Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković izlobirao dodatne milijune jer smo najkraće u EU

Predlaže se dodatnih 500 eura po iseljenom za regije najpogođenije iseljavanjem: tu bismo mogli povući do 600 milijuna eura
17. veljače 2020. u 06:32 77 komentara 13051 prikaza
Andrej Plenković na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu
Foto: Andreas Gebert/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U pregovorima o novom sedmogodišnjem proračunu EU, poznatijem kao višegodišnji financijski okvir ili VFO 2021.-2027., hrvatski premijer uporno je inzistirao na tome da Hrvatskoj ne bi trebali rezati kohezijske fondove koliko i drugima jer smo mi država s najkraćim stažem u EU. Jedan detalj u posljednjem prijedlogu VFO-a koji je izradio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izgleda kao da je napisan kao rezultat tog hrvatskog lobiranja: za manje razvijene regije u državama članicama koje su imale koristi od samo jednog VFO-a, dodatno će se alocirati 300 milijuna eura po takvoj regiji. Hrvatska je jedina država koja ima iskustvo samo jednog VFO-a, a ima dvije statističke regije, dakle maksimalno 600 milijuna eura je iznos koji je, povrh ostalih stavki, premijer Plenković izravno uspio izlobirati na račun argumenta “ostavite nam više jer smo tu najkraće”.

Andrej Plenković ZAVRŠIO SUMMIT Plenković: Jedinstveni stav je da želimo zadržati odgovarajuća sredstva za koheziju

Ekoporez na plastiku

Michelov prijedlog “težak” je 1095 milijardi eura, unutar toga kohezijski fondovi su 323,2 milijarde eura, a poljoprivredni 329,3 milijarde eura. To su iznosi za svih 27 članica, a iznosi za Hrvatsku još nisu javno dostupni u nekoj preciznijoj računici, no Hrvatska je u VFO-u od 2014. do 2020. imala na raspolaganju 10,6 milijardi eura i u novom očekuje približno toliko, iako se sve reže zbog Brexita.

Među drugim zanimljivostima koje je Večernji list otkrio u Michelovu prijedlogu novog VFO-a je i dodatnih 500 eura po iseljenoj osobi za one regije i države u kojima je broj stanovnika pao više od jedan posto godišnje u određenom razdoblju. Taj prijedlog izgleda kao još jedan rezultat lobiranja jer je Plenković konstantno pokušavao problem demografije ugraditi u europske politike, pa i u proračun.

Charles Michel PLENKOVIĆ IDE PREGOVARATI I Michel predlaže osjetno rezanje kohezije

Usto, po svakom kilogramu nereciklirane plastične ambalaže države bi mogle plaćati u europski proračun 0,80 eura. To je jedna od ideja ekološkog oporezivanja kojom bi se stvorili novi izravni prihodi proračuna EU. Onih 30-ak tisuća tona plastičnog otpada koji se gomila na rubu Zagreba, o čemu je pisao Večernjak, Hrvatsku bi moglo koštati 24 milijuna eura.

Odluka do kraja tjedna

O cijelom paketu slijede intenzivni pregovori na izvanrednom sastanku Europskog vijeća u četvrtak u Bruxellesu. Premijeri i predsjednici 27 država zasad ne odašilju signale da će se dogovoriti jer nisu svi zadovoljni svim aspektima Michelova prijedloga, ali čini se da su svi manje-više u tom prijedlogu dobili ponešto od svojih specifičnih zahtjeva, pa tako i mi. Ponešto, ne sve.

spomenik u sloveniji Novac iz europskih fondova povlači i Josip Broz Tito

Pitanje je hoće li to biti dovoljno za kompromis, s kojim se potom još mora suglasiti i EU parlament, a ondje su zahtjevi za ukupnom svotom u VFO-u bili puno veći: EP je tražio ekvivalent 1,3 posto bruto nacionalnog dohotka EU, a Michel je predložio 1,074 posto BND-a. Najveće neto uplatiteljice tražile su ekvivalent jedan posto BND-a, a prijatelji kohezije, među kojima i Hrvatska, tražili su da se ukupan iznos za kohezijske fondove uopće ne reže. Ni prvi ni drugi nisu baš dobili što su tražili, no jesu li dobili dovoljno da s time mogu živjeti? Znat će se do kraja tjedna.

VIDEO Plenković o kohezijskim sredstvima

Plenković: U Michelovu prijedlogu ima pozitivnih elemenata za Hrvatsku

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u nedjelju navečer prijedlog sedmogodišnjeg proračuna predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela kao pokušaj kompromisa na kojem će trebati još dosta raditi te izrazio zadovoljstvo što su u tom prijedlogu u obzir uzeti najvažniji hrvatski zahtjevi.

 "Mislim da je Michel pokušao naći kompromis, ali bit će još puno teških i zahtjevnih pregovora ovoga tjedna", rekao je Plenković u nedjelju navečer u Bruxellesu.

Michelov prijedlog predviđa i dodatna sredstva za zemlje koje imaju velike demografske gubitke.

 "Taj paragraf je plod naših razgovora i tumačenja pozicije koju Hrvatska ima kao najmlađa članica. Isto tako smo uvrstili i temu demografije, što je nakon predsjednice Komisije Ursule von der Leyen prepoznao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a to je da postoje zemlje koje imaju problem s odlaskom dijela svojih građana u razvijenije članice i da se stoga pronađu odgovarajuća sredstva za demografsku politiku", rekao je Plenković.

 No, Plenković ponavlja da je do povoljnog dogovora o VFO-u preostalo još dosta posla.

 "Ali, idemo u dobrom smjeru, pregovorat ćemo još, zadaće su pred nama i Hrvatska i njezini građani zaslužuju da i idućih sedam godina imaju adekvatna sredstva jer je to bio i smisao našeg članstva u EU-u", rekao je Plenković. (h)

Mirko Drašković
18 bjegunaca
Europol objavio fotografije najtraženijih seksualnih predatora, među njima je i Hrvat
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Avatar kozorog1
  kozorog1:

  ne postoji hr političar koji je u stanju iz unije više potegnuti, i koji je potegnuo... učite od plenkija. al žalosno da je u eu više cijenjen nego doma. spočitavate mu koaliranje, samo kako bi ostao na vlasti, a ne ... prikaži još! želite vidjeti da je unija puna toga. i da samo na račun neobičnih koalicija ponekad stranke koje dobiju najviše glasova ne formiraju vlast, bez obzira što se to znak da narod želi promjene. plenki, ti si doktor za ovu hr političku gerijatriju. nisi nešto, al mercedes za ovu kolonu vartburga.

 • Avatar Zarko_Oremovic
  Zarko_Oremovic:

  Nitko se nikada nije ovoliko borio za Hrvatsku kao Plenkovic. Realno taj covjek moze raditi bilo gdje i biti placen 10 puta vise nego sto je placa premijera, ali zeli napraviti pomak u Hrvatskoj i svaka mu cast!

 • Đuro.Mikšić:

  Plenkovic da svakome da 100eura, opet bi se nasli neki koji bi rekli "sta ces sa 100eura". Toliko o tome koliko ste objektivni o uspjesima vlade.