Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Tijekom razbijanja splitske narkobande policija naišla na filmski prizor: 'Ovo nikad nisam vidio'

Vojin Maštruko napravio je stotine vještačenja, nijedan slučaj nije imao sa silikonskom maskom.
22. svibnja 2020. u 23:23 5 komentara 34993 prikaza
Foto: MUP
Pogledajte galeriju 1/2

Kako popuštaju epidemiološke mjere policija je sve više na terenu. Gotovo svakog dana padaju kriminalci diljem zemlje. Tako je bilo i jučer kada im je na meti bio splitski kriminalni milje. Akciju su snimili, montirali i danas objavili fotografije na kojima je otkriven jedan potpuno novi modus operandi kriminalaca.

VIDEO: Splitska policija razbila narkobandu

Čak 50 policajaca u zoru je upalo u stanove krijumčarima i preprodavačima droge. Pretragom domova pronađeno je više pištolja, jedan s prigušivačem, 150 komada streljiva, veći broj mobitela i SIM kartica, različitih ugovora, prijenosna računala, vage, kokain, heroin, marihuana. Kod jednog od njih pištolj sa streljivom u cijevi bio je ispod jastuka. 

Osim standardnih stvari, pronađena je i silikonska maska koja u posljednje vrijeme postaje sve češća oprema kriminalaca.

Vojin Maštruko napravio je stotine vještačenja, nijedan slučaj nije imao sa silikonskom maskom.

"Znam za jedan takav slučaj u Crnoj Gori prije godinu dana, ali u Hrvatskoj nisam čuo da su nosili silikonske maske. To je, naravno, otežavajući moment za policiju", rekao je umirovljeni sudski vještak za forenziku Vojin Maštruko za RTL

 | Autor : MUP/Ilustracija Foto: MUP/Ilustracija Najveći je problem što su one toliko realne da mogu zavarati istražitelje.

"Osim toga, ono što se u svakodnevnoj praksi susrećemo su loše kamere s lošom rezolucijom što predstavlja nepremostivu prepreku prilikom identifikacije. Čak i ako uopće nisu maskirani", dodaje Maštruko. 

Silikonske maske kriminalci koriste već posljednjih nekoliko godina. Neke koje su imali su toliko dobre, da ih ni policajci nisu mogli prepoznati.

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • zagabria5:

    Sve je to pomanjkanje volje da se riješi kriminal. Svaka normalna zemlja mogla bi se riješiti kriminala u pola godine da to želi jer ima i sredstava i načina. Ali to ne žele, mi živimo u totalno shebanim društvima. Zato ... prikaži još! kriminal i cvate. Kad vidim ovo uljudno ponašanje prema krimosima jasno mi je da će ih biti još i više.

  • Kvaka:

    Ustvari, genijalno. Nažalost, Split i Zagreb se guše u drogi i kriminal,

  • Kana:

    Nije to pomanjkanje volje, već pomanjkanje poštenja državnih organa, u ovom slučaju policije, a razlog su , plaće koje imaju i od kojih teškk živu. Policiju , susdstvo i liječnike , treba dobro platit, pa će svi dobro i svoj ... prikaži još! svoj posao radit, a ako bude iznimki, kaznit, s oduzimanjem licence i otkazima.