Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZREZANA ILI IZGRIZENA?

Na Facebooku tvrde da su ovakvu tunu izvukli iz Jadrana, stručnjak: 'Izgleda kao djelo čovjeka, ne morskog psa'

tuna
Pixabay
02.11.2022.
u 11:32

Istraživanje koje se bavi hrskavičnim ribama pokazalo je da u Jadran povremeno zalazi ili u njemu stalno živi 60 vrsta morskih pasa i raža, a prvi put je za svaku vrstu dana i kategorija ugroženosti koja je pokazala da je čak 70 posto jadranskih vrsta ugroženo

Na Facebooku je objavljena fotografija tune za koju se tvrdi kako su je takvu izvukli ribari iz Jadrana te se sugerira da ju je izgrizao morski pas, a mi smo pitali stručnjaka je li uistinu riječ o morskom grabežljivcu. 

- U Jadranu nema morskih pasa - napisali su iz Tuna bara Pelješac, jedinog tuna bara u Hrvatskoj koji poslužuje tunu ulovljenu u Jadranu sugerirajući kako je riječ o djelu morskog psa. 

 

- Iz ovoga se ne može ništa zaključiti, no meni ovo više izgleda kao da je to djelo čovjeka, a ne morskog psa - rekao nam je stručnjak za morske pse, profesor Alen Soldo s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu. Pojasnio nam je i zbog čega to misli. 

- Morski pas kad ugrize on ima specifičan način ugriza, odgrize cijeli jedan komad, a ovo izgleda kao da je čovjek nožem rezao. Uostalom, ne vidim razlog zašto bi morski pas ostavio takav veliki komad ribe - kazao nam je Soldo te pojasnio kako u Jadran zalaze morski psi koji su dovoljno brzi i spretni da ulove tunu, no da sumnja da je ovo djelo jednog od njih. 

Profesor Soldo jedan je od autora istraživanja koje se bavi hrskavičnim ribama, a koje je pokazalo da u Jadran povremeno zalazi ili u njemu stalno živi 60 vrsta morskih pasa i raža, a prvi put je za svaku vrstu dana i kategorija ugroženosti koja je pokazala da je čak 70 posto jadranskih vrsta ugroženo.

Njegov rad i rad kolege Lovrenca Lipeja sa slovenskog Nacionalnog biološkog instituta objavljen je u jednom od najprestižnijih svjetskih znanstvenih časopisa za morsku biologiju "Fishes". Taj rad prvi put nakon skoro dva desetljeća i knjige Sharks of the Adriatic Sea, koju su isti autori objavili još 2004., donosi listu svih morskih pasa i raža koji se nalaze u Jadranu.

Lista je pokazala da se u Jadranu, bilo da stalno žive ili povremeno zalaze, nalazi ukupno 60 vrsta, što je 68 posto svih hrskavičnjača zabilježenih u Mediteranu. Od tog broja 33 su vrste morskih pasa, 26 je vrsta ražolikih riba te jedna vrsta morskog štakora.

U radu se također analizira učestalost pojavljivanja tih vrsta te je utvrđeno da su 33 vrste vrlo rijetke u Jadranu, osam ih se povremeno pojavljuje, 15 vrsta se vode kao uobičajene. Samo za četiri vrste u Jadranu utvrđeno je da imaju relativno veće populacije i to za mačke bljedicu i mrkulju, psa čukova i ražu modropjegu.

Ključne riječi

Komentara 3

KO
koraknaprijed
12:05 02.11.2022.

To nije morski pas,možda malo štene,morski pas bi to pojeo u jednom gutalju.

Avatar Cantor
Cantor
12:01 02.11.2022.

Za vrijeme turističke sezone nema niti morskih pasa niti korone. Tek kada turisti odu oni se vraćaju. Uviđavna bića....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije