Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprodaja europe

Grčka i Poljska prodaju otoke, Malta državljanstvo, Italija dvorce

grčka, plaža
Foto: Thinkstock
1/3
27.01.2014.
u 18:58

Malteška putovnica sa sobom nosi brojne povlastice – njezin nositelj postaje državljanin EU, što znači da može raditi, živjeti, ulagati, kupovati nekretnine na teritoriju svih 28 članica

Europska je komisija na sto muka. Vijest da će Malta, kako bi popravila svoj državni proračun, prodavati državljanstva svakome tko je spreman platiti 1,15 milijuna eura bez obzira na to živi li ili ne živi u toj državi, pod uvjetom da samo uloži pola milijuna eura, natjerala ih je da prekopavaju stare sudske slučajeve te upomoć pozovu pravne stručnjake kako bi ipak nekako uspjela osujetiti tu namjeru.

Iskrena suradnja

Naime, dobivanjem malteškog državljanstva automatski se dobiva i državljanstvo EU. Kako za Maltežane nema ograničenja, svatko s njihovom putovnicom može slobodno putovati, ulagati i raditi u EU. A to plaši Komisiju zbog moguće zloporabe kriminalaca kojima bi sva vrata bila otvorena. EK je u nezavidnom položaju jer odluke o državljanstvu pripadaju ovlastima članica, no povjerenica za pravosuđe Viviane Reding smatra da bi se mogli pozvati na članak 4.3 Europskog sporazuma koji propisuje da sve članice “moraju postupati po principu iskrene suradnje”. No nije Malta jedina koja prodaje dijelove svoga suvereniteta – mnoge su države oglasile rasprodaju prirodnih i kulturnih dobara jer ih stišće kriza. Tako je talijanska vlada oglasila, među ostalim, prodaju dvorca Odescalchi koji se nalazi u blizini Rima, a poznat je i po vjenčanju Toma Cruisea i Katie Holmes, te niza otoka.

Prodaja jednog od njih, otočića Budelli, izazvala je goleme prosvjede Talijana kad je prije nekoliko mjeseci poduzetnik s Novog Zelanda Michael Harte iskeširao 2,9 milijuna eura za taj komadić nacionalnog parka, najpoznatijeg po specifičnom, ružičastom pijesku i tirkiznom moru.

Grci svoje otoke prodaju u paketu, točnije po arhipelazima. Za jedan od njih, smješten u Jonskom moru, katarski je emir Khalifa Al Thani u grčku državnu blagajnu uplatio 8,5 milijuna eura. Dobar posao u Grčkoj jer je za tu cijenu dobio čak šest otočića. I više nego dovoljno za odmor sa suprugama i 24-ero djece.

Samo koncesija

I Poljaci su otkrili dvorce i ladanjske kuće. Lani su ih već prodali tridesetak, a tamošnje ministarstvo poljoprivrede ove godine priprema prodaju još 140 objekata. I Hrvatska se pridružila sličnom trendu, no Vlada ipak ne razmišlja o prodaji, već je samo ponudila koncesiju za Veliki Brijun.

>> Veliki Brijun u koncesiju, Vlada daje savjetnicima 6,52 mil. kn

Komentara 6

Avatar tajar
tajar
21:18 27.01.2014.

Dvorac Odescalchi kraj Rima, poznat po ničem drugom do vjenčanju Toma Cruise-a i Katie Holmes! Toliko je autor ovog članka upućen u povijest!

K1
krilnik_11
08:09 28.01.2014.

Hrvatska bi mogla poklanjati svoje skojevce s istim učinkom za hrvatsku kao što gore nabrojene zemlje imaju prodajom.Zamislite ljudi moji kad bi uspjeli cjelu hrvatsku vladu pokloniti recimo našim osvjedočenim prijateljima srbima,taj događaj bi po srbiju bio poguban i bio bi usporediv samo s djelovanjem H-bombe.

IS
istri
19:03 27.01.2014.

kod nas je bolje stanje,jer su nasi prisvojili tako je ostalo sve u hrvatskoj. uh nisam se sjetijo da jonako nemogu tvornice i drugo prebaciti u svicarske banke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije