Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borac za autsajdere

Pomagao je bivšim zatvorenicima, a ubio ga je upravo jedan od njih

Foto: Instagram
1/6
01.12.2019.
u 22:29

Ujedinjeno Kraljevstvo potresla je vijest o prvoj žrtvi krvavog pohoda Usmana Khana koji je pušten iz zatvora gdje je služio kaznu zbog terorizma

Na vidjelo izlaze novi potresni detalji terorističkog napada u Londonu. Usman Khan (28) je na gradskom mostu u petak ubio muškarca i ženu, a danas se pojavila informacija da je prvi, od ubodnih rana koje mu je Khan nanio, preminuo Jack Merritt (25) koji je radio kao koordinator programa u kojem se pomagalo bivšim zatvorenicima da se ponovno rehabilitiraju u društvo. A kako je Khan sam, do prosinca 2018. proveo osam godina u zatvoru zbog planiranja terorističkih napada u Velikoj Britaniji, tamošnju je javnost posebno uznemirila činjenica da je bivši zatvorenik ubio radnika koji je posvetio svoj život pomaganju bivšim zatvorenicima.

“Najbrižniji pojedinac”

Jack Merrit radio je za program “Učimo zajedno” koji je osmislilo sveučilište Cambridge i koje je organiziralo tečaj u petak u staroj ribarnici. Taj je tečaj pohodio i Usman Khan te je tamo započeo svoj krvavi pohod. Ubijeno je dvoje ljudi, ranjeno još troje, a Khana je na kraju ubila policija. Merrittovu je smrt potvrdio njegov otac David koji je rekao da je njegov sin bio “borac za sve autsajdere” i čovjek predivnog duha.

VIDEO Napad u Londonu, policija evakuirala most

“Moj sin Jack, koji je ubijen u ovom napadu, ne bi htio da se njegova smrt koristi kao izlika za drakonske kazne ili nepotrebno uhićivanje ljudi”, napisao je David Merrit na Twitteru te je dodao da je “Cambridge izgubio ponosnog sina i borca za sve autsajdere, posebno one kojima je život podijelio loše karte te su završili u zatvorskom sustavu”.

Khan je bio osam godina u zatvoru, a osuđen je 2012. na 16 godina zbog planiranja terorističkih napada. S grupom ekstremista planirao je 2010. postaviti bombu na londonsku burzu što bi rezultiralo brojnim smrtima. No prošlog je prosinca pušten na slobodu, nakon isteka polovine kazne, pa dio javnosti u toj zemlji traži strože kazne za teroriste te prestanak prakse puštanja na slobodu dok se pojedinac u potpunosti ne deradikalizira. Kritikama preblagih kazni jučer se pridružio i britanski premijer Boris Johnson.

Kako pišu britanski mediji, Merrittovi poznanici opisali su ga kao osobu vrlo posvećenu promicanju društvene pravde. Serena Wright, koja je s Jackom radila u programu pomaganja bivšim zatvorenicima, opisala ga je kao “najdražeg, najbrižnijeg i najmanje sebičnog pojedinca” kojeg je ikad upoznala.

Corbyn podigao prašinu

Lider oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn danas je podigao dosta prašine tvrdnjom da je Velika Britanija pridonijela povećanju problema terorizma u svijetu sudjelovanjem u invaziji na Irak kojoj se Corbyn protivio.

– Rat protiv terora propao je te svijet mora živjeti s posljedicama toga – rekao je Corbyn te dodao da odgovornost za ovakve terorističke činove leži na teroristima, ali da su britanski lideri dosad griješili u odlukama o sigurnosti.

Corbyn, predvodnik britanske krajnje ljevice, još je više uzburkao duhove, tvrdnjom da “nije nužno” da teroristi odrade cijelu zatvorsku kaznu.

– To ovisi o okolnostima, o kazni koju su dobili te prije svega o onomu što su radili u zatvoru – rekao je Corbyn.

Vladajući konzervativci snažno su ga kritizirali. U zemlji traje kampanja uoči izbora 12. prosinca.

Ključne riječi

Komentara 11

MK
mksdk
00:09 02.12.2019.

"Jack Merrit radio je za program “Učimo zajedno” koji je osmislilo sveučilište Cambridge...Taj je tečaj pohodio i Usman Khan te je tamo započeo svoj krvavi pohod" - Tako to biva kada ljevičari pokušavaju nešto osmisliti; "Moj sin Jack, koji je ubijen u ovom napadu, ne bi htio da se njegova smrt koristi kao izlika za drakonske kazne ili nepotrebno uhićivanje ljudi" - Pogreška u teoriji vodi katastrofi u posljedicama. Primarna svrha kažnjavanje je retribucija, a ne korekcija ili rehabilitacija. Postoje zločini za koje je smrtna kazna ne samo opravdana, nego je nužna i mandatorna. Protivljenje smrtnoj kazni ne govori o humanosti onoga koji joj se protivi, nego o nebrizi za sve one žrtve zločina koji je počinjen i nebrizi za živote onih koji će kasnije stradati od ruku onoga koji je zaslužio pogubljenje.

DU
Deleted user
22:58 01.12.2019.

To je njemu njegova borba dala.

ZI
zimerman
05:53 02.12.2019.

Naj gore je to sto većina ljevičara još uvijek misli da taj program radi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije