Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pročitan iskaz F. Borasa

Pomogao klijentima da dođu do Protege

10.09.2014., Zagreb - Nastavak sudjenja na Zupanijskom sudu Josipu Protegi i ostalima optuzenima u aferi Bankomat.  Svjedok Florijan Boras, predsjednik Suda casti u HDZ-u.
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
10.09.2014.
u 23:44

Florijan Boras, bivši saborski zastupnik te član Visokog časnog suda HDZ-a, pojavio se jučer na zagrebačkom Županijskom sudu kako bi svjedočio u nastavku suđenja Josipu Protegi i ostalima optuženima u aferi Bankomat.

Florijan Boras, bivši saborski zastupnik te član Visokog časnog suda HDZ-a, pojavio se jučer na zagrebačkom Županijskom sudu kako bi svjedočio u nastavku suđenja Josipu Protegi i ostalima optuženima u aferi Bankomat. Protegu i ostale tereti se da su visokorizičnim kreditima od 2005. do 2009. Hrvatsku poštansku banku (HPB) oštetili za oko 660 milijuna kuna. Boras nije neposredno svjedočio, već je zbog ekonomičnosti postupka pročitan njegov iskaz iz istrage. U tom iskazu Boras je, među ostalim, kazao da je Svetimiru Gadži i Slavenu Čolaku koji su, prema optužnici, bili povlašteni klijenti HPB-a, pomogao da dođu do Josipa Protege, bivšeg predsjednika uprave HPB-a.

– Čolaku sam posudio tri milijuna kuna, a on mi taj novac nije vratio. Usto, on mi se žalio na rad HPB-a i govorio kako mu za dobivanje kredita za kupnju Šmidhena u Samoboru postavljaju nemoguće uvjete. Iako s Protegom nisam bio u prijateljskim odnosima, kada me Gadža, koji je HDZ-u za izbornu kampanju prepustio svoj hotel u Sovićima, zamolio za pomoć, pomogao sam mu da dođe do Protege. Prijatelj nisam bio ni s Marijanom Krinićem, koji je bio financijski direktor HPB-a – govorio je Boras u iskazu koji je jučer pročitan u sudnici.

Inače, afera Bankomat počela se raspletati 2009. kada je pokrenuta istraga protiv Protege, Ivana Sladonje, koji je bio član uprave, Kirinića, koji je bio financijski direktor, te šest povlaštenih klijenata.

Sud je optužnicu vraćao tužiteljstvu dva puta na doradu, a pravomoćna je postala lani u veljači. Suđenje je počelo početkom ove godine, a Protega i ostali okrivljenici zanijekali su krivnju. 

>> Afera bankomat: Čolaku i Čiliću 30 dana pritvora 

>> Protega i optuženi u aferi Bankomat: Nismo krivi!

Komentara 1

OB
Objektivno...
08:55 11.09.2014.

... a zašto taj Protega lijepo ne uzme korektor i sve što mu ne paše jednostavno - prekreči. Pa tako se burajz kreči na Županijskom sudu u Osijeku. Prekrečiš i umjesto prekrečenoga ti se zaposli kćerkica v.d.predsjednika Suda.S obzirom da sadašnji predsjednik suda ne zna i ne zanima tko je to krečio za vrijeme njegovog prethodnika, ja mislim da su to popodne krečile spremačice. Ko u bjelovarskoj bolnici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije