Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIOPĆENJE DORH-A

Podignuta optužnica protiv mladića kojeg je Zavadlav htio likvidirati, upleten je u narko bandu

19.10.2020.
u 11:42

Ovdje je riječ o velikoj akciji USKOK-a koja se usred bijela dana odigrala u Splitu u svibnju ove godine

USKOK je, nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Splitu, podnio optužnicu protiv Deana Majstorovića (1989.), Bosiljka Šakića (1992.), Luke Buzdovačića (1985.), Jerka Malvasije (1986.), Ivana Šunjića (1990.), Hrvoja Miljka (1988.) i Dina Stojanovića (1982.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. 

VIDEO: Ovako je izgledalo policijsko razbijanje splitske bande

Podsjetimo, ovdje je riječ o velikoj akciji USKOK-a koja se usred bijela dana odigrala u Splitu u svibnju ove godine kada je razbijena spomenuta zločinačka udruga kojoj je na čelu bio upravo Majstorović zvani Điđi.

Optužnicom se Majstoroviću stavlja na teret da je u razdoblju od 1. srpnja 2019. do 21. svibnja 2020. na području Hrvatske regrutirao u mafijašku narkobandu Šakića, Buzdovačića i Malvasiju. 

Za kontekst ove priče nije manje važno da je Jerko Malvasija, kako se doznalo, bio primarna meta Filipa Zavadlava u siječnju ove godine kada je hicima iz kalašnjikova likvidirao trojicu muškaraca u splitskom Varošu. No, budući da je jedan od ubijenih nosio kacigu i sjedio na motoru, istom onom kakav ima Malvasija, Zavadlav nije ni pretpostavio da to nije Malvasija. 

Nadalje, USKOK tvrdi kako je Điđi razradio plan i svakome od njih podijelio zadatke s nakanom usmrćenja jedne muške osobe, a to je, doznajemo, navodno bio T. M. (33) koji se Điđiju zamjerio jer je od njega tražio nešto manje od 300.000 eura na ime duga. A dug je, naravno, nastao zbog prodaje droge koja je, pretpostavlja se, stizala iz Južne Amerike. 

Priopćenje sa stranica DORH-a prenosimo u cijelosti: 

"Osim toga je navedene okrivljenike povezao u zajedničko djelovanje s namjerom da kontinuirano iz Južne Amerike u države Europske unije nabavljaju veće količine kokaina, a iz država Europske unije heroina i marihuane te njihovog krijumčarenja i dalje preprodaje na području Europske unije. Radi ostvarenja cilja usmrćenja spomenutog muškarca, okrivljenici su naizmjence izviđali stanove i kuće koje koristi, pratili su kretanje vozila koje koristi te opservirali mjesta gdje su parkirana, u koju svrhu su nabavili motocikl i motociklističku kacigu s vizirom. Također je I.okr. iznajmio stan u zgradi u Splitu u kojoj taj muškarac koristi stan te je zadužio II. okr. da, nakon što za sada nepoznata osoba nadimka „killer“ koju je angažirao usmrti tog muškarca, „killera“ preveze u Bosnu i Hercegovinu radi skrivanja i zametanja tragova.

Kako bi zastrašili naprijed navedene povezane osobe te znatno oštetili njihovu imovinu, I. okr. je zajedno sa II., III. i IV. okr. u staklene pivske boce stavio šećer i benzin, trake od tkanine i napravio molotovljeve koktele. Potom je angažirao i V. i VI. okr. koji su se s III. i IV. okr. dovezli motociklima do poslovnih prostora u vlasništvu obitelji povezanih osoba gdje su razbili staklene stijenke, ubacili u njih molotovljeve koktele i tako zapalili unutrašnjost prostora te oštetili imovinu vlasnika lokala i njegove obitelji. Motocikle su nakon toga sakrili, a u iznajmljenom stanu su promijenili odjeću i obuću s time da su prethodno korištenu odjeću i obuću zapalili radi zametanja tragova. Nadalje se I. okr. stavlja na teret da je s ciljem nabave, krijumčarenja i prodaje kokaina, heroina i marihuane, s II., III. i IV. okr. detaljno razradio plan te potom povezao i VII. okr. u zajedničko djelovanje.

Oni su, sa zasad više nepoznatih osoba iz Južne Amerike i Belgije, radi realizacije plana, dogovorili da će teretnim brodovima na liniji Brazil – Antwerpen u Belgiji krijumčariti drogu iz Južne Amerike u Europu svakih petnaest dana te da će za sad nepoznata osoba iz Belgije, koja ima pristup luci, po dolasku broda preuzimati drogu zapakiranu u posebnu kutiju, a zatim je utovariti u svoj kombi i odvesti do garaže gdje će je pregledati i onda uskladištiti u za tu svrhu posebno iznajmljen stan. Također su dogovorili i da im se naručena droga doprema direktnim letovima iz Sao Paula u Brazilu do Amsterdama u Nizozemskoj odakle će preuzimati tu drogu. Za realizaciju plana su nabavili kriptirane telefone, a VII. okr. je otputovao u Antwerpen gdje je iznajmio stan u koji će iz luke dopremiti prokrijumčarenu drogu koju će čuvati II. okr. te kriptiranim telefonom kontaktirati isključivo sa zasad nepoznatom osobom - vozačem koji će, ovisno o narudžbama kupaca, drogu iz stana preuzimati od II. okr. i predavati naručiteljima.

Novac dobiven prodajom droge, I., II., III. i VII. okr. su planirali podijeliti tako da po prodanom kilogramu droge zarade 50.000 eura. Nakon postignutog i razrađenog plana I., II., III. i VII. okr. su otputovali iz Splita i sastali se u Amsterdamu, odakle su otputovali u Belgiju gdje su iznajmili stanove. Po dopremanju droge u Hrvatsku, IV. okr. je bio zadužen da po nalogu I. okr. preuzima manje količine droge te ju dovozi i prodaje na području Splita, ovisno o narudžbama kupaca. Osim toga se VII. okr. tereti za neovlašteno posjedovanje automatskog pištolja s ugrađenim prigušivačem pucnja i laserom te dva pripadajuća spremnika s 52 komada streljiva.
USKOK je u optužnici Županijskom sudu u Splitu predložio produljenje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika", navodi DORH.

Komentara 13

LI
liliZG
11:45 19.10.2020.

što????, znači zavadlav zapravo nije bio u krivu? jedino je onog zabunom ukokao zbog kacige i motora...

Avatar NasaPosla
NasaPosla
12:22 19.10.2020.

Oslobodite Zavadlava, nije imao izbora!

PO
poluprovokator
12:25 19.10.2020.

Neka su pali. Krim policija sada mora upasti u novo regrutiranje jer se nove skupine odmah pokreću kako bi popunile prazninu "na tržištu". Nemojte čekati novog klinca s oružjem da bi radili svoj posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije