Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRANIČNI SPOR

Pahor: Još nema odluke o nastavku rada mješovitog povjerenstva

28.01.2009.
u 21:48

Slovenska vlada će službeno odlučiti treba li mješovito hrvatsko-slovensko međudržavno povjerenstvo za pripremu okvira o podnošenju spora zbog razgraničenja pred međunarodno tijelo nastaviti rad ili ne tek nakon sastanka sa svim članovima slovenskog dijela povjerenstva i kad prouči njezino izvješće, izjavio je u srijedu slovenski premijer Borut Pahor.

Na tom sastanku slovenski dio povjerenstva izvijestit će slovenski državni vrh s današnjeg sastanka toga povjerenstva u Šmarješkim Toplicama, a nakon toga vlada će i službeno odlučiti hoće li povjerenstvo nastaviti rad, izjavio je premijer Pahor nakon sastanka s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka, sazvanim radi usklađivanja mjera protiv gospodarske krize.

"Želimo na sastanku s našim članovima povjerenstva učvrstiti dojmove o tome što je moguće, a što ne, gdje su stručne mogućnosti za rješenja iscrpljene i gdje se ne mogu izbjeći političke odluke. Pričekajmo na razgovor članova povjerenstva s visokim predstavnicima slovenske politike, a onda i na službenu odluku o daljnjem mandatu povjerenstva", izjavio je Pahor.

Mješovito povjerenstvo, osnovano sa zadaćom da uskladi stajališta Slovenije i Hrvatske kako bi se njihov granični prijepor predao međunarodnom tijelu, najvjerojatnije Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu, u srijedu je zasjedalo u Šmarješkim Toplicama. Kako su nakon sastanka izjavili supredsjedatelji povjerenstva, akademik Davorin Rudolf i prof. Miha Pogačnik, povjerenstvo je tijekom dosadašnjeg rada postiglo velik napredak.

Rudolf je kao predsjedatelj hrvatskog dijela povjerenstva rekao kako izgledi da se zaključi sporazum o arbitraži nisu nikad bili veći u zadnjih 18 godina, te apelirao da se obje države kao male zemlje odluče za ICJ. Pogačnik je rekao da je za njegovu zemlju vrlo bitno postići dogovor da buduće međunarodno tijelo kojem bi se predao granični spor sudi po "načelu pravičnosti".

Suglasnost o tome nije postignuta jer hrvatski stručnjaci ustraju da to načelo do sada nikad nije primijenjeno u međunarodnim graničnim sporovima. Uz to se hrvatska i slovenska strana u povjerenstvu ne mogu složiti o predmetu o kojem bi odlučivala "treća strana", to jest bi li se, na primjer, buduća presuda odnosila samo na granicu teritorijalnih mora Hrvatske i Slovenije ili i na razgraničenje epikontinentalnog pojasa i gospodarskog pojasa, istaknuo je nakon sastanka Pogačnik.

Dodao je da će možebitnu suglasnost o tome biti potrebno postići ne na stručnoj nego na najvišoj političkoj razini ako se želi da mješovito povjerenstvo stručnjaka za međunarodno pravo, koje je trebalo izraditi obostrano prihvatljiv pravni okvir za arbitražu, nastavi svoj rad.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije