USKOK “jer on nije nadležan za taj postupak pa su dokazi nezakoniti”. Sud je to odbio, a Miljević je na to najavio žalbu. S odlukom o spajanju postupaka branitelj se slaže.

Ključne riječi

Komentara 14

VL
.
12:24 04.10.2019.

Kako se i dalje i to bez materijalnih dokaza ispunjavaju želje onog gnjusa Jovanovića !

BE
beee
12:09 04.10.2019.

lopina, dinamo prodavao igrače a on lovu trpao u svoj džep...

Avatar ehlbert13
ehlbert13
14:21 04.10.2019.

Gospa Međugorska je dobila ozbiljnog protivnika. Zdravkova prednost je što se smije kretati unutar mjesta, a Gospa ne mrda sa svoga....Evo na djelu zapadnohercegovačko "domoljublje". Štite svakoga svog kriminalca do zadnjega, na štetu Hrvatske. Zato se ni Bandić ne brine puno. Bit će siguran kad zagusti, svoj na svome, a Zagreb mu dođe samo kao bankomat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije