Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jandroković zbog Zlate Đurđević zatražio od Milanovića da dopuni svoj prijedlog: 'Ima rok od 15 dana'

O toj temi na veliko se govorilo i u Saboru
10. ožujka 2021. u 18:03 12 komentara 6772 prikaza
Zagreb: Gordan Jandroković održao konferenciju za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zbog uočenih nedostataka šef Sabora Gordan Jandroković zatražio je u srijedu od predsjednika Zorana Milanovića da dopuni svoj prijedlog odluke o izboru predsjednika Vrhovnog suda, kojom je za čelnicu Vrhovnog suda predložio Zlatu Đurđević.

– Ako predsjednik Sabora ustanovi da prijedlog akta podnijet Saboru nije sastavljen u skladu s odredbama Poslovnika, zatražit će od predlagatelja da u roku od 15 dana otkloni nedostatke. U protivnom, smatrat će se da prijedlog nije podnesen Saboru – objašnjeno je iz Jandrokovićeva ureda.

PREMIJER RH Plenković: Predsjednik može imati stav o bilo čemu, no Ustavni sud odlučuje je li nešto ustavno ili ne

A o toj temi govorilo se i u Saboru.

– Klub zastupnika HDZ-a zalagat će se jasnu i nedvosmislenu provedbu zakona i nezakoniti postupak predlaganja kandidata neće i ne može podržati – ustvrdio je Damir Habijan (HDZ).

Da se zakon i Ustav moraju poštovati, smatra i Dalija Orešković (Centar).

– Iako potaknut dobrim namjerama, Milanovićev će nas potez vratiti nekoliko koraka unatrag jer je ovakav način nametanja izbora problematičan, štetan i nepotrebno dovodi do ustavne, političke i pravne krize – kazala je Orešković.

Inaguracija NOVA OKOLNOST Bitka za Vrhovni sud: Orsat Miljenić je prije tri godine hvalio zakon koji je Milanoviću neustavan

Arsen Bauk (SDP) rekao je da je Jandroković, vraćajući Milanoviću njegov prijedlog odluke, povrijedio Poslovnik, umjesto da je o uvrštavanju na dnevni red i mogućim primjedbama, u raspravi odlučio Sabor.

A ministar Ivan Malenica jučer je kazao da pri izboru za čelnika Vrhovnog suda treba poštovati zakon i proceduru te se javiti na javni poziv da bi se doznao program rada.

Zagreb: Malenica i Aladrović obratili se medijima prije sjednice Vlade u NSK MINISTAR NAJAVIO REFORME Malenica: Nema kompromisnog rješenja kod imenovanja predsjednika Vrhovnog suda

A upitan je li rješenje u novom pozivu na koji bi se javila i Zlata Đurđević, rekao je: “Je li to što je predsjednik u Sabor poslao prijedlog Z. Đurđević razlog za poništenje, odluka je koju može donijeti DSV koji može poništiti poziv i raspisati novi”

KLIMATSKE PROMJENE
Svjetska banka: Kroz 10 godina hrvatska bi obala mogla biti poplavljena i puna invazivnih vrsta, a poljoprivreda nestati
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
 • roland:

  Kakve dopune! Neće proći sigurnosnu provjeru i točka! Dosta je bilo tog igrokaza sa Zlatom Đurđević. Moj favorit je Marin Mrčela, sudac koji je dosudio više od 5000 godina zatvorskih kazni! Točka!

 • ivo.dzinic:

  Po meni treba raspustiti sve sudove a posebno trgovacki i Ustavni sud jer tamo su najkorumpiraniji sudci u povjesti sudstva. Nakon toga stroga provjera i svaki mjesec provjera ucinkovitosti. Nisi ispunio normu letis a ne nasi sudovi razvlace parnice unedogled.

 • Avatar Uskok
  Uskok:

  Još jedna iz vječito ugrožene manjine. Stalno jadni i diskriminirani, a iskaču iz paštete na pozicijama moći...