Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pleme koje će vas oduševiti

Oni žive sa sobovima i love uz pomoć orlova i vukova

Foto: REUTERS/Thomas Peter
1/25
14.07.2018.
u 15:59

Dukha pleme i njihovi odnosi s prirodom i životinjama su jednostavno nevjerojatni, nemaju namjeru modernizirati se i prihvatiti današnji globalni svijet

U današnje vrijeme utjecaj globalizacije sve je veći. Globalizacija je utjecala na sve aspekte današnjeg vremena, a njenim povećavanjem gubi se kultura i naslijeđe drevnih plemena.

Svjedoci smo što se svakodnevno događa s preostalim američkim Indijancima koji žive u izolaciji u rezervatima, a svi znamo kakav je njihov prirodan način življenja, odnosno život u prirodi sa životinjama u skladu s njenim zakonima. Nažalost danas se rijetko gdje mogu pronaći drevna plemena koja žive na način kako se prije živjelo.

Pleme Dukha čini izuzetak, to jedinstveno nomadsko pleme se do dan danas snažno odupire utjecaju globalnog svijeta.

Žive u Mongoliji već stoljećima u istim predjelima i istim načinom života kao nekada, a jedinstveni su jer imaju posebnu vezu s prirodom i okolišom. 

Oni jašu na sobovima, love s orlovima i vukovima, i pripitomili su ih, baš kao što je ostatak svijeta pripitomio konje, krave i ostale 'domaće' životinje. Smatraju da ne posjeduju okoliš, već ga 'dijele'.

Sobovi su im svete životinje s kojima, kako vjeruju, imaju duhovnu vezu. Djeca se od malih nogu podučavaju prijateljstvu sa sobovima i ostalim životinjama bez kojih ne bi mogli opstati. Sobovi im služe kao prijevozno sredstvo preko opasnih područja, a s orlovima i vukovima idu u lov.

Žive od prihoda turista koji im plaćaju za razne predstave, zanate i jahanje sobova. 

Pleme Dukha još je poznato pod imenom Tsaatan, što znači 'pastir sobova'. Trenutno je ostalo 44 obitelji Dukha, što iznosi broj od 200-400 ljudi, a nažalost opada i broj sobova.

Dukha pleme i njihovi odnosi s prirodom i životinjama su jednostavno nevjerojatni i posebni. Oni su potpuno sačuvali drevni način života i nemaju namjeru modernizirati se i prihvatiti današnji globalni svijet.

>> Pogledajte video o plemenu Dukha

Komentara 2

DH
dalibor.hren
20:17 14.07.2018.

Možda bi Gordi Albion protiv njih dobio nogometnu utakmicu!? Ako su dobili Panamu...

Avatar lola lola
lola lola
07:12 15.07.2018.

Odupiru se utjecaju globalnog svijeta a dalje: "Žive od prihoda turista koji im plaćaju za razne predstave, zanate i jahanje sobova. "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije