Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijavljen i državljanin RH

Kaznena prijava protiv 6 osoba zbog raketiranja Banskih dvora. Među njima i hrvatski pilot

Banski dvori
Foto: Vlada.hr
1/8
Autori: Bojan Arežina, Hina
13.12.2017.
u 09:59

Među prijavljenima nisu ni Branko Bilbija ni Zvonko Jurjević

Zbog raketiranja Banskih dvora 1991. godine kazneno je prijavljeno šest osoba, otkriveno je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja napada koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske vojske.

Kaznena prijava podnosi se protiv pet državljana Srbije i jednog državljanina Hrvatske, rekao je Ante Gudelj, načelnik Uprave kriminalističke policije.

Policija za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubojstvo u pokušaju visokih državnih predstavnika tereti tadašnjeg zapovjednika 5. zrakoplovnog korpusa general majora LJ. B.., načelnika u protuzračnoj obrani S. J., načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đ. M., referenta u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva Č. K. i dva pilota izvršitelja R. D. i D. L.

Hrvatski državljanin je pilot D. L., danas 59-godišnjak, koji se nalazi u JAR-u, gdje radi kao aktivni pilot.

Banski dvori
1/17

Prijavljeni ljudi sudjelovali su u planiranju, organizaciji i izvršenju napada. Imali su informaciju da u Banskim dvorima u tom trenutku zasjeda tadašnji predsjednik Franjo Tuđman. Tom prilikom jedna je osoba poginula, a četiri osobe su ranjene.

Sam napad planiran je u Zemunu, u komandi Ratnog vazduhoplovstva JNA. Zrakoplovi koji su izvršili napad poletjeli su s aerodroma Udbina.

Bit će poduzete sve radnje da prijavljeni u ovom postupku budu prisutni, a po potrebi bit će raspisane i međunarodne tjeralice.

Za svih šest osoba imaju podatke da se nalaze u inozemstvu, a u tijeku su mjere i radnje utvrđivanja njihovih prebivališta, rečeno je na konferenciji. Najvjerojatnije će biti podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora.

Među prijavljenima nisu ni Branko Bilbija ni Zvonko Jurjević. Jedan od prijavljenih, Č. K., bio je djelatnik tadašnje kontraobavještajne službe i RV i PVO-a koji je raspolagao informacijama o sastanku Tuđmana s Antom Markovićem i Stjepanom Mesićem te je imao za zadatak pomoći u otkrivanju lokacije sastanka.

Tijekom 2016. došlo se do određenih dokaza koji su pomogli u vođenju daljnjeg kriminalističkog istraživanja. I prijavljeni i dio svjedoka visoko su rangirani dužnosnici nekadašnjeg RV-a, ali i obavještajnih službi JNA, pa ih je okruživao svojevrsni zid šutnje, a tijekom prošle godine ta pozicija je oslabjela pa se došlo do novih dokaza, rečeno je na konferenciji.

U istrazi nisu sudjelovali predstavnici srpskih pravosudnih vlasti, objavilo je Ravnateljstvo policije na konferenciji za novinare.

Pogledajte i galeriju s komemoracije za Slobodana Praljka:

Banski dvori
1/109

Komentara 91

Avatar marnie
marnie
10:09 13.12.2017.

Brzi ste

ZA
zaric
10:07 13.12.2017.

Dakle nakon 26 godina dovršena istraga. Bravo! Brzi smo, nema što. Vjerojatno ćemo čekati narednih 26 godina da doznamo imena osumnjičenih, a onda još 26 godina do suđenja. Ups, do tada će oni umrijeti i slučaj riješen, kao i s partizanskim zločincima.

KO
koraknaprijed
10:22 13.12.2017.

Napokon,sad nastaviti dalje,sve silovatelje iz Vukovara i drugih mjesta,krvnike pokolja u dolini Neretve itd...dosta je bilo balijskog i četničkog terora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije