Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Oni žive sa sobovima i love uz pomoć orlova i vukova

Dukha pleme i njihovi odnosi s prirodom i životinjama su jednostavno nevjerojatni, nemaju namjeru modernizirati se i prihvatiti današnji globalni svijet
14. srpnja 2018. u 15:59 2 komentara 1595 prikaza
Foto: REUTERS/Thomas Peter
Pogledajte galeriju 1/25

U današnje vrijeme utjecaj globalizacije sve je veći. Globalizacija je utjecala na sve aspekte današnjeg vremena, a njenim povećavanjem gubi se kultura i naslijeđe drevnih plemena.

Svjedoci smo što se svakodnevno događa s preostalim američkim Indijancima koji žive u izolaciji u rezervatima, a svi znamo kakav je njihov prirodan način življenja, odnosno život u prirodi sa životinjama u skladu s njenim zakonima. Nažalost danas se rijetko gdje mogu pronaći drevna plemena koja žive na način kako se prije živjelo.

Croatoan NOVA OTKRIĆA Dubrovčani su živjeli s Indijancima prije prvih doseljenika iz Engleske?

Pleme Dukha čini izuzetak, to jedinstveno nomadsko pleme se do dan danas snažno odupire utjecaju globalnog svijeta.

Žive u Mongoliji već stoljećima u istim predjelima i istim načinom života kao nekada, a jedinstveni su jer imaju posebnu vezu s prirodom i okolišom. 

Oni jašu na sobovima, love s orlovima i vukovima, i pripitomili su ih, baš kao što je ostatak svijeta pripitomio konje, krave i ostale 'domaće' životinje. Smatraju da ne posjeduju okoliš, već ga 'dijele'.

vukšić U zemlji Džingis-kana Život na istoku: Kroz Mongoliju i Indiju

Sobovi su im svete životinje s kojima, kako vjeruju, imaju duhovnu vezu. Djeca se od malih nogu podučavaju prijateljstvu sa sobovima i ostalim životinjama bez kojih ne bi mogli opstati. Sobovi im služe kao prijevozno sredstvo preko opasnih područja, a s orlovima i vukovima idu u lov.

Žive od prihoda turista koji im plaćaju za razne predstave, zanate i jahanje sobova. 

Pleme Dukha još je poznato pod imenom Tsaatan, što znači 'pastir sobova'. Trenutno je ostalo 44 obitelji Dukha, što iznosi broj od 200-400 ljudi, a nažalost opada i broj sobova.

OTKRIĆE ZNANSTVENIKA Najstarija američka populacija je s Aljaske

Dukha pleme i njihovi odnosi s prirodom i životinjama su jednostavno nevjerojatni i posebni. Oni su potpuno sačuvali drevni način života i nemaju namjeru modernizirati se i prihvatiti današnji globalni svijet.

>> Pogledajte video o plemenu Dukha

dirljivo
Tuga u obitelji zbog gubitka: Jelena Veljača objavila emotivnu fotku, fanovi izražavaju sućut
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • dalibor.hren:

    Možda bi Gordi Albion protiv njih dobio nogometnu utakmicu!? Ako su dobili Panamu...

  • Avatar lola lola
    lola lola:

    Odupiru se utjecaju globalnog svijeta a dalje: "Žive od prihoda turista koji im plaćaju za razne predstave, zanate i jahanje sobova. "