Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROF. DR. SC. KOSTADINOV

'Pokušava se zakonom ograničiti primjena ustavnih ovlasti predsjednika RH i Sabora'

Zoran Milanović
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
11.03.2021.
u 20:36

U raspravu o izboru predsjednika Vrhovnog suda uključila se prof. dr. sc. Biljana Kostadinov, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i dopredsjednica Hrvatske udruge za ustavno pravo

Postupak pred Ustavnim sudom, kontrola ustavnosti Zakona o sudovima povodom spora oko postupka izbora predsjednice Vrhovnog suda, od izuzetne je važnosti za očuvanje vladavine prava u Republici Hrvatskoj i konstitucionalizam. Napad na ustavnu vrednotu vladavine prava u aktualnom sukobu oko izbora predsjednika Vrhovnog suda zamaskiran je u javnosti u ustavnopravne argumente. Napadači se predstavljaju kao igrači u ime prava i zaštite zakonske procedure o javnom pozivu, no zapravo pravo uništavaju.

Riječ je o pokušaju da se pozivom na nove nedorečene zakonske odredbe o javnom pozivu Državnog sudbenog vijeća spriječi Hrvatski sabor u izboru čelnika sudbene vlasti prema Ustavom utvrđenom postupku izbora i o urušavanju vladavine prava.

Ustav Republike Hrvatske (NN 85/2010) nabraja samostalne ovlasti Državnog sudbenog vijeća i izričito navodi da odlučuje o imenovanju sudaca i predsjednika sudova, “osim za predsjednika Vrhovnog suda” (članak 124. st.2). Ustav Državnom sudbenom vijeću ne daje ni nesamostalnu, savjetodavnu, neobvezujuću ulogu u tom postupku izbora (članak 119. st.2.).

>> VIDEO Predsjednik Zoran Milanović o izboru predsjednika Vrhovnog suda

Države u kojima Državno sudbeno vijeće ima ustavne ovlasti u postupku izbora predsjednika Vrhovnog suda nisu primjeri uzornih razvijenih demokracija (primjerice, Bugarska, Slovačka, Rumunjska), u njima zakonodavna vlast, parlament ne bira predsjednika Vrhovnog suda.

Člankom 44.a Zakona o sudovima (NN/67/18) određeno je da postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske pokreće Državno sudbeno vijeće objavom javnog poziva. Riječ je o taktici izmjene Ustava zakonom. Ovlast Državnog sudbenog vijeća za objavu javnog poziva i dostavljanje prijava kandidata Uredu predsjednika Republike tumači se kao “tehnička”ovlast, ističe se navodna transparentnost u postupku izbora predsjednika Vrhovnog suda. Međutim, zbiljski se pokušava spriječiti učinkovita promjena postojeće raspodjele moći u državi potaknuta predlaganjem neovisnog kandidata.

Prva primjena javnog poziva pokazuje da je nevidljivi zid Državnog sudbenog vijeća od svih hrvatskih sutkinja i sudaca samo aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa uspio preskočiti.

Pozivom na nepotpune odredbe članka 44.a Zakona o sudovima dovodi se u pitanje izvršavanje samostalne ustavne ovlasti predsjednika Republike za predlaganje predsjednika Vrhovnog suda Hrvatskom saboru. Na taj se način krši ustavno načelo diobe vlasti i zakonom ograničava primjena ustavnih ovlasti predsjednika Republike i Hrvatskog sabora. Tim putem idu iliberalne države Poljska i Mađarska te popunjavaju najvažnija državna tijela vlasti podobnim osobama, a kršenjem vladavine prava u njima bave se već duže vrijeme tijela Europske unije.

Predsjednik Republike Zoran Milanović nije povrijedio Ustav Republike Hrvatske kada je nakon raspisanog javnog poziva javno odbio prijavljene kandidate i predložio prof. dr. sc. Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. 

Komentara 40

BU
burza
21:06 11.03.2021.

Kad se vi pravnici nemozete dogovoriti tko je u pravu i svatko tumaci zakon iz koje opcije dolazi

ČE
četvrti
21:05 11.03.2021.

Zakon o sudovima donesen je prije gotovo tri godine. Zašto se prof Kostadinov tek sad javila i upozorila na njegovu nedorečenost i protuustavnost? Ovako ispada da se prof umjesto znanošću bavi apologijom postupaka vladara i to dotle da opravdava čakk i njegovo ignoriranje pozitivnih zakona zemlje kojoj je na čelu. Također, zašto Milanović nije reagirao na ovaj Zakon već ranije, a ne na ovako potpuno uličarski način?

MI
mica1111
21:07 11.03.2021.

Hebemti ti ovu ustavnu stručnjakinju. Odi mala pasi ovce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije