Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prirodoslovno-matematički fakultet

PMF ove godine upisalo više studenata: 'Interes je veći i za nastavnička zanimanja'

Zagreb: Predstavljanje infrastrukturnog projekta CeNIKS na PMF-u
Foto: FIlip Kos/PIXSELL
1/2
25.08.2023.
u 11:38

Kako su izvijestili s PMF-a, odlične rezultate bilježe i u privlačenju maturanata koji su ostvarili najbolje rezultate na državnoj maturi iz matematike na višoj razini, fizike i kemije

Zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) ove je godine zabilježio porast onih koji su stekli pravo upisa nakon ljetnog roka s 583 prošle godine na 591, a unatoč sve manjem interesu za upise na nastavničke smjerove posljednjih godina, ove je zabilježeno blago povećanje.

Kako su izvijestili s PMF-a, odlične rezultate bilježe i u privlačenju maturanata koji su ostvarili najbolje rezultate na državnoj maturi iz matematike na višoj razini, fizike i kemije pa je pravo upisa na PMF ove godine ostvarilo ukupno njih 14.

Radi se o šest maturanata sa stopostotnim rezultatom na maturi iz matematike, četiri sa stopostotnim rezultatom na maturi iz fizike i tri s takvim rezultatom iz kemije. Unatoč sve manjem interesu za upise na nastavničke smjerove posljednjih godina, ove je godine PMF zabilježio blago povećanje interesa za deficitarna nastavnička zanimanja. Broj upisanih brucoša na nastavničkom smjeru matematike povećao se s 47 prošle godine na 60 ove godine.

POVEZANI ČLANCI:

Slično tome, nastavnički smjer fizike privukao je 13 novih studenata u odnosu na devet prošle godine. Povećanje interesa zabilježeno je i na deficitarnom smjeru geofizike, s povećanjem sa šest na deset upisanih studenata. Za neke istraživačke smjerove - molekularne biologije, biologije, geografije, fizike, matematike, nastavničkog smjera biologije i kemije, te znanosti o okolišu -nastavlja se gotovo stopostotna popunjenost, istaknuli su s PMF-a.

>> VIDEO Ova tri fakulteta veliki su hit među maturantima. Jedan je i iznenađenje, a ima samo 20 upisnih mjesta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije