Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poljoprivrednicima u prvoj rati 1,5 milijardi kuna potpora

Ministarstvo je najavilo isplatu prve rate u ožujku, a druga rata započet će u travnju.
16. veljače 2019. u 07:23 5 komentara 471 prikaza
Zagreb: Konferencija Večernjeg lista Hrvatska kakvu trebamo - poljoprivreda za 21. stoljeće
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Počela je isplata prve rate izravnih plaćanja poljoprivrednicima od 1,5 milijardi kuna. Na račune više od 100.000 poljoprivrednika bit će uplaćena potpora za poljoprivredno zemljište koje obrađuju i za životinje koje drže na svojem gospodarstvu da bi se pravodobno mogli pripremiti za proljetnu sjetvu, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

U Tribunju je svečano otvorena veletržnica ribom HPK Komori isplaćeno 6,4 milijuna kuna koje joj je uskratio Jakovina

Isplatit će se potpore obračunate po površini poljoprivrednog zemljišta, za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve.

Dodatna potpora u iznosu od 43,6 milijuna kuna namijenjena je mladim poljoprivrednicima, dok će 127,4 milijuna kuna potpora male vrijednosti biti isplaćeno osjetljivim sektorima: za maslinovo ulje, duhan, mliječne krave, rasplodne krmače te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

Divljać Počeo neviđen odstrel Svinjogojci vode bitku protiv kuge: 'To nam je jedini spas'

Iz Ministarstva kažu da se u ožujku nastavlja isplata prve rate, 400 milijuna kuna, poljoprivrednicima s gospodarstvima u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (mjera 13). U drugoj rati izravnih plaćanja čija će isplata početi u travnju poljoprivrednicima će biti isplaćeno 870 milijuna kuna te 50 milijuna kuna za novu mjeru dobrobiti životinja.     

Veliki dijelovi poljoprivrednih površina Raške doline pod vodom, na jednom dijelu puknuo nasip

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar matalan
  matalan:

  taj glavonja je teški rasipnik novaca koji marić odharači od gradske sirotinje.., županija iz koje dolazi leglo je rigidnog kradezea...

 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Kao što je u tekstu napisano, najveća masa novca ne ide poljoprivrednim proizvođačima. Jer ministarstvo poljoprivrede ne daje potpore za poljoprivrednu proizvodnju. Potpore su u najvećoj masi namijenjene vlasnicima ili uživateljima poljoprivrednog zemljišta na kojem ne moraju proizvoditi baš ništa. ... prikaži još! To su osobe povezane s državnom i lokalnom vlasti, a veza su upravo novci koji dolaze iz raznih fondova. Sve je jednostavno provjeriti da li su dobitnici najvećih potpora oni koji i obrađuju i proizvode. I koji su rezultati te proizvodnje, ima li viškova, ima li izvoza, ima li posla u Slavoniji, da li je obiteljima dobro, da li su seljaci sretni? Rezultati tih potpora su ogroman pad hrvatske poljoprivredne proizvodnje koji traje desetljeća otkako je partija ratnoprofiterskom politikom podijelila poljoprivredno zemljište onima koji se poljoprivrednom proizvodnjom ne bave. Naravno, dio dobivaju potencijalni glasači povezani s vladajućima. Odgovor slavonskog sela je u masovnom odlasku Hrvata iz Slavonije jer im je dosta gledati i boriti se protiv ovolikih sumnjivih novčanih transakcija desetljećima. Ministarstvo poljoprivrede umjesto da se bavi razvojem i povećanjem poljoprivredne proizvodnje danas je u službi potpora onima koji ne obrađuju polja i ne proizvode a koje u krajnjoj liniji dovode do masovnog iseljavanja Hrvata a bogaćenja ekipe koja se stisnula ne oko povećanja proizvodnje već oko državnih službenika Ministarstva poljoprivrede.

 • Avatar Kljusar
  Kljusar:

  Gdje je završio nosač lijesa