Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA I. JELUŠIĆA

Posuđe od abonosa: Zbirka koja povezuje prirodnu i kulturnu baštinu kroz vrijeme

Slavonski Brod: Otvorenje izložbe "Novi život starog hrasta" Ive Jelušića
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
24.01.2023.
u 16:53

Na izložbi "Novi život starog hrasta" u Slavonskom Brodu predstavljene su posude od fosiliziranog drveta hrasta lužnjaka, abonosa. Ručno ih je izradio Ivo Jelušić, a kako kaže, projekt je važan za poznavanje povijesti Posavine, ali i očuvanje kulture koja udahnjuje novi život tisućljetnim arheološkim nalazima

Slavonskobrodska Gradska knjižnica domaćin je izložbe "Novi život starog hrasta" autora Ive Jelušića. Riječ je o posudama izrađenim od abonosa, fosiliziranog drveta hrasta lužnjaka koji nekoliko tisuća godina sazrijeva u mulju rijeka bez prisustva zraka. Takvo stablo postaje puno tvrđe i mijenja boju od svijetle do bakreno smeđe i crne.

Profesor Ivo Jelušić iz Vojskove kod Odžaka bavi se ručnom izradom zemljanih posuda po uzoru na keramiku kostolačke kulture, pronađenu na poznatom lokalitetu eneolitskog naselja Pivnica u bosanskoj Posavini (3250-2800. godine p.n.e). Posuđe izrađuje od abonosa, šest do sedam tisuća godina starog fosiliziranog stabla hrasta lužnjaka, izvađenog iz mulja korita rijeke Bosne.

19.01.2023., Slavonski Brod - Otvorenje izlozbe "Novi zivot starog hrasta" profesora Ive Jelusica, koji se bavi izradom posuda od drveta abonosa starog 8 tisuca godina. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL, ilustracija

Jelušić tako na inventivan način objedinjuje duh jedne daleke kulturne epohe s ostacima fosiliziranog drveta, udišući istodobno novi život starim hrastovima. Njegova zbirka posuđa od abonosa donosi autentičnu, u svjetskim okvirima jedinstvenu priču koja svjedoči o povezanosti kulturne i prirodne baštine kroz vrijeme. O ovoj jedinstvenoj izložbi, kao i načinu izrade posuđa od abonosa te vrstama posuda govorio je sam autor. On je istaknuo važnost ovog projekta za općenito poznavanje povijesti Posavine, ali i očuvanje ovakve kulture kojom arheološki nalaz star tisućama godina "živi novim životom".

>> VIDEO: Bačić obišao Branka Ranogajca u Brestovcu Pokupskom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije