Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Principijelni razlozi'

Plenković prvi Hrvat potpredsjednik odbora EP-a, Tomašić: To je nedemokratski!

Hrvatski europarlamentarci u Bruxellesu
Foto: Tomislav Krasnec
1/7
07.07.2014.
u 19:48

Plenković je izabran političkim manevrom europskih pučana, socijalista i liberala koji su odlučili uskratiti euroskepticima vodeća mjesta u svim odborima EP-a koja im pripadaju po snazi njihove političke grupe zvane Europa slobode i izravne demokracije

Europski parlament od danas po prvi put ima jednog Hrvata na mjestu potpredsjednika nekog od svojih odbora. Andrej Plenković (HDZ) izabran je za potpredsjednika Odbora za vanjsku politiku, no njegova kolegica s iste izborne liste Ruža Tomašić (ista lista, ali druga stranka – HSP AS) iz principijelnih razloga smatra taj izbor duboko nedemokratskim.

Plenković je, naime, izabran političkim manevrom europskih pučana, socijalista i liberala koji su odlučili uskratiti euroskepticima vodeća mjesta u svim odborima EP-a koja im pripadaju po snazi njihove političke grupe zvane Europa slobode i izravne demokracije. I u nizu drugih odbora ponovilo se isto što i pri izboru Plenkovića za potpredsjednika Odbora za vanjsku politiku: euroskeptici su preglasani i, umjesto njihova, izabran je neki drugi kandidat iz redova eurofilskih grupacija. – To nije demokratski. Građani su glasali i za te zastupnike koji čine političku grupaciju Europe slobode i izravne demokracije. Uskraćivanje potpredsjedničkih mjesta toj grupi nije demokratski – smatra Ruža Tomašić.

Europu slobode i izravne demokracije formirali su najpoznatiji britanski i talijanski euroskeptici Nigel Farage i Beppe Grillo uz pomoć drugih euroskeptičnih zastupnika iz Litve, Francuske, Češke, Latvije i Švedske. Na konstituirajućoj sjednici Europskog parlamenta prošloga tjedna u Strasbourgu zastupnici iz te grupe okrenuli su leđa glazbenicima koji su izvodili europsku himnu Odu radosti. Sudeći po izjavi Tonina Picule, SDP-ova člana Odbora za vanjsku politiku EP-a, to okretanje leđa Europi bio je dodatni razlog zbog kojeg su proeuropske grupacije odlučile okrenuti leđa tim istim ljudima.

Picula: Ne možete okretati stražnjicu Europi

– Ovo je jedan sanitarni kordon koji gradimo prema njima. Ne možete okretati stražnjicu Europi, raditi protiv nje, i očekivati vodeća mjesta u odborima koji bi trebali raditi za Europu – kaže Picula. Nakon što su pučani, socijalisti i liberali dogovorili da će preglasavati euroskeptike na konstituirajućim sjednicama svih odbora EP-a, otvorilo se 7 dodatnih potpredsjedničkih mjesta za pučane i HDZ-ova delegacija u EP-u dobila je pravo na potpredsjedničko mjesto u Odboru za vanjsku politiku. Plenkovića su podržali i socijalisti i liberali, a euroskeptici su nakon glasovanja dobacivali da je "učinjen opasan presedan". Nikad prije, naime, nije bilo ovako očitog preglasavanja pri izboru vodećih ljudi parlamentarnih odbora nego se uvijek poštovalo pravilo da se vodeća mjesta u odborima raspodjele svim političkim skupinama koje imaju najveći broj zastupnika.

– Nemamo ništa protiv Plenkovića osobno, no ovo je opasan presedan – rekao je Charles Tannock, britanski europarlamentarac i član Odbora za vanjsku politiku koji ne pripada Farageovoj političkoj grupi, ali brani njihovo pravo da imaju mjesto koje im pripada. Milijuni birača diljem Europe birali su Nigela Faragea i Beppa Grilla, ali u Odboru za vanjsku politiku EP-a dobili su – Andreja Plenkovića. Plenković je, međutim, ponosan.

– Osjećam se vrlo dobro jer sam dobio povjerenje kolega u Odboru za vanjsku politiku da budem jedan od četvero potpredsjednika. Sve je sukladno postupku koji postoji. Svaka politička skupina može kandidirati svoga predstavnika na jedno od potpredsjedničkih mjesta. Moja politička grupacija je odlučila kandidirati mene i ja sam im na tome zahvalan. S obzirom na svoj dugogodišnji rad od dva desetljeća u hrvatskoj diplomaciji, bit će mi zadovoljstvo raditi u okviru odbora koji ima bitne zadaće, strateški gledano, i za Hrvatsku. Prije svega pitanje proširenja, suradnja sa zemljama na jugoistoku Europe, istočno susjedstvo u kojem je najvažnije pitanje Ukrajina, zatim cijela situacija sa Sredozemljem, što je posebno važno zbog trenutnih zbivanja u Iraku i Siriji, i u konačnici jedan globalni dijalog sa strateškim partnerima – kaže Plenković.

Osim na konstituirajućoj sjednici Odbora za vanjsku politiku, Večernji list je bio danas i na drugim sjednicama parlamentarnih odbora u Bruxellesu u kojima sjede hrvatski zastupnici. Pogledajte fotogaleriju.

Foto: Tomislav Krasnec

(Jozo Radoš // Foto: Tomislav Krasnec)

Komentara 54

Avatar arhaika
arhaika
20:28 07.07.2014.

Presesdan je, sto jest, jest. Ruza je u pravu iako mi je drago da je Plenkovic izabran. To govori o manjkavom sustavu demokr u institucijama u EP. Pljuvaci po Ruzi procitajte prvo prije pljuvanja.

DU
Deleted user
20:14 07.07.2014.

Andrej Plenković je kapacitet ,mnogi će se pozitivno i ugodno iznenaditi.Bio bi još veći uspjeh kada bi uspio argumentima približiti euroskeptike zajedništvu Europljana.Volio bih poslušati u nekoj ozbiljnoj emisiji direktan dijalog Plenković - Farage o svim "vrućim" pitanjima naše europske budućnosti...

Avatar neidemdalje
neidemdalje
02:05 08.07.2014.

europska unija nema nikakve veze sa demokracijom , kome to još nije jasno? i ovaj igrokaz sa povećanjem ovlasti parlamenta je mazanje očiju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije