Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTIRAO I SWIFT

Plenković: Rusija invazijom poslala poruku Zapadu, tražimo da zaustavi "blitz krieg"

Plenković u Bruxellesu
Foto: Tomislav Krasnec
1/2
25.02.2022.
u 20:54

"Vidjeli smo kršenje međunarodnog prava na jedan nevjerojatan način, agresijom, invazijom, praktični blitz kriegom na suverenu državu, s kopna, zraka i mora s ogromnim snagama. Prošlo je manje od 48 sati i već se vode borbe za glavni grad, Kijev", rekao je premijer

Ruska invazija na Ukrajinu je poruka predsjednika Vladimira Putina da nastoji ispraviti greške i slabosti svojih prethodnika te poruka Zapadu o protivljenju NATO-voj politici otvorenih vrata, ocijenio je u petak premijer Andrej Plenković i ponovo uputio poziv Moskvi da zaustavi "blitz krieg" na suverenu državu.

Plenković je bio gost središnjeg Dnevnika HRT-a.

"Poruka koja je (ovom agresijom)  poslana je vrlo jasna: predsjednik Putin nastoji ispraviti slabosti i greške ranijih ruskih lidera (...) to je poruka Zapadu o neširenju politike otvorenih vrata NATO-a, poruka Europskoj uniji i SAD-u", rekao je Plenković.

Po njegovim riječima, neposredne posljedice će, bez ikakve dileme, biti dvije krize -  jedna je dodatni rast cijena energenata i nova izbjeglička kriza te stvaranje presedana da neki regionalni ili globalni hegemon može posegnuti za okupacijom neke druge zemlje  i za to ne očekivati posljedice.

"To su ozbiljni, krupni događaji koji su se dogodili jučer i koji će utjecati na međunarodne odnose u mjeri kakvu još nismo vidjeli u godinama koje su pred nama", smatra šef vlade.

Ponovo je osudio Rusiju zbog intervencije na Ukrajinu nazvavši je "blitz kriegom", napomenuvši da nije još prošlo ni 48 sati, a već se vode borbe za glavni grad.

Datum 24. veljače, rekao je Plenković, ostat će u povijesti međunarodnih odnosa kao dan kada smo vidjeli flagrantno kršenje svih načela na kojima počivaju cijeli multilateralni sustav i međunarodni odnosi.

"Vidjeli smo kršenje međunarodnog prava na jedan nevjerojatan način, agresijom, invazijom, praktični blitz kriegom na suverenu državu, s kopna, zraka i mora s ogromnim snagama. Prošlo je manje od 48 sati i već se vode borbe za glavni grad, Kijev", rekao je premijer.

"Ova agresija Rusije je nedopustiva, mi je pozivamo da prestane s tom agresijom i da poštuje Ukrajinu kao suverenu državu", poručio je.

Na pitanje je li  EU uvela preblage sankcije Rusiji, imajući u vidu golemo razočarenje ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskija u odgovor Zapada, Plenković je ponovio da je Unija u četvrtak reagirala s "ogromnim paketom sankcija".

Prvi paket je bio odgovor na rusko priznanje Donjecka i Luganska, a drugi na invaziju, podsjetio je premijer i najavio razgovore o trećem paketu sankcija.

Kao dio drugog paketa sankcija, ministri vanjskih poslova država EU-a u petak su zamrznuli imovinu predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova te izrazili spremnost za dodatne mjere ako se situacija ne promijeni.

Osvrnuvši se na moguće isključivanje Rusije iz svjetskog sustava plaćanja Swift, Plenković je kazao da jednom kada se takve odluke donesu, one imaju učinke i na države članice EU-a.

 

Komentara 9

NE
Neat
21:08 25.02.2022.

Samo da se ne bavi svojim poslom,najlakše je tuđim po koprivama mlatit.Nego jel ova Ukrajinska kriza rješila korupciju,nezaposlenost,siromaštvo,rast cjena, odlazak stanovništva...a činin se da i corona nije preživjela..nema mjesta za nju u novinskim stupcima.

OL
oliva309
21:08 25.02.2022.

Pitam se što će premijer napraviti ako Nato aktivira članak 5. nakon cyber napada ( koji može biti i lažan )

OL
oliva309
21:23 25.02.2022.

Pitam se dali je premijer upoznat sa informacijom da je SAD upravo odbio ponudu Rusije za pregovorima s Ukrajinom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije