Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugi put do zapada

Potresna priča izbjeglica iz Sirije: Nosio ju je na leđima jer nije mogla sama hodati

izbjeglice
Foto: Hrvatski crveni križ
1/6
20.10.2015.
u 11:04

Ali Husain (56) i Fatima Musa (58) zajedno pješače iz Turske nakon što su pobjegli od rata iz Sirije

Hrvatski Crveni križ objavio je dirljivu priču o dvoje izbjeglica koji bježe od rata u Siriji. Riječ je o 56-godišnjem Aliju Husainu iz Sirije i dvije godine starijoj Fatimi Musa. Par se upoznao na turskim ulicama. Ali je doznao kako je Fatima napustila Somaliju zbog rata i gladi pa je sreću odlučila potražiti u Siriji. I doista je u Siriji pronašla život koji je tražila i mirno je živjela 12 godina. Međutim, ponovno su se pojavile surove okolnosti koje su joj ugrozile život te je morala napustiti svoj dom po drugi put.

Njezina životna priča dirnula je Alija do suza pa je odlučio pomoći joj.

– Kada mi je sve to ispričala, plakao sam i rekao sam da ću joj biti i majka i otac i brat i sestra. Obećao sam da ću je pratiti do Njemačke koja je njezino konačno odredište – ispričao je Ali HKC-u.

Dio puta Fatima je sama hodala, a dio ju je Ali nosio na svojim leđima jer je 58-godišnja Somalijka bolesna. Fatimi je pomogao i Alijev brat, a svi zajedno tursku granicu uspjeli su prijeći tek iz četvrtog pokušaja. Fatima je u Grčkoj odmah doživjela i nesreću – opljačkali su je. U skladu sa svojim obećanjem, Ali je prošao cijeli grčki otok kako bi pronašao lopove i njezinu torbu, a na kraju je u tome i uspio.

Zajedno su došli do Atene, a potom i do Makedonije, Srbije te u konačnici Hrvatske. Mnogo su propješačili, umorni su i neispavani, ali osjećaj zahvalnosti je jak.

– Hrvatska nam je omogućila besplatan prijevoz i na tome smo iznimno zahvalni. Hvala svim ljudima u Hrvatskoj, hvala policiji, lijepo ste nas primili. Hvala Crvenom križu koji nam je dao hranu, vodu, odjeću i toplu ljudsku riječ. Hvala svima što su u nama vidjeli ljude – rekao je Ali. Iako ne govori engleski jezik, Fatima je također zahvalila riječima "Živjela Hrvatska!".

>> Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Slovenija priprema slanje vojske na granicu, Crveni križ: Ovo je bila možda i najteža noć u Opatovcu

Komentara 16

Avatar Retardo
Retardo
11:34 20.10.2015.

Čestitke, uspjeli ste pronaći jedinog migranta starijeg od 50 godina i jedinu nepokretnu osobu od njih 2 milijuna. Bravo za naše istraživačke novinare.

PA
pukovnik.aureliano
11:42 20.10.2015.

hočete potresne priče ... obiđite malo po Hrvatskoj ljude koji u ostali bez pola, koji su deložirani iz jedinog stana ili kuće, koji kopaju po kontejnerima .... tko je ove sa slike tjerao na toliki put, sami su krenuli ... "organizatori" putovanja potrpaju gomilu ljudi u brod i pošalju "poziv za pomoć" , a naivni europljani brzo hitaju da pomognu .... toliko nas iskorištavaju da je to već smiješno ... pogledajte malo po YT što sve rade ti "jadni ljudi" po EU ... imate sve, samo ako želite vidjeti

Avatar abakus
abakus
11:46 20.10.2015.

Molio bih medije, a pogotovo Večernjak čiji portal još uvijek povremeno otvorim, da se suzdrže od ovakvih patetičnih proljeve o tzv. izbjeglicama za koje je danas i vrapcima na grani jasno da su ilegalni ekonomski migranti koji se koriste upravo medijima za svoje nezakonito prelaženje granica. Hvala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije