Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pet križeva okrenuli naopačke, iživljavali se na dječjim grobovima

“Malo sam se brecnula, neka jeza me uhvatila jer znam da to nije dobro”, ispričala je Anica Filipović koja je divljanje na groblju i prijavila policiji.
27. travnja 2010. u 17:54 8 komentara 28 prikaza
krizevi

Mještani Vidovaca kod Požege danima s nelagodom dolaze na mjesno groblje nakon što je ono postalo mjesto pira zasad nepoznatih vandala.

 – Malo sam se brecnula, neka jeza me uhvatila jer znam da to nije dobro – ispričala je Anica Filipović iz Vidovaca koja je na mjesnom groblju pronašla pet naopako postavljenih križeva.

 Policija traži divljake

Išla je obići grob svoga pokojnog supruga, svekra i svekrve te se pomoliti za njihove duše. Kada se vraćala, ugledala je na dva groba okrenute križeve te je žurno nastavila prema izlazu iz groblja. Idući dan svratila je do svojih kumova te s kumom otišla ponovno na groblje.

 – Tada smo pomnije pogledali po groblju, a kuma je u jednom trenutku zavapila: “Kuku meni”. Na grobu njezine osmomjesečne kćeri križ je bio izvađen i ponovno stavljen naopako u zemlju, a isto je bilo i na susjednom dječjem grobu – ispričala je Anica Filipović.

 Isti dan su sve prijavili policiji

 - Istina je da smo imali prijavu o okrenutim križevima na groblju u Vidovcima. Policija je napravila očevid i utvrdila da je jedan ili više nepoznatih počinitelja preokrenulo pet križeva te da su s nekoliko grobova pokupili lampaše od kojih su napravili oblik križa ispred grobljanske kapele – rekla je Ivana Radić, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske.

 Susjedi nisu ništa čuli

 Mještani vjeruju da se ne radi o djelu sotonista nego o “dječurliji” koja je to napravila iz obijesti, a ne zbog toga kako bi povrijedila kršćanske simbole na grobovima umrlih.

Susjedi koji žive pokraj groblja ističu da nisu ništa sumnjivo vidjeli ni čuli.

Inače, posljednji ovakav slučaj požeška policija imala je prije tri godine kada su nepoznati počinitelji na groblju sv. Ilije s grobnica pokupili trinaest križeva koje su potom naopako okrenute postavili oko kapele na groblju. Počinitelji jednog tog nedjela još nisu pronađeni.

Kako nam je priopćila policija, za kazneno djelu povrede mira pokojnika, počinitelji bi mogli biti kažnjeni kaznom zatvora do tri mjeseca ili novčanom kaznom u iznosu do 100 dnevnih dohodaka.

Oštećeno je, srušeno ili r

Oštećeno je, srušeno ili razbijeno, čak dvanaest spomenika na Židovskom groblju u Osijeku, a nagađa se kako je riječ o vandalskom činu. Srušene ploče prvi je uočio jedan posjetitelj u subotu, nabrojio ih je sedam u istom redu i o tome alarmirao Židovsku općinu Osijek. Policija je, pak, očevidom jučer otkrila još pet oštećenih spomenika koji zbog visoke trave nisu bili uočljivi na prvi pogled. – Ploče su se skroz raspukle pri padu. Vidi se da ih je netko gurnuo, pretpostavljam da su išli redom. Ne vjerujemo da je nevrijeme krivac za to jer ne bi pogodilo samo jedan red – ističe Dragutin Kohn, tajnik Židovske općine Osijek. Riječ je o starom groblju koje je, kažu nam u Općini, zaštićeno. – Šteta je sigurno povelika, no ona nematerijalna daleko je veća od materijalne – ističe Kohn. Na ovo groblje ne zalazi mnogo posjetitelja pa se još ne zna ni kada su ploče srušene. U gradskoj tvrtki Ukop, koja skrbi o osječkim grobljima, poručuju kako će pomoći koliko mogu. – Podići ćemo spomenike koji nisu razbijeni. Obnoviti bi ih trebali korisnici, ali problem je što su oni uglavnom nepoznati, ili su umrli – rekao je direktor Ukopa Davor Lamza.

popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
  • Tuga:

    Sramotno je kako postoje takvi izrodi koji ne osjećaju nikakav pijetet prema umrlima, čak niti prema nevinoj dječici koja su zaustavljena prije nego što su učinila prvi korak. Nema šanse da takvi poštuju živuće ljude oko sebe. Za svaku osudu.

  • drugTitoforever:

    Eto sto vjeronauk cini od normalne djece!

  • fabry:

    Pa toliko je ljudi bez posla....stavite nekog cuvara, u ovoj zemlji se novac razbacuje na sve strane ....otvorite dva radna mjesta za dnevnog i nocnog cuvara...metnite kamere ...napravite nesto umjesto da stalno kukate.